MART2017
MAHMUT ESKİYÖRÜK: TARIM GELECEĞİMİZ
Politika gündemimizi ve hayatımızı belirler hale gelmişken, haliyle tarımdan ya da hayvancılıktan konuşmak tali konular haline geliyor. Oysa geleceğimiz gündelik siyasi tartışmaların çok ötesinde bir ilgiyi hak ediyor. Yediğimizin içtiğimizin, sağlığımızın, yaşamımızın kaynağı toprakta, suda. Bu mesele çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşanların, politik aktörlerin ya da sivil toplumun sınırları içine hapsedilemeyecek kadar önemli. Bu nedenle bu sayıda tarımda kooperatifleşme için uzun zamandır mücadele eden, İzmir Modeli’nin yaygınlaşmasını savunan, “İneklerin TOKİ'si” adını verdiği ortak hayvancılık işletmelerinden bahseden Tire Süt Kooperatifi Başkanı, İzmir Tarım Grubu Başkanı, HAYKOOP İzmir Bölge Birliği Başkanı Mahmut Eskiyörük ile konuştuk. Kaldı ki Tire Süt Kooperatifi, Türkiye’ye model olacak bir başarıya ulaştı. 1967’de birkaç üreticiyle kurulan ve zaman içinde 2000’den fazla ortak, günlük 300 ton süt, 38 milyon TL öz varlık, 230 milyon TL ciro ile Türkiye’nin en büyük süt kooperatifi olan bu yapılanmada Eskiyörük’ün rolü büyük. Boşuna Milli Prodüktivite Merkezi onu “Yılın İşadamı” seçmedi.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.