OCAK2018
HÜSEYİN VASIF ÇINAR
Eğitim devrimlerinin çınarı: Hüseyin Vasıf Çınar 2017 yılı boyunca İzmirlife okurlarına daha sonra bütün dünyaya örnek olacak Avrupa Aydınlanması’nı 12 önemli insan üzerinden anlatmıştım. Bu yıl, 2018’de ise Anadolu ve Cumhuriyet Aydınlanmasını yaratan kimliklerden söz edeceğim. Ne güzeldir ki sözünü edeceğim insanların tamamının isimleri İzmir’de bilinir. Genel olarak İzmirliler ne kadarını tanırlar bilemem ama her birinin adına İzmir’de bir cadde, bir meydan, bir mahalle, bir okul vardır. Bu ay Vasıf Çınar Bey ile başlayacağım. Anadolu'da Türkler Selçuklular zamanında Acem kültürünün; Osmanlılar zamanında ise Arap ve Acem kültürü ile batı uygarlığının baskısında kalmıştır. Bütün bunlar Türk millî varlık ve duygularını, dilini ve geleneklerini unutturmak istemiştir. Türk milleti Nerede ise 300 yıl boyunca sosyal ve kültürel bir durgunluk içine girmiştir. Yüzde 80’i okur yazar olmayan bir ulusun ki kalanın da yüzde 10’unun yazmada ciddi problemi olduğu söylendiği bir zamanda Teokratik devlet anlayışından cumhuriyet rejimine geçilmiş, Hukuk Devleti hakim kılınmış devlet kadar vatandaşa da haklar verilmişti. Yani devrim yapılmıştı, yapılmaya da devam ediliyordu.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI DOYURAN KEBAP

Kemeraltı'nda tarihi Ali Paşa Meydanı'nda şadırvanın yanında uzun yıllardır önünden geçtiğimiz bir kebapçı Doyuran Kebap. Görünüşü tam anlamıyla mütevazı bir Kemeraltı kebapçısı ama lezzetlerinin hakkını vermek lazım; çünkü lezzetler pek mütevazı değil... Menüsünde ağırlıklı olarak Manisa Kebap ve döner bulunan mekanın önemli miktarda müdavimi bulunuyor. Manisa kebap yemek isteyenlerin komşu ile gitmelerine hiç gerek yok. Manisa kebabının o kendine has lezzetini Doyuran Kebap'ta bulacaksınız. Manisa Kebap porsiyonları herkesin bildiği gibi küçük olur. Bizim tavsiyemiz 1,5 porsiyon ile başlayın sonrasında ilave isteyebilirsiniz. Mekan dönerde de iddialı... Ve kebapların yanında mutlaka kendilerinin özel yaptığı ayranı denemeyi unutmayın... Döner ve köftelerin porsiyonu 18 TL. Mevcutların biraz üstünde olsa da Doyuran'ın müdavimi olacağınızdan eminiz. Doyuran Kebap 866 S...

[Devamını Oku...]

CIZBIZ KÖFTE

Cızbız köfte Alsancak’ta köfte nerede yenir? Biz bu soruya, 1974’ten beri köfte konusunda bir usta olmuş Hüseyin Serter’in Alsancak’taki mekânı olarak yanıt veririz. Odun ateşinde köfte, tavuk ve ciğerdeki lezzete özel yaptıkları mezeler eşlik ediyor. Hüseyin Serter, Kemeraltı’nda odun ateşinde köfte yaparak başlamış işe. 6-7 yıl sonra, 2002’de şimdiki yerlerine geçmişler. Eti yıllardır aynı kasaptan, yağı Özbek’ten alıyorlar. Aldıkları yerler konusunda çok hassaslar. Hüseyin Bey, şimdi oğlu Serdar Serter birlikte işi yürütüyor. Yani nesilden nesle aktarılan bir aile geleneği söz konusu. Mekanın müdavimi çok. İzmir’in dört bir yanından, hatta şehir dışından gelenlerin olduğunu söylüyor Hüseyin Bey. Zaten siz de gidince tam müdavimlik bir mekan olduğunu anlıyorsunuz. Normalde 21.00’e kadar, yazları ise 22.00’ye kadar açık olan Cızbız Köfte ile ilgili son söylememiz gereken taklitler...

[Devamını Oku...]