EKIM2018
AYAKÜSTÜ İZMİR
“Ayaküstü İzmir” İzmir kent tarihi koleksiyoncusu Nejat Yentürk, uzun yıllardır İzmir'in gündelik hayatı, sanayisi, ticari hayatı ve mutfağı üzerine araştırmalar yapıyor. Nejat Yentürk, bugüne kadar birçok sergi açarak kentin tarihine ışık tuttu. Yentürk ilk kitap çalışmasını ise İzmir'in ayaküstü mutfağının kültürü ve tarihi üzerine hazırladı. Bugünkü sokak yiyeceklerini anlamak için işin geçmişinden başlamak gerektiğini söyleyen Yentürk, “Ayaküstü mutfağını doğru tanımlayabilmek için böyle bir araştırmaya ihtiyaç vardı. Ayaküstü mutfak hangi kentlerin mutfağıdır? Bu mutfak İzmir'de nasıl şekillendi? Bu sorulara cevap aramak üzere yola çıktım” diyor. “Ayaküstü İzmir” bilgi kirliliğini ve şehir efsanelerini ayıklamayı hedefleyen, yüzeysel yaklaşımların uzağında bilimsel bir çalışma, bir kaynak kitap. Yalnızca İzmir mutfağıyla sınırlı kalmıyor, yüzlerce yıllık geçmişe sahip börekten, döner kebaba, şerbetten kokorece dek geleneksel mutfağımızın gözde örneklerine yeni yaklaşımlarla eğiliyor. Öte yandan zengin bir ayaküstü mutfak kültürüne sahip İzmir’in tarihini sokaklardan ve ayaküstü mutfağı üzerinden okumayı deniyor.