MART2019
MİRALEM PEYNİRLERİ
Miralem Peynirleri Tarım ürünlerinde ithalat patlaması yaşanıp, üretimin giderek düştüğü, uygulanan tarım politikalarının şiddetli eleştirilere konu olduğu bugünlerde keyifli bir tarım haberi vermek istedik. Sizi Menemen Emiralem'e götürüyoruz. Tuttuğunu koparan bir kadın girişimci Canan Urhan, burada "Miralem" markası ile Fransız tipi hafif küflü keçi peynirleri üretiyor. Menemen'deki çiftliğinde hobi olarak başlayan peynircilik serüvenini öylesine keyifle anlatıyor ki, başarısının, işini çok severek yaptığına bağlı olarak geliştiğini hemen anlıyorsunuz. Aslında her şeyin 2005 yılında oğlunun Fransa’da üniversite kazanmasıyla başladığını söyleyen Canan Urhan, sütün en katma değerli hali olan peynir serüveninin başlangıcını şöyle anlatıyor: “Mutfağa çok meraklı bir anneydim. Baharatlar, yeni tatlar, yeni bir şeyler yaratmaktan hep keyif almışımdır. Oğlum üniversite için Fransa'ya gittiğinde, peşine takıldım. Fransız mutfağı hep ilgimi çekmiştir. Orada Fransız peynirleri ile ilgilenmeye başladım. Dil okuluna gittim. Hayatın kendisi bir okuldur ve yeni şeyler öğrenmek her zaman keyiflidir. Dil öğreniminden sonra Fransız peynirlerinin yapım tekniklerini öğrenmek için bir okula yazıldım. Bir işi doğru yapacaksanız eğitim şart ve tabii ki pratik uygulamalar da gerekli..."
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.