KASIM2019
KÖKLER KARAOSMANOĞULLARI
Osmanlı padişahlarının hem güç çatışmasına girdiği hem de savaşlarda destek aldığı bir aile o. Ayânlık tarihinin tüm sahnelerinde varlar. Çiftçilik ve yöneticilik geleneğini yaklaşık dört yüz yıldır sürdüren Karaosmanoğlu Ailesi, en çok da ünlü edebiyatçı Yakup Kadri ile tanınıyor. Osmanlı’nın en ünlü âyânları: Karaosmanoğulları Hepimizin bildiği bir Karaosmanoğlu var. "Türk edebiyatındaki ilk gerçekçi roman" Yaban’ın yazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu, mesela. 1971'in reformist Başbakan Yardımcısı Atilla Karaosmanoğlu’nu, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu’nu biliriz. Aileden en azından birini duymuş çok kişinin olması normal ama aile bireylerinin tamamının tanınması mümkün değil. Kendilerinin dahi tanımadığı akrabaları var. Çünkü onlar dünyanın en kalabalık sülalelerinden, kökeni en eskiye gidenlerden. Osmanlı ‹mparatorluğu’nda Batı Anadolu’nun yönetimiyle, ekonomisiyle ilgili araştırmacılar hep onlara rastlıyor. Japon Osmanlı tarihçisi Yuzo Nagata için de öyle olmuş; Nagata "Tarihte ayânlar"ı araştırırken "Karaosmanoğulları Üzerinde Bir ‹nceleme" çıkmış ortaya. Kültür Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle basılan kitap, ailenin 17’nci yüzyıldan bu yana Manisa ve çevresinde kurduğu egemenliği anlatıyor. Japon bilim adamı, "Manisa bölgesi ile Karaosmanoğulları, Türkiye’nin bölgesel tarihini araştırma sahasında üzerinde en çok çalışılmış bölge ve ailedir" diyor. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde, 3. Selim ve 2. Mahmud ile Karaosmanoğulları arasındaki çekişmeleri ayrıntılı olarak açıklayan bilgiler olduğunu söylüyor.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.