SUBAT2020
RESTORASYON FACİASI
ESKİ GÜMRÜK BİNASINDAN KONAK PİER’E NASIL GELİNDİ: BİR RESTORASYON FACİASI İzmir Gümrük binası 1876’da Fransız Gümrüğü olarak inşa edildi. 1888’de Osmanlı Gümrük binası olarak kullanılmaya başlandı. Binanın ön yüzündeki kitabe ve tuğra bilmediğimiz bir tarihte silindi. Gümrük binasının ön iki kapısının üzerinde sağlı sollu “iç içe geçmiş üç ay yıldız “figürü bulunuyor ve bu figür bu boyutuyla sadece İzmir’de. Üç ay yıldız motifi Osmanlı devletinin gücünü, ay yıldızların her birinin Osmanlı İmparatorluğunun yayıldığı üç kıtayı ve birliği temsil ettiği düşünülüyor. Saat Kulesi gibi İzmir’e has bir değer olan simgeye İzmir’in sahip çıkması gerekiyor. Bu figürün Türk Kadınları Biçki Dikiş Yurdu diplomasında da kullanılmış olması da çok ilgi çekici. Eski Gümrük binamız 1990’larda Balık Hali, Otopark olarak kullanılıyordu. Koyuncuoğlu ailesinin sahibi olduğu İZMER İnşaat Sanayi Ticaret ve Turizm AŞ ve SASKO yatırım AŞ’nin talip olmasıyla, Mimar Salih Pekin’in çizdiği proje ile Alışveriş Merkezi yapıldı. Konak-Pier adıyla 22 Kasım 1997’de gençlik konseriyle tanıtıldı. Projenin onay dönemi sıkıntılı oldu. Şirket, binanın Eiffel Kulesini çizen mimar tarafından çizilmiş olduğundan duyduğu övünçle binanın logosunu “çelik profil” görüntüsünü seçmişti. Binanın ön cephesinde bulunan Osmanlı Padişahının tuğrası ve iç içe geçmiş üç ay yıldız kompozisyonunu bilgi verildiği halde, görmezden geldi.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.