MART2020
İZMİR'DE CAMBAZHANELER
Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde cambazlar Osmanlı’da heyecan verici gösteriler yapanlar “Cambaz Taifesi” veya “Cambazan” diye anılırlardı. Yüksek kalaslar arasına iki yandan sıkıca gerilmiş “Urgan” denen ipin üzerinde yürüyen cambazlar, ellerine aldıkları “Terazi” adı verilen uzun bir sırıkla denge sağlamaya çalışırlardı. Perendabaz (Takla atan), çemberbaz (Çemberden atlayan), tasbaz (Giysisinden yemek tası çıkaran), zurbaz (Güç gösterileri yapan), kuşbaz (Kuş gösterileri yapan) , gürzbaz (Ağırlık kaldıran), şişebaz (Şişeleri üst üste dizen), hokkabaz (El çabukluğu yapan) gibi göstericiler hünerlerini sergilerlerdi. Padişahların tahta geçme, doğum, düğün, sünnet eğlencelerinde, bayram günlerinde, Ramazan akşamlarında heyecanlı gösteriler yapılırdı. 1877’de Mehmet Şükrü gibi bazı Türkler İzmir’de halka hokkabazlık gösterileri yapmaya başlamıştı. 5 Eylül 1920 Pazar günü Ahenk gazetesinde işgal altındaki İzmir'de İtalyan yetimleri yararına Büyük Bahçe’de at cambazlarının gösteri yapacağı yazmaktaydı.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.