TEMMUZ2020
TİRE'DE KETEN BEREKETİ
Tire'de keten bereketi Tire Belediyesi ile Döngü Kooperatifi işbirliğinde, 5 dönüm arazide deneme üretimi yapılan ketenin hasadı başladı. İzmirli 9 kadının girişimi ile kurulan Döngü Kooperatifi’nin Başkanı Zeynep Derece ve Kurucu Üye Müge Nisari, ketenden yeni ürünler elde etmek hedefiyle başlattıkları ARGE çalışmaları için deneme ekimi yapmak üzere, İzmir’in tarım üssü Tire‘nin Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ile görüştü. Başkan Duran’ın projeyle ilgilenerek destek vermesi üzerine, kooperatif üyelerinin getirdiği tohumlar Tire Belediyesi’ne ait 5 dönümlük bir alanda ekildi. Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece, verdiği samimi destek için Belediye Başkanı Duran’a teşekkür ederek, “Geçtiğimiz sene, Karadeniz’de başlattığımız üretimi, Başkan Duran’ın tanıdığı bu önemli olanak sayesinde kendi bölgemiz Ege’de gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu. Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Ege’nin en önemli ve verimli tarım merkezlerinden birisi olan Tire’de, keten üretiminin başlamasına vesile oldukları için memnuniyet duyduğunu belirterek, “Döngü Kooperatifi, çok değerli bir keten projesi getirdi önümüze. Biz de hemen kabul ettik. Getirilen tohumları belediyemize ait 5 dönümlük araziye ektik ve bugün de hasadına başladık, bizler için verimli bir üretim oldu. Katma değeri yüksek bir bitki olan ketenin bölgemizde yaygınlaşmasını, üreticimize yeni gelir kaynakları yaratmasını, hasadın hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.