EYLUL2020
DİONYSOS'UN YURDU
Siz ne derseniz deyin burası… Dionysos’un yurdu! Homeros’un şarap rengi denizidir Ege... “Şarap rengi denize bir tepeden bakan adam ne kadar görebilirse uzağı, o kadar yol alıyordu atlar bir sıçramada” Homeros (İlyada VI, 770) “Akdenizliler üzüm ve zeytini evcilleştirdiğinde barbarlıktan uzaklaştı.” Antik dönemin ünlü tarihçisi Tukidides, bu cümleyi MÖ 5. Yüzyılın sonunda, İonia’nın dünyanın bilim, sanat ve kültür merkezi olduğu dönemde yazmıştı. ‘Su içenlerin asla şiir yazamayacaklarına inanılan’ İonia adı verilen coğrafyanın merkezinde bugün güzel kentimiz İzmir var. Güzel kentin güzel dergisi İzmir Life 20 yaşını kutluyor. Sanıyorum bu dergide kurulduğundan beri yani ilk sayıdan bugüne aralıksız yazan tek yazar benim. Yanlışım varsa Hakkı Kesirli düzeltsin… 20. yıl özel sayısını bu nedenle güzel İzmir’in en sevdiğim yanlarından biriyle karşılayayım dedim… Bugün de İzmir’in önemli lezzetleri… Zeytinyağı, şarap, ekmek ve balık… Son iki yüzyılda bunlara rakı da eklendi…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.