KASIM2020
ÖDEMİŞ BADEMLİ FİDANCILIK KOOPERATİFİ
ABD'ye kafa tutan Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi inanılmaz işler başarıyor. n Türkiye’nin “doku kültürü” ile bitki üretimi yapan ilk ve tek kooperatifi Bademli, ABD’nin üretimde lider olduğu antep fıstığı ve ceviz üzerine yoğunlaştı. Hedef, Amerikan anaçlarına karşı verimli yeni türler geliştirip pazardaki rekabet gücümüzü artırabilmek... Tohum ekildikten en erken 12 yıl sonra ürün alınan antep fıstığında “klonlama” yöntemiyle bu süreyi 6 yıla düşürmeye çalışan Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Amerikan cevizlerine göre daha iri, daha verimli ve yağ oranı yüksek yeni ceviz türünde de başarı kazanmış. Üstelik bu cevizler 0 rakımı ile 1300 rakımı arasında adapte olabiliyor. Türkiye’nin “gelişmiş ekonomiler” listesine girebilmesi için, teknoloji kullanımını tüm sektörlerde yaygınlaştırması ve verimliliği artırması şart. Özellikle de tarımda.. Hala kimileri tarafından görmezden gelinip küçümsense de, dünyada söz sahibi olabilmemizin anahtarı tarım sektörünün elinde duruyor. Bilim ve teknoloji ile iç içe tarım yapan, dünya ile rekabet gücüne sahip işletme ve kooperatifler, geleceğimizin de güvencesi... Son sayılarımızda sıkça yer verdiğimiz İzmir’in başarılı tarımsal kalkınma kooperatiflerine şimdi bir yenisini daha ekliyoruz: Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi.Modern tarımın gereklerini yerine getiren ve ortaklarını AR-GE çalışmalarıyla buluşturan bir kooperatif Bademli. Türkiye’de modern meyveciliğe geçiş, burada üretilen fidanlarla başlamış örneğin... Doku kültürü ile bitki üreten Türkiye’deki tek kooperatif yine Bademli. Yaptıkları iş genlerle oynamak değil! Embriyolarla üretim yapıyorlar. Son dönemde sakız ağacı üzerine çalışmaya başlamışlar. Aydınlatma ve ısıtma için güneş enerjisinden yararlanmaktalar. Antibiyotik kullanımı azalsın, kalıntı sorunu ortadan kalksın diye de, hastalıklara dayanıklı meyve ağaçları üretebilmek için araştırmalarına hız vermişler. İlk başarıyı armutta kazanmışlar. ABD’nin açık ara önde olduğu ceviz ve antep fıstığı üretiminde verimliliğimizi artıracak yeni türler geliştiriyorlar. Süper Güç’e kafa tutuyorlar yani... Bir de yurt dışında anahtar teslimi bahçe kuruyorlar. Azerbaycan’da, 4 bin dekar üzerinde meyve bahçesi kurmuşlar. Sulama sistemleri, tel direkleri, örtüleri ve gölgelikleriyle birlikte... Zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, meyve fidanı, dış mekan süs bitkileri, doku kültüründe anaç üretimi, ıslah ve meyve olmak üzere 7 ana sektörde faaliyet gösteren Türkiye’nin bu en büyük kooperatifinin, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin öyküsünü ve başarılarını, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bilgi ile konuştuk.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.