NISAN2021
ÇOLAKOĞLU AİLESİ
Çolakoğlu soyadı üç yüzyılda dokundu Yeni okurlarımız için tekrarlanan kent tarihine adını yazdırmış köklü ailelerin tanıtıldığı dizimize Çolakoğlu ailesi ile devam ediyoruz. Ocak 2006'da yayınlanan bu bölümü Deniz Çaba hazırlamıştı. Çolakoğlu denince en çok Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Kemal Bey gelir akla. Ardından da Türkiye’nin sanayi ve ticari hayatında söz sahibi bir aile... Koç ve Sabancı gibi grupların arasında anılırlar. İnşaat demiri, tel ve çivi, konteynır ihracatı, yani pek çok alanda devleşmişlerdir. Kırım-İnebolu-Batum ve İzmir hattında tarihin üç yüz yılı boşuna devrilmemiştir. Hepsi işte bugünler içindir. Aile soyağacı bu yüzden özenle tutulur. Hamdi Çolakoğlu da 1970’lerin başında, kendi anlatımına göre 60 yaşına bastığında, aruz vezniyle bir Çolakoğlu kasidesi yazar: “Şöyle liste edelim eksik kalmasın bari / Cümleye hayır versin cenabı müteal bari / Hac› Salih dedemiz Züleyha hac› nine / Ruhlar› şad olacak bizi toplu bilince” der ve devam eder. Beş sayfa süren kaside, koca bir aile tarihidir: “Onlardan hasıl olan dört erkek, bir kız ile / Biz bu kadar çoğaldık, bin türlü şart içinde / Babam Hacı Mehmet’in küçüğü Fatma hala / Ondan sonra Rüştü bey ve Salih Sabri amca / Nuri Bey amcamız da en küçük kardeşleri / şükür bereketlice hepsinin nesilleri / Başta ağabey Refik Bey ondan sonra Münibe / Arkasından Bedriye ile fakir Hamdi geldi.”
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.