NISAN2021
ROTA ÇAMLIÇAY
Çamlıçay deresi boyunca baharın tüm tazeliği yeşilin parlaklığı zaman zaman çıkan güneş ile coşuyordu. Güzelbahçe, İzmir Merkezi'ne 24 kilometre uzaklıkta, doğuda Narlıdere Yağçayı Deresi, batıda Çamlıçay Deresi ile Zeytinalanı ve Bademler, güneyde Gölcük ve Gödence, güneydoğusunda Karabağlar ilçeleri ile komşudur. Yürüyüş öncesi köy meydanındaki kahvede birer bardak çayımızı içip yemyeşil tarlaların, zeytinliklerin arasından Çamlıçay deresinin yanından geçip orman içi patikalardan incecik izleri takip ederek yükselmeye başladık. Küçükkaya, Kavacık, Payamlı, Efem çukuru köylerinin göründüğü, Gödence köyüne doğru giden orman yoluna ulaştık. Burada kahve ve meyve molası vererek nefis manzara eşliğinde kısa bir parkur değerlendirmesi yaptık. Bu arada Çamlı köyünde köylülerin beslediği kocaman sevimli dostumuzda bizimle geldi, çok uğraştık geri döndürmek için ancak bizimle olmaktan çok mutluydu, neşeli koşturmalar, gelip ayaklarımıza dolanmalarını gördüğümüzde ve sonrasında yürüyüşü aynı noktada bitireceğimizi düşünerek bize eşlik etmesine izin verdik. Yürüyüşlerde sıkça karşılaştığımız bir sorundur bu, köpekler bizlerle birlikte gelir, yolda çobanların köpekleri tarafından saldırıya uğrar ya da yürüyüş grupları aynı noktaya dönmediğinden köpekler kaybolur. Bu konuda yanlış bir inançta "Köpek nasıl olsa döner" diye düşünülmesidir. Bu sevimli dostumuzu gözeterek parkur değerlendirmemizi onun da geçebileceği ve bizimle yeniden yaşam alanına döneceği şekilde yeniledik ve yürüyüşe geçtik.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.