MAYIS2022
DİKİLİ TDOSB
Dikili TDOSB’de yatırımcı kazanacak Tarımsal üretimde jeotermal enerji ile güneş, rüzgâr, biyogaz gibi yenilenebilir enerjiyi kullanacak Dikili TDİOSB, bu açıdan artan enerji maliyetleri karşısında yatırımcısına kalkan görevi görecek. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (Dikili Sera TDİOSB) yatırımcıları, enerji maliyetlerinden “en az” etkilenen işletme olacak. Dikili TDİOSB, artan enerji maliyetleri karşısında yenilenebilir jeotermal ile birlikte rüzgar, güneş ve biokütle enerjisiyle büyük bir avantaj sağlayacak. Avrupa ve Türkiye’nin topraksız, tam otomasyonlu en büyük sera ve tarımsal sanayi kümelenmesi Dikili Sera TDİOSB, yatırımcısını artan enerji maliyetleri karşısında "yeşil enerjisi" ile koruyacak. Dikili Sera TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen “Bölgemizin en önemli avantajlarından biri ana enerji kaynağının jeotermal başta olmak üzere yenilenebilir enerji olması. Böylece yatırımcı enerji maliyetlerindeki dalgalanmalara rağmen kazanmaya devam edecek” dedi. Dikili TDİOSB’deki üreticilerin, bu nedenle enerji maliyetlerindeki artıştan elektrik ve doğalgaz kullananlar kadar etkilenmeyeceğin dikkat çekerek “Sadece jeotermal değil, hibrit bir sistem kuruyoruz. Orta ve uzun vadede GES, RES kullanılacak. Biyokütle enerji üretim tesisi de planlanıyor. Jeotermal enerji sondaj yerleri ile ilgili tespitler de yapılıyor” dedi. Döviz kurlarının yüksek olmasının sera maliyetlerini artırdığına dikkat çeken Öğmen, yatırımcının sadece enerjiden değil sürdürülebilir tarım uygulamaları ile de kazanacağını söyledi.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.