MAYIS2022
GELECEK İÇİN YEŞİL ADIMLAR ATILIYOR
GELECEK İÇİN YEŞİL ADIMLAR ATILIYOR Kuruculuğunu Çiğli İsmail Rahmi Karadavut İlkokulu sınıf öğretmeni Nil Özel ve Karşıyaka Aydoğan Yağcı Bilim ve Sanat Merkezi sınıf öğretmeni Müyesser Esra Ceyhun 'un yaptığı, İsmail Rahmi Karadavut İlkokulu sınıf öğretmeni Türkan Karagöz, Maltepe İlkokulu sınıf öğretmeni Fatma Derya Yılmaz, Toki İlkokulu sınıf öğretmeni Aysun Sarp ve Balatçık İlkokulu sınıf öğretmeni Nilüfer Koç’un da proje ortaklığı yaptığı, 6 öğretmen ve 38 öğrencinin katılımıyla sürdürülen ‘’Geleceğin İçin Yeşil Bir Adım At, Karbon Ayak İzini Azalt’’ adlı proje başarılı çalışmalarıyla devam ediyor. Proje ile; iklim değişikliği, küresel ısınma, sıfır atık, geri ve ileri dönüşüm, karbon salınımını azaltmak, enerji tasarrufuyla ve bilinçli tüketimle dünyamızın daha uzun ve sağlıklı yaşanan bir gezegen olarak kalması için farkındalık yaratmak hedefleniyor. Projede öğrenciler, Mart ayından bu yana her hafta dijital platformda çevrimiçi etkinlikler yapıyor, Web 2.0 araçlarını tanıyor ve bunları kullanmayı öğreniyor, kendi avatarlarını oluşturuyor, çevre bilinci konusu ile ilgili seminer ve atölyelere katılıyor, atık malzemelerden kalemlik, kukla gibi kullanışlı materyaller yaparak hem çevreci tasarımlar yapıyor hem de eğlenerek öğreniyorlar. 12 Nisan'da Bütün Çocuklar Bizim Derneği'nin katkılarıyla ve Ebru Aran’ın sunumuyla Oburcan Çevreci Kukla Atölyesi, 18 Nisan'da İzmir Çevre Mühendisleri Odası'nda çevre mühendisi olarak görev yapan Seçil Uysal ile bir seminer ve ardından ileri dönüşüm atölyesi, 25 Nisan tarihinde çocuk kitapları yazarı, editörü ve çevirmeni Sima Özkan ile sıfır atık üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiler. 26 Nisan’da ise Çiğli Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından verilen Çevre Bilgilendirme Eğitimi’ne velileri ve okul arkadaşları ile katılım sağladılar. Öğretmenlerimizin hazırladığı eTwinning projesi ile geleceğin bilinçli minik çevrecileri yetişiyor.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.