ARALIK2019 Yayın Kurulu
Bir yıl daha bitti
Pek de keyifli olmayan bir yıl daha bitti... İlk önce unuttuğumuz bir teşekkür... Kasım sayımız kapağında yer alan Mustafa Kemal fotorafı için Folkart Gallery Koordinatörü Fahri Özdemir'e teşekkür ederiz. Bu ülkede özgürlüğün simgesi kentlerin sıralamasında her zaman ön planda olan İzmir, kent ekonomisinde tarımı bulunduğu yerden yukarıya çekmeye başladı. Üretim ekonomisine dört elle sarılmanın ilk durağı olan tarımda hepimizin yeni hedefleri olmalı... Reşat Kutucular ekonomi sayfalarında; "2019’da bence yılın şirketi Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. yılın yöneticisi de Pegasus’un CEO’su Mehmet Nane" diyor. Zekeriya Şimşek, köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılıp mahalleye dönüştürülmeleriyle birlikte, “köy tüzel kişiliğine ait olan” veya “öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş yerlerden” olan taşınmazların statülerinin değiştiği ve kamu arazileri gibi bunların akıbetlerinin de yöneticilerin insafına bırakıldığına işaret ederek, bunların oluşumuna ve sonuçlarına bir göz atıyor. Akdeniz Mahallesi'nde Gazi Bulvarı ve Necati Bey Caddesi'ne cephesi olan "Silahçıoğlu Han" günümüzde Doğan Güven İş Merkezi adını taşıyor. İç-dış mimarisiyle ilgi çeken kubbeli bina, bir dönem Akşam Kız Sanat Okulu olarak hizmet verdi. Orhan Beşikçi'nin yazısı... Ayşe Tatari, Kenize Murad ile bir öğleden sonra buluştu ve aile yadigârı fotoğrafları ile süslü evinde tarihin sayfalarında yolculuk yaptı. İzmir’i, marka şehir yapma yolunda ilerleyen başarılı kadınlarla yapacağımız, Nihan Ertem'in hazırlayacağı söyleşiler dizisinde bu ayın konuğu genç bir kadın siyasetçi: Nilay Kökkılınç. İsmini 2019 yerel seçimlerinden sonra daha sık duymaya başladığımız Kökkılınç, Türkiye’nin üçüncü büyük kentinde önemli bir görevin başında. Osmanlı’nın kapitalist sistemle bütünleşme çabalarında, faiz, kâr payı, menkul değerleri anlayışı içinde rakipsiz bir kenttir İzmir… A. Hilmi Baküs'ün kentin tarihinde yer alan menkul kıymetleri incelediği yazısı... Bu çağda sosyal medyanın amiral gemisi Facebook’u bilmeyen yoktur. Hepimiz Facebook’u nasıl kullanacağımızı az çok biliyoruz ve bu sosyal ağ hakkında çeşitli fikirlere sahibiz. İletinin veya mesajın güncelliği, çekiciliği, erişim hızı, erişilebilirliği, kullanılabilir olması, yenilikçi ve kalıcı olması gibi özellikleri sosyal medyayı çekici hale getiren faktörler arasında... Raşel Rakella Asal'ın inceleme yazısı... Duyarlı tüketicilerle doğa dostu üreticiler arasında bir köprü kurmak amacıyla Foça'da kurulan Çöpsüz Bakkal Türkiye’nin ilk sıfır atıklı bakkalı... İsveçli Greta Thunberg’in geçen yıl İsveç parlamentosu önünde başlayan ve her cuma devam eden iklim için okulu bırakma eylemleri Türkiye dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına hızla yayıldı. S›f›r Gelecek ekibi ile küresel iklim grevini Handan Korhan konuştu... Kişisel deneyimlerinden, gözlem ve sorgulamalarından beslenen “Bilgelik Ağacının Gölgesinde” adlı eserinde yaşama farklı pencerelerden bakmayı öneren 22 denemeye yer veren Avram Ventura, hem son kitabı hem de yazma serüvenini dergimiz okuyucuları için anlattı. İzmir Life ekibinden, tüm okurlarımız ve ülkemiz için barış, özgürlük, adalet ve demokrasi özlemleri ile mutlu bir yeni yıl dileği...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.