MARTNISAN2024
LİMONCUOĞLU AİLESİ
Narenciye ithalatı çok yönlü bir hikayeye dönüştü Limoncuoğlu Ailesi 1830’larda Hayfa’dan limon ithal edip tüm Ege’ye pazarlayan Limoncuoğlu Ailesi, bugüne uzanan soyağaçlarıyla kent belleğinin hazine dairesi gibi. Kurtuluş Savaşı’nda 150’likler diye anılacak ve Demokrat Parti’nin kuruluşunda yer alacak İzmirli Küçük Ethem onlardan. Yemiş Çarşısı’nın Helalparalı’ları da... Limoncuoğlu soyadının yüklü bir tarihi var aile albümlerinde. Kah Hayfa’ya gidilir, kah Mora’ya. Bozyaka’nın kule evlerinde gezilir, Tilkilik’te dede konağına gidilir. Baba tarafının hikayesi, Milli Mücadele ile zenginleşmiş İzmir’in yakın siyasi tarihidir. Anne tarafının ise ticarette payı vardır. Cezayir İş Hanı’ndaki Helalparalı’lar onlardır... Ailede ulaşılan ilk kişi Turgutlulu Ethem Bey. İsim de, kuşaktan kuşağa aktarılan büyük bir miras gibi. 1830’larda İzmir'e gelip Tilkilik Fettah Sokak’a yerleşen Ethem Bey, Hayfa'dan narenciye, özellikle de limon getirip pazarlıyor. O zaman bugünkü gibi Akdeniz kıyılarında limon yetiştirilmiyor. Bundan olacak, aile Limoncular diye anılıyor Tilkilik'te. Dede ocağı, Dönertaş'ın orada konak gibi bir ev. Hatta rivayet edilen, Dönertaş Sebili’nin Limoncuoğlu Vakfı olduğu...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.