MARTNISAN2024
KADINLAR KÖYDE İŞ KURACAKLAR
Kadınlar köyde iş kuracaklar Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen Döngü Kooperatifi ‘Kırsalda Kadın Girişimciliği’ eğitimi düzenledi. Kadın ve gençlerden oluşan topluluk liderlerinin yetiştirilmesini hedefleyen Döngü Kooperatifi’nin İzmir’in Tire ilçesine bağlı Kahrat Köyü’nde düzenlediği “Kırsalda Kadın Girişimciliği” eğitimi büyük ilgi gördü. Tire’ye bağlı Kahrat Köyü’nde iki gün süren eğitim, Bizbize Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği işbirliğinde yapıldı. Girişimcilik Uzmanı Özden Anık Tekir, hayalden karar verme aşamasına, araştırmadan hayata geçirmeye kadar iş kurarken her adımda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Atölye çalışmasına katılan kadınlar, ekipler kurarak geliştirdikleri iş modellerini anlattılar. Proje sonunda hayalin gerçeğe dönmesi için kadınlara destek verilecek. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında destek almaya hak kazanan proje, Tire’nin Kahrat köyünde gerçekleştirilecek “Tohumdan Hasata Keten Tarımı” eğitimi ile devam edecek. Köydeki kadınlar, keten üretimi konusunda teorik bilgi alıp, tarlada ekilen keten bitkilerinin gelişimini sahada öğrenecekler. Bu proje ile kuraklık sorunu ile karşı karşıya olan bölgede susuz yetişen alternatif bir tarım ürünü olan keten bitkisi konusunda farkındalık yaratılması hedefleniyor.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.