TEMMUZ2016
Raika 1875
Nedir bu ‘tavuk pilav sanat’ dediğinizi duyar gibiyiz… Raika 1875, tavuk-pilav gibi kültürümüzün önemli bir lezzeti ile sanatı buluşturan bir mekan. Ne sadece bir galeri, ne sadece bir restoran ne de sadece bir cafe, hepsinin karması… Kendinizi iyi hissedeceğiniz bir mekan burası, pilav üstü tavuğunuzu yerken duvarlardaki resimler, masa üstündeki sanatsal objeler, duvarlardaki fotoğraflar da ruhunuzu besliyor olacak. Burcu Egene’nin açtığı bu mekanın isminin hikayesi de ilginç. Burcu Hanım’ın eşi Gökhan Bey’in çocukken evde yemekleri pişiren aşçıları Raika Hanım’ın ismini uygun görmüşler, zira çok güzel tavuk pilav yapıyormuş Raika Hanım. Böylece mekanın adıyla beraber mottosu ‘tavuk pilav sanat’ ortaya çıkmış. Raika’daki tüm sanat objeleri aynı zamanda satılık. Yani açık mutfakta, önünüzde hazırlanan tavuk pilavınızı, salatanızı yerken, evinizin bir köşesi için düşündüğünüz bir sanat eserini çıkarken alıp gidebilirsiniz. Sanatın galerilerden, müzelerden çıkarılıp toplumla, sokaktaki insanla daha çok etkileşim içine girmesi arzulanmış aslında Raika1875 projesi ile. Sanıyorum başarılı da olmuşlar. Ergin İnan, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Güngör Taner gibi tanınmış isimlerin kaliteli baskıları, Alastair Magnaldo, Olivier Tenedos ve Robert Montgomery gibi tanınmış fotoğrafçıların orijinal eserlerinin yanı sıra yerli ve yabancı henüz keşfedilmemiş pek çok sanatçının eseri de Raika1875’te satışa sunuluyor. Mükemmel tavuk-pilav eşleşmesini bulabileceğiniz nadir yerlerden olan Raika1875’te yemeğin yanı sıra genç sanatçıların kişisel sergilerini yapabilecekleri ve resimlerini satışa sunabilecekleri bir mekan olarak konumlandırmak olarak açıklayan Burcu Egene ekliyor: “Raika1875'de herkese ve her bütçeye hitap eden sanat eserleri ile sanatın ulaşılabilir olduğunu ve sanatla ilgilenmek için yüksek bütçelere ihtiyaç olmadığını göstermek istiyoruz.” Tavuk-pilav-sanat mottosuyla Raika1875’ın menüsünde kendine has tavuklu çorbası, geleneksel tavuklu pilav, tavuklu ya da sade salata, tavuklu sandviç, yoğun ve özgün cacık gibi geleneksel tatlar bulunuyor. Yüzde 100 ev yapımı ve anne eli değmiş bademli keşkülü ise kaşıklı özel kavanozda sunuluyor. İzmir Karşıyaka’daki yerinde Raika1875, her gün 12.00-20.30 arasında hizmet veriyor. Çorba 7 TL Pilav 9 TL Açık Sandviç 9 TL Salata 13 TL Cacık 5 TL Gazoz 3 TL Keşkül 7 TL Raika Fazıl Bey Caddesi 5/A, Karşıyaka İzmir Telefon 232.368 4343
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.