EKİM 2016 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Ne var ki biz artık Cumhuriyet’e dönük bir kaygı ve kaybetme korku- su içindeyiz. Siyasal İslam’ın tüm unsurlarıyla yerleş- tiği bir rejim değişikliği endişesi çok da yabana atılır değil. Bu durumda Cumhuriyet’in kurucu değerle- rini yeniden konuşmaya başlamak gerek ama öncelikle doğru bir tarih okumasına ihtiyaç olduğu ortada. Tarihi karşılaştırmalı kaynaklardan okumak, idealize edilmiş anlatılardan uzaklaşmak adına da önemli. Bu karşılaştırmalı tarih okumasını Hollandalı tarihçi, akademisyen ve Türkolog Erik-Jan Zürcher’in “Modernleşen Türkiye’nin Tarihi” kitabı ile ve de gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sohbet ederek yaptıkları, bir belge kitabı değil yorum kitabı olduğunu vurguladıkları “Cumhuriyetin İlk Yüzyılı 1923-2023” kitabı ile yapmaya çalıştık. Hep diyoruz ya “Sokak sokak yaşıyoruz İzmir'i” diye, bu ay sizin için epey gezdik. Malum sonbahar, yollara düşmenin ve tabii İzmir’i gezmenin en güzel zamanı. Her ay yaptığımız sokak haberinde bu ay yolumuz Bornova'ya düştü. Bornova'da üniversite- nin de etkisiyle her yaş grubuna hitap eden birçok mekân açılıyor. Eğlence, Küçükpark'tan Süvari Caddesi'ne kaydı diyebiliriz. Bizimle beraber bu sokağı keşfetmeye ne dersiniz? “Bir enfes üzüm almaya geldim Kavacık’tan...” Kavacık Üzümü ya da diğer bilinen adıyla söylersek Enfes Üzüm’ün tadına baktınız mı hiç? Karabağlar’a bağlı olan Kavacık Köyü, doğal güzelliğiyle de tanı- nıyor. Geçen yıl yapılan ulusal anketlerde Ege Bölgesi’nde görülecek ilk beş köy arasına girmiş. Sonraki durağımız Torbalı Karaot Köyü. Türkiye’nin ilk yerli tohum derneğinin kurulduğu köy, meydanı, sokakları ve yerel ürünleriyle görülmeye değer. Yarımada rotalarında ise bu ay Gödence- Efemçukuru-Kavacık-Payamlı güzergâhındayız. Rota Gödence gibi çok güzel bir köyde başlıyor, ondan güzel olmasın, Payamlı’da bitiyor. Uzaklara doğru yol almak isteyenler için ise bu ay Karadeniz taraflarında, Olgunlar Yaylası’ndayız. İzmir manzarasının tadı en güzel nereden çıkar? Teleferiğe binip bir kenti alabildiğine seyretmek en çok bu zamanda güzel. Yeni halini görmediyseniz, kara kış gelmeden gidip bir görün deriz. Sonbahar yurt dışı için de doğru bir dönem. Hem doğa hem tarih diyorsanız Oslo’nun küçük kardeşi Bergen size ikisini de sunuyor. Bol keşifli gezi yazılarımızın ardından, biraz da dünya sorunları, memleket meseleleri diyor ve Civil Talks ile tanıştırıyoruz sizleri. Civil Talks isimli oluşum, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni cumartesi günleri düzenlediği yuvarlak masa toplantılarıyla genç kitleye ulaştırıyor. Kemal Gülpınar ve Yusuf Can Gökmen ile konuştuk. Nedim Atilla bu ay Tekirdağ'da Atatürk'ün isteğiy- le oluşturulan ve Anadolu'nun dört bir yanında yetişen üzümlerin peşine düştü. Üzümlerimizin milli koleksiyonunu anlatan bu yazıyı kaçırmayın. İzmir’in belirli semtlerini çok iyi biliriz de, bazılarına hiç uğramaz, bazılarının da kenarından geçip-gide- riz. Karabağlar da böyle ilçelerden biri, en azından İzmirlilerin bir kısmı için. Oysa İzmir’in en büyük ilçesinden, neredeyse 81 ilden insanın olduğu koz- mopolit bir yapıdan söz ediyoruz. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile konuştuk. Ve biraz sanat! Nar’ın Sanat Günlüğü... Nazlı Eda Noyan, İzmirli bir canlandırma filmleri yönetmeni, illüstratör, Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Video Bölüm Başkanı… Nar’ın Sanat Günlüğü adını verdikleri serinin ilk altı kitabında çocuklar resim sanatının öncü kadınları; Mihri Müşfik Hanım, Fahrünnisa Zeyd, Aliye Berger, Hale Asaf, Semiha Berksoy ve Neş’e Erdok ile tanışıyor. Kitapların her biri farklı bir çizerin elinden çıkmış. Eda Noyan ile Çekirdek adını verdikleri atölyelerinde buluştuk. Yaratıcı yazarlık atölyeleri çok revaçta. Peki, ya yaratıcı okuma olabilir mi? Pek tabii… Yazar ve şair Onur Caymaz'ın, eşi benzeri olmayan Yaratıcı Okurluk Atölyesi’ne katılmaya ne dersiniz? Ekim sayfalarımızda bolca gezi ve sanat varken bilimi unuttuk mu sandınız? Çocuklara bilimi sevdi- recek yeni bir yol var: Eğlenceli Bilim... Eğitim siste- minin karmaşası malum. Ezberleyerek sınıf geçilen, bir şey üretmekten ziyade kalıplara sıkışıp kaldığı- mız bu sistemde geleceğin bilim insanlarını yetiştir- mek için bir şeyler yapmak gerekiyor. Çocuklara bilimi sevdirme konusunda çalışmalar yapan Yunus Erduran ile Eğlenceli Bilim hakkında konuştuk. Mekanlarımız sizin için özel olarak seçiliyor. Hepsini not almakta fayda var... Keyifle okumanız dileğiyle…
FADİME USLU: “İZMİR CÖMERT DAVRANDI; ÇOK KIYMETLİ KİŞİLERLE, ANILAR ARMAĞAN ETTİ BANA.”FADİME USLU: “İZMİR CÖMERT DAVRANDI; ÇOK KIYMETLİ KİŞİLERLE, ANILAR ARMAĞAN ETTİ BANA.”Fadime Uslu İzmir’de uzun süre geçirmiş, burada okumuş Türkiye’nin önemli öykücülerinin arasına adını şimdiden yazdırmış yazarlarımızdan. Aynı zamanda öğretmen de olan Uslu 2011 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü'nü alarak birçok kişi tarafından tanınmıştı. Son kitabı “Yüzen Fazlalıklar” ise Can Yayınları imzasıyla raflardaki yerini geçtiğimiz günlerde aldı. Okuyucuyu kimi zaman geçmişe, kimi zaman hayallere götüren bu kitap edebiyat severlere sürprizlerle dolu keyifli anlar yaşatıyor…
KARABAĞLAR GÜZELLEŞİRSE, İZMİR GÜZELLEŞİRKARABAĞLAR GÜZELLEŞİRSE, İZMİR GÜZELLEŞİRKarabağlar’ı nasıl bilirsiniz? Benzer bir biçimde herkes Yeşillik Caddesi’nden geçtiğini, özellikle havaalanına gidiş yolu olduğunu ya da mobilyacıları söyleyecektir. Yani Karabağlar bizim için ya mobilya almak için gittiğimiz yer ya da geçip gittiğimiz bir caddedir. Oysa İzmir’in en büyük ilçesinden, neredeyse 81 ilden insanın olduğu kozmopolit bir yapıdan, Anadolu’nun pek çok farklı kültürünün bir araya gelmişliğinden, ciddi bir Suriye nüfusunu barındıran bir bölgeden söz ediyoruz. Neredeyse küçük bir Türkiye prototipi...
MEŞALENİN ATEŞİ BURADA YAKILDI: KARAOT KÖYÜMEŞALENİN ATEŞİ BURADA YAKILDI:  KARAOT KÖYÜTürkiye’nin ilk yerli tohum derneği burada kuruldu, yani meşalenin ateşi burada yakıldı. Şimdi o aydınlığın köylerden kentlere ulaşması, insanların yeniden hayatına, gıdasına sahip çıkması umut ediliyor… Bizce onlar bugünün Don Kişot’ları. Ancak mücadeleyi büyütmek gerek.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KALKINMA HEDEFLERİ İZMİR'DE KONUŞULUYOR: CİVİL TALKSBİRLEŞMİŞ MİLLETLER KALKINMA HEDEFLERİ İZMİRDokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans öğrencisi olan ve freelance proje danışmanlığı yapan Kemal Gülpınar ile Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans öğencisi ve araştırma görevlisi olan Yusuf Can Gökmen'in çalışmalarıyla ortaya çıkan Civil Talks, Haziran 2016 içerisinde kuruldu. Birleşmiş Milletler 2030 Hedefleri olarak bilinen Küresel Kalkınma Hedefleri’nin 17 temel başlığını kendisine konu alan ve bu alanda farkındalığı başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi’nde artırmayı hedefleyen sivil bir girişim Civil Talks.
ÇOCUKLARA BİLİMİ SEVDİRECEK YENİ BİR YOL EĞLENCELİ BİLİMÇOCUKLARA BİLİMİ SEVDİRECEK YENİ BİR YOL EĞLENCELİ BİLİMEğitim sisteminin karmaşası malum. Ezberleyerek sınıf geçilen, bir şey üretmekten ziyade kalıplara sıkışıp kaldığımız bu sistemde geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için bir şeyler yapmak gerekiyor.
FİGURAN KAFE Ayın MekanıFİGURAN KAFEHepimizin farklı tarzda, sürprizlerle dolu ve yenilenmeye açık, kaliteli hizmet veren mekan arayışları sürüyor. Tam bu noktada Bornova’da yeni açılmış bir yerden bahsetmek istiyoruz, Figüran Cafe… Yaklaşık üç ay önce, uzun yıllardır sektörün içerisinde olsalar da genç denebilecek dört ortak tarafından açılmış bu yer. Kapıdan girdi- ğiniz anda Tarık Akan’dan Kemal Sunal’a Sadri Alışık’tan Münir Özkul’a hepimizin yakından tanıdığı isimlerin gülümseyen yüzleri karşılıyor sizi. Yeşilçam ve Hollywood’un büyülü dünya- sına ait öğeler, filmlerden alıntı cümleler de oralarda bir yerde. Masalar birbirinden müm- kün olduğunca uzak, seçilen müzikler 80’ler ve 2000’ler arası retro. İster kitabınızı okurken kahvenizi yudumlayın isterseniz grup olarak lezzetli yiyeceklerden tadarken sohbetinizi edin. Aynı anda bu iki faliyetin de yapılabildiğiender kafelerden Figüran. 19 yıldır dünya mut- fağından yemekler yapan deneyimli bir ustaları var. Tava yemeklerinden deniz ürünlerine ve soğuk-sıcak her türlü içeceği içeren geniş bir menüye sahipler. “Banker Bilo”, “Hafize Ana”, “Kel Mahmut” gibi İzmir’de başka hiçbir yerde olmayan speci- al yemekler, her yerde tattığımız lezzetlere alternatif sunuyor. Kahvaltı servisinde ise Çeçil peynirinden sucuğa kadar 30 çeşit kahvaltılık servis ediliyor. Kullanılan her ürün taze olarak yerinden alınıyor ve asla bekletilmeden sipariş anında hazırlanarak servis ediliyor. Bornova’ya yolunuz düşerse mutlaka Figüran Cafe’ye uğra- yın, pişman olmayacaksınız. Unutmadan grup toplantılarına, doğum günlere ve etkinliklere açık Figüran Cafe. Kel Mahmut 16 TL Banker Bilo 16 TL Ana Yemekler 11-16 TL 2 kişilik kahvaltı 25 TL Kahveler 5- 10 TL Figüran Cafe 161 Sokak 1A, Küçük Park Bornova
ENKİ KAFE MÜZİK KAHVE Ayın MekanıENKİ KAFE MÜZİK KAHVE3. nesil kahve dükkanlarını bilirsiniz, yavaş yavaş şehrimizde de görmeye başladık. Bu mekânların kimisi aşırı gösterişli dizayn edilirken, kimisi el emeği göz nuru, sıcak, samimi, gelenin kendini evinde gibi hissedeceği şekilde dekore edilip müdavimliğe en az kahve kadar, müzik kadar önem veren bir anlayışla yola koyuluyorlar. Enki Kafe de bu ikinci tarza giren mekânlardan. Pikaptan kaliteli müziğinizi dinlerken, kahvenin de hakkını veren bir ortam yaratmış Burak Tarakçıoğlu. Soğuk demleme kahveden, dondurmalı espressoya kadar birçok kahve ürününü deneyebileceğiniz Enki’de soğuk sandviç ve ev yapımı kurabiye de yiyecek menüsünü oluşturuyor. Müziğe de ekstra bir önem veren Enki Kafe’den dilediğiniz plağı, cd’yi de satın almanız da mümkün. Zira önce plakçı olarak yola çıkmaya karar vermişken, kahveyi de müziğin yanına koyarak yaratılmış bir mekân burası. O sebeple kahve ne kadar iddialıysa, bu mekânda müzik de o kadar iddialı. Bu da sanıyorum birçok benzer kahveciden Enki’yi ayrı bir konuma koyan bir özelliği olsa gerek. Mart ayında açılan Enki’de daha önce Yavuz Darıdere ile caz dinletileri de yapılmış ve önümüzdeki süreçte benzer dinletilerin de program da olduğunu duyurmuş olalım. Haftanın yedi günü 09-21 arası açık olan Enki’ye özel olarak gidin, bir kahve için, müzik dinleyin. Sanıyorum hayatınıza günlük stresten kaçmanızı sağlayacak bir liman sokmuş olacaksınız, deneyin… Espresso 6 TL Cappuccino 9 TL Macchiato 10 TL Americano 8 TL Türk Kahvesi 6 TL Latte 9 TL Mocha 12 TL Enki Kafe Müzik Kahve 2014/1 Sokak 16, Bostanlı Karşıyaka Telefon 531.307 7241
BROTHERS COFFEE ROASTERS Ayın MekanıBROTHERS COFFEE ROASTERSKahve deyince seçenekler artık bol. Espresso’dan americano’ya, türk kahvesin- den, soğuk demlemeye kadar hem kahve türleri hem pişir- me teknikleri olarak birçok seçenek mevcut. Kendi ağız tadınıza uygun kahveyi bul- mak için aslında hepsini sırayla denemek gerek. Aynı çeşitlilik bu kahveleri bize hazırlayan ve sunan mekanlar için geçerli değil henüz. Zincir kahvecileri dışarda tutarak kahveye emek veren az sayı- da mekanlar kendi içlerinde küçük ama önemli nüanslarla ayrılıyorlar, kimisi dizayndan fark yaratırken, kimisi çeşitliliğine güveniyor, kimisi müzikle kahveyi harmanlar- ken, kimisi alkolü de kahveye katıyor. Damak tadınıza uygun kahveyi bulmak için önce kendi mekanınızı daha doğrusu kendi baristanızı bulmanız gerek. Brothers Cafe ise hem sıcak ortamı, hem bol çeşitliliği ve kahveye verdiği emekle bu tarz dükkanlar içinde başı çekenlerden. Fransız Kültür Merkezi’nin tam karşısında bulunan Brothers Cafe ikinci şubesini İstanbul’da açmış. Kahveyi yurt dışından yeşil çekirdek olarak getirten Brothers Cafe, kahveyi hem kavuruyor, hem demleme, pişirme yöntemine uygun ola- rak çekiyor. Kısacası kahve- nin tüm serüveni aynı elden geçiyor. Dünya çayları kahvelere eşlik ederken, kruvasan ve ev yapı- mı tatlısı yiyecek menüsü ola- rak misafirlerin hizmetinde. Haftanın 7 günü saat 08-23.30 arası açık olan Brothers Cafe, şehrin merkezindeki konumu ile iş çıkışı soluklanacağınız ya da bir öğlen koşuşturması arasında es vereceğiniz güzel bir mekan. Espresso 7 TL Cortado 8 TL Americano 8 TL Brew Bar 10-12 TL Frappe 10 TL Türk Kahvesi 6 TL Filtre Kahve 6 TL Brothers Coffee Roaster Cumhuriyet Bulvarı 151/B, Alsancak Telefon 232.966 1399 www.brotherscoffee.com.tr
GÜNDOĞDU ROTARY KULÜBÜGÜNDOĞDU ROTARY KULÜBÜGündoğdu Rotary Kulübü’nün Başkanı Ayda Özeren, bir Rotaryen olmayı içselleştirmiş ve adeta duyumsayarak benimsemiş. “Rotary, bir yaşam biçimidir” derken ekliyor: “Rotaryen olmak demek, ailenizi, çevrenizi, çocuklarınızı, çalışanlarınızı ve meslektaşlarınızı dâhil ettiğiniz büyük ve uluslararası bir aile olmak demektir.”
BERGEN: KUZEYİN YILDIZIBERGEN: KUZEYİN YILDIZITatilinizde kendinizi doğanın büyüsüne kaptırarak dinlenmeyi mi, yoksa geniş meydanlara açılan dar sokaklarda kültürel ve tarihi bir yolculuk yapmayı mı tercih edersiniz? Oslo’nun küçük kardeşi Bergen size ikisini de gümüş tepside sunuyor...
KONAK ROTARY KULÜBÜKONAK ROTARY KULÜBÜBiyoçeşitliliği korumak dünyanın derdi... Mesela benim de yöneticileri arasında olduğum Slow Food bu konuda inanılmaz işler yapıyor... Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı 2003 yılında dünyadaki gastronomi geleneklerini ve gıda çeşitliliğini korumak için kuruldu. Bu vakıf dünyaya, kültürel kimliğe ve hayvan haklarına saygılı bir sürdürülebilir tarım modelini teşvik ederken; toplumun kendi isteğiyle ne ekeceğine, üreteceğine ve yiyeceğine karar verme hakkını da destekliyor.
EKİM ROTASI GÖDENCE, EFEM ÇUKURU, KAVACIK, PAYAMLIEKİM ROTASI GÖDENCE, EFEM ÇUKURU, KAVACIK, PAYAMLIHavalar serinlediğine göre artık daha uzun yol alabiliriz. Bu ayki rotamız, 19 kilometre. Gödence gibi çok güzel bir köyde yola başlıyor, en az onun kadar bir başka güzel köyde, Payamlı’da bitiriyoruz.
BİR SANAT KENTİ: LOS ANGELESBİR SANAT KENTİ: LOS ANGELES“City of Angels” yani “Melekler Şehri” olarak anılan bu kent; Büyük Okyanus boyunca gözünüzün alabildiğince geniş bir ovaya yayılmış. New York’tan sonra Amerika’nın en büyük ikinci şehri olan Los Angeles, iklimi, plajları ve bitki örtüsü ile adeta Antalya'yı anımsatıyor. İspanyolcada “melekler” anlamına gelen Los Angeles Kaliforniya eyaletinin en büyük şehri aynı zamanda. Bugün dünya sinema endüstrisinin kalbi olan Hollywood, şehrin adeta gözbebeği. Kentin ekonomisine büyük katkı sağlayan Hollywood’un ve onun etrafında şekillenen eğlence sektörünün ilginç bir hikayesi de var.
YARATICI OKURLUK ATÖLYESİYARATICI OKURLUK ATÖLYESİYılda bilmem kaç bin kitabın basıldığı, medyadan reklamla karışık yazar haberlerinin fışkırdığı kültür endüstrisi dünyasında iyi okur olma gayretinde misiniz? İyi yazar ve iyi kitabın peşinde misiniz? Borges gibi okuduklarınızla gurur duymak mı istiyorsunuz? Benim gibi yapın; yazar ve şair Onur Caymaz'ın, eşi benzeri olmayan Yaratıcı Okurluk Atölyesi’ne katılın. İzmir'de tekrar atölye yapmak isteyen Caymaz, insanlığın henüz resimlerle yazıştığı dönemlerden bugüne uzun bir yolculuğa çıkaracak sizi. Kadim dillerin gölgesinde, her harf için bir kitap düşecek payınıza. Manayı ve hakikati sorgulayacak, yaklaşık 250 kitaplık bir listeyle ayrılacaksınız ama atölyenin etkisi bir ömür sürecek.
NAR’IN SANAT GÜNLÜĞÜNAR’IN SANAT GÜNLÜĞÜNazlı Eda Noyan; İzmirli bir canlandırma filmleri yönetmeni, illüstratör, Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Video Bölüm Başkanı… Eğlen Öğren Yayınevi ile birlikte ilginç bir çocuk kitabı dizisine başladılar. Nar’ın Sanat Günlüğü adını verdikleri serinin ilk altı kitabında çocuklar resim sanatının öncü kadınları; Mihri Müşfik Hanım, Fahrünnisa Zeyd, Aliye Berger, Hale Asaf, Semiha Berksoy ve Neş’e Erdok ile tanışıyor. Kitapların her biri farklı bir çizerin elinden çıkmış.
PINAR KÜR'DEN YILLAR SONRAYENİ BİR ROMAN: SADIK BEYPINAR KÜRPınar Kür yazdıkları ile tavrı ve yorumları ile Türk edebiyatının hep çok konuşulan bir yazarı oldu. On yıllık bir aradan sonra Sadık Bey adlı romanıyla tekrar edebiyat okuruna kendini hatırlattı. Hayatımız boyunca nelerden vazgeçtiğimizi alt alta bütün dürüstlüğümüzle yazmaya çalışsak ortaya çıkacak tablo ile yüzleşmeye hazır mıyız diye sordum kendime Sadık Bey romanını okurken.
ANNESİNİN KIZIANNESİNİN KIZIYenipazar’da tavuk kırmızı etten daha çok tüketiliyor. Yenipazarlılar bu yemeğe Yoğru Kavurması, Biber Kavurması da diyor. Bölgeye özgü biber çok fazla yetişiyor, eskiden tavuk da çok yetişirdi, diyor Zehra Anne. Şimdi o kadar yokmuş. Bahçeden pilici yakalayıp, biberleri de toplayıp hemen bu lezzetli yemeği yapıveriyorlar. Özellikle misafir geldiğinde, bayramlarda, düğünlerde ya da cenaze evi için yakın dostları/ akrabaları tarafından pişiriliyor. Bu yemeği kışın da yapmak için yazdan biberler doğranıp buzluğa konuluyor. Yanında bulgur ya da pirinç pilavı ve salata ile ikram ediliyor. Sevil Hanım’ın elinin lezzeti çok yüksek doğrusu. Hem annesinden hem de kayınvalidesinden öğrendiği yemekleri keyifle hazırlıyor. Türkiye’nin pek çok ilinden kendi yaptığı kışlık gıdalar talep ediliyor. Bir Pazar günü Yenipazar’da kurulan köylü üretici pazarını ziyaret ederseniz, Sevil Hanım’ın standına uğramanızı öneririm.
ÖZEL MEKANLAR SİZİ BEKLİYOR: SÜVARİ CADDESİÖZEL MEKANLAR SİZİ BEKLİYOR: SÜVARİ CADDESİBornova Süvari Caddesi her geçen gün gelişiyor. Üniversitenin de etkisiyle her yaş grubuna hitap eden birçok mekân açılıyor. Eğlence, Küçükpark'tan Süvari Caddesi'ne kaydı diyebiliriz. Bizimle beraber bu sokağı keşfetmeye ne dersiniz?
KIRMIZININ BİNBİR TON: YILDIRIM BAHARATKIRMIZININ BİNBİR TON: YILDIRIM BAHARATKemeraltı’nda Kestanepazarı Camii’nin giriş kapısının hemen çaprazında Yıldırım Baharat’ı gördüğünüzde durun. Gerçi burası kırmızısıyla zaten sizi kendine doğru çekecek. Sadece salça ve pul biber satan bu küçük dükkândan elinizin boş dönmeniz çok zor.
ARKA SOKAKLARARKA SOKAKLARMis gibi bir sonbahar ile artık kışın kapısını çalmaya hazırız. O nasıl bitmez bir yazdı? Yani demek istediğim, sayfiyeye gidip gelmekten Eylül bitmedi. Neyse ki Ekim tüm dominantlığı ile giriş yaptı da şehir kıymete bindi. Ama ben de bu süreçte boş durmadım. Bugün sizinle, yepyeni mekanlar için şehri boydan boya turlayacağız. Alsancak, Buca, Bostanlı… Evet, rahat bir ayakkabı ön şartımız. Yoruldum deyip pes etmek yok!
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Güncel sayıya göz atın
SİNEMALAR Ekim 2016
Kubo ve Sihirli Telleri
Cehennem
AYIN MEKANLARI Ekim 2016 BROTHERS COFFEE ROASTERS

Kahve deyince seçenekler artık bol. Espresso’dan americano’ya, türk kahvesin- den, soğuk demlemeye kadar hem kahve türleri hem pişir- me teknikleri olarak birçok seçenek mevcut. Kendi ağız tadınıza uygun kahveyi bul- mak için aslında hepsini sırayla denemek gerek. Aynı çeşitlilik bu kahveleri bize hazırlayan ve sunan mekanlar için geçerli değil henüz. Zincir kahvecileri dışarda tutarak kahveye emek veren az sayı- da mekanlar kendi içlerinde küçük ama önemli nüanslarla ayrılıyorlar, kimisi dizayndan fark yaratırken, kimisi çeşitliliğine güveniyor, kimisi müzikle kahveyi harmanlar- ken, kimisi alkolü de kahveye katıyor. Damak tadınıza uygun kahveyi bulmak için önce kendi mekanınızı daha doğrusu kendi baristanızı bulmanız gerek. Brothers Cafe ise hem sıcak ortamı, hem bol çeşitliliği ve kahveye verdiği emekle bu tarz dükkanlar içinde başı çekenlerden. Fransız Kültür Merkezi’nin tam karşısında bulunan Brothers Cafe ikinci şubesini İstanbul’da açmış. Kahveyi yurt dışından yeşil çekirdek olarak getirten Brothers Cafe, kahveyi hem kavuruyor, hem demleme, pişirme yöntemine uygun ola- rak çekiyor. Kısacası kahve- nin tüm serüveni aynı elden geçiyor. Dünya çayları kahvelere eşlik ederken, kruvasan ve ev yapı- mı tatlısı yiyecek menüsü ola- rak misafirlerin hizmetinde. Haftanın 7 günü saat 08-23.30 arası açık olan Brothers Cafe, şehrin merkezindeki konumu ile iş çıkışı soluklanacağınız ya da bir öğlen koşuşturması arasında es vereceğiniz güzel bir mekan. Espresso 7 TL Cortado 8 TL Americano 8 TL Brew Bar 10-12 TL Frappe 10 TL Türk Kahvesi 6 TL Filtre Kahve 6 TL Brothers Coffee Roaster Cumhuriyet Bulvarı 151/B, Alsancak Telefon 232.966 1399 www.brotherscoffee.com.tr

ENKİ KAFE MÜZİK KAHVE

3. nesil kahve dükkanlarını bilirsiniz, yavaş yavaş şehrimizde de görmeye başladık. Bu mekânların kimisi aşırı gösterişli dizayn edilirken, kimisi el emeği göz nuru, sıcak, samimi, gelenin kendini evinde gibi hissedeceği şekilde dekore edilip müdavimliğe en az kahve kadar, müzik kadar önem veren bir anlayışla yola koyuluyorlar. Enki Kafe de bu ikinci tarza giren mekânlardan. Pikaptan kaliteli müziğinizi dinlerken, kahvenin de hakkını veren bir ortam yaratmış Burak Tarakçıoğlu. Soğuk demleme kahveden, dondurmalı espressoya kadar birçok kahve ürününü deneyebileceğiniz Enki’de soğuk sandviç ve ev yapımı kurabiye de yiyecek menüsünü oluşturuyor. Müziğe de ekstra bir önem veren Enki Kafe’den dilediğiniz plağı, cd’yi de satın almanız da mümkün. Zira önce plakçı olarak yola çıkmaya karar vermişken, kahveyi de müziğin yanına koyarak yaratılmış bir mekân burası. O sebeple kahve ne kadar iddialıysa, bu mekânda müzik de o kadar iddialı. Bu da sanıyorum birçok benzer kahveciden Enki’yi ayrı bir konuma koyan bir özelliği olsa gerek. Mart ayında açılan Enki’de daha önce Yavuz Darıdere ile caz dinletileri de yapılmış ve önümüzdeki süreçte benzer dinletilerin de program da olduğunu duyurmuş olalım. Haftanın yedi günü 09-21 arası açık olan Enki’ye özel olarak gidin, bir kahve için, müzik dinleyin. Sanıyorum hayatınıza günlük stresten kaçmanızı sağlayacak bir liman sokmuş olacaksınız, deneyin… Espresso 6 TL Cappuccino 9 TL Macchiato 10 TL Americano 8 TL Türk Kahvesi 6 TL Latte 9 TL Mocha 12 TL Enki Kafe Müzik Kahve 2014/1 Sokak 16, Bostanlı Karşıyaka Telefon 531.307 7241

FİGURAN KAFE

Hepimizin farklı tarzda, sürprizlerle dolu ve yenilenmeye açık, kaliteli hizmet veren mekan arayışları sürüyor. Tam bu noktada Bornova’da yeni açılmış bir yerden bahsetmek istiyoruz, Figüran Cafe… Yaklaşık üç ay önce, uzun yıllardır sektörün içerisinde olsalar da genç denebilecek dört ortak tarafından açılmış bu yer. Kapıdan girdi- ğiniz anda Tarık Akan’dan Kemal Sunal’a Sadri Alışık’tan Münir Özkul’a hepimizin yakından tanıdığı isimlerin gülümseyen yüzleri karşılıyor sizi. Yeşilçam ve Hollywood’un büyülü dünya- sına ait öğeler, filmlerden alıntı cümleler de oralarda bir yerde. Masalar birbirinden müm- kün olduğunca uzak, seçilen müzikler 80’ler ve 2000’ler arası retro. İster kitabınızı okurken kahvenizi yudumlayın isterseniz grup olarak lezzetli yiyeceklerden tadarken sohbetinizi edin. Aynı anda bu iki faliyetin de yapılabildiğiender kafelerden Figüran. 19 yıldır dünya mut- fağından yemekler yapan deneyimli bir ustaları var. Tava yemeklerinden deniz ürünlerine ve soğuk-sıcak her türlü içeceği içeren geniş bir menüye sahipler. “Banker Bilo”, “Hafize Ana”, “Kel Mahmut” gibi İzmir’de başka hiçbir yerde olmayan speci- al yemekler, her yerde tattığımız lezzetlere alternatif sunuyor. Kahvaltı servisinde ise Çeçil peynirinden sucuğa kadar 30 çeşit kahvaltılık servis ediliyor. Kullanılan her ürün taze olarak yerinden alınıyor ve asla bekletilmeden sipariş anında hazırlanarak servis ediliyor. Bornova’ya yolunuz düşerse mutlaka Figüran Cafe’ye uğra- yın, pişman olmayacaksınız. Unutmadan grup toplantılarına, doğum günlere ve etkinliklere açık Figüran Cafe. Kel Mahmut 16 TL Banker Bilo 16 TL Ana Yemekler 11-16 TL 2 kişilik kahvaltı 25 TL Kahveler 5- 10 TL Figüran Cafe 161 Sokak 1A, Küçük Park Bornova