EYLULEKIM2024
KURU FASULYENİN MALİYETİ
Etli kuru fasulye yapmanın maliyeti ne kadar? Sevilen yemek etli kuru fasulye, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor. Lessy ekibi yakın zamanda yaptıkları bir analizle, Türkiye’nin en büyük şehirleri arasında yer alan 10 farklı şehirde 4-5 kişilik etli kuru fasulye için gereken temel malzemelerin maliyetini mercek altına alarak hem tüketiciler hem perakendeciler için değerli bilgileri bir araya topladı. Analiz etli kuru fasulyenin biber salçası, dana eti, domates salçası, kuru fasulye, pul biber, soğan, tuz ve yağ gibi temel bileşenlerine odaklandı. 10 farklı şehirdeki ortalama malzeme fiyatları şöyle: Şanlıurfa 196,73 TL, Ankara 193,38 TL, İzmir 181,39 TL, İstanbul 180,85 TL, Mersin 180,33 TL, Adana 179,52 TL, Antalya 179,50 TL, Bursa 178,47 TL, Gaziantep 171,72 TL, Konya 159,52 TL Önde gelen perakende mağazalarının indirimlerini ve fırsatlarını kullanıcı dostu arayüze sahip tek bir mobil uygulamada toplamak amacıyla geliştirilen Lessy, tüketicilerin satın alma kararlarını kolaylaştırıyor. Lessy ayrıca perakendeciler için dijital görünürlüklerini artırmak, mağazalarına daha fazla müşteri çekmek ve satışları artırmak için benzersiz bir platform sunuyor. Lessy Türkiye Ülke Müdürü Niyazi Doğan Öncü, yapılan araştırmayla ilgili olarak şunları söyledi: “Etli kuru fasulye kültürümüz için bir yemekten çok daha fazlasıdır. Bu geleneğin ve aile birlikteliğinin bir sembolüdür. Günümüzün ekonomik koşullarında, Türkiye’nin dört bir yanındaki haneler hem bu yemeğin tadını çıkarmanın hem de bütçelerini rahatlatmanın yollarını arıyor. Yerel perakendecilerden aldığımız en iyi fırsatları ve indirimleri bir araya getirerek, hanelerin etli kuru fasulye gibi en sevilen yemeklerin tadını çıkarırken tasarruf etmelerine yardımcı oluyoruz.”
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.