MAYISHAZIRAN2025
RESMEN EPİK RUHEN HALA CORSİNİLER
Resmen Epik ruhen hâlâ Corsiniler Türkiye, tarihi boyunca talihinin pek az döndüğü Eurovizyon macerasına yine bir heves hazırlanırken hatırladık: 30 yıl önce de 21 yaşında bir kadın şarkıcı, sözlerini yazıp bestelediği bir şarkıyla temsil edecekti Türkiye'yi. Ama 30 yıl önce de İsrail ile Filistin savaştaydı ve yarışma Kudüs'te yapılacaktı. Ortadoğu'nun ağır çekimde seyreden hayatı engelledi belki de bir yıldızın ünlenmesini ve belki de Türkiye'nin Eurovizyon tarihine yazılacak ender başarılardan birini... Kudüs'e gidemeyen o kız, İzmirli Maria Rita Epik'ti. Evet, sahnelerin yıldızı olamadı ama müzik eğitimciliğinde bir yıldız oldu. İzmir'in en eski ve ciddi müzik okullarından birini kurdu, binlerce çocuğun hayatını değiştirdi, yenilerini yetiştirmeye de devam ediyor. Maria Rita Epik, İzmir'in kültürel hayatını böyle zenginleştiriyor ya, aslında onun ailesi de bu kentin kültürel zenginliklerinden biri. Kökeni İtalya'ya dayanan, Avusturya-Macar, Ermeni ve Yunan gelinlerle melezleşen, Yunanistan'ın Tinos adasından geçerek 19'uncu yüzyıl sonunda İzmir'e yerleşen Levanten bir aileden geliyor. 1875 yılından bu yana İzmir'de köklenmiş, Corsini olan soyadlarını 1934'te Epik olarak değiştirmişler. Aile kendini, atalarına yüzlerce yıl eşlik eden soyadlarıyla tanımlıyor. Onun için anlatılan aslında, dünya üzerindeki yüzlerce Corsini ailesinden birinin hikâyesi.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.