MAYIS2016
Şişede Balık
“Bir de rakı şişesinde balık olsam” der Orhan Veli, Eskiler Alıyorum şiirinin sonunda. İşte ismini bu şiirden almış bir mekan Şişede Balık. Güzelbahçe sahilinde, Maltepe Askeri Lisesi’ni geçince deniz kenarındaki ilk sıra mekanlar arasında hemen ikinci restoran Şişede Balık. Yol üzerinden gelirken tabelasını görmek biraz güç olabilir, hızınızı düşürün derim. Gelelim mekana, daha doğrusu konumuna ve menüsüne. Denize sıfır, kayalara vuran dalgaların hemen yanına atılmış mavi beyaz tahta sandalyeler ile zaten görsel olarak ruhunuzu doyuran bir konumda akşamınıza başlıyorsunuz. Dönemi artık geçmek üzere olan şevketi bostanı kuzu etli yemek olarak bilirsiniz değil mi? O bildiğinizi unutun, kremalı mantar veya deniz ürünleri ile yapılan ara sıcak şevketi bostan yorumunu bir de burada tadın. Ara sıcak diyerek haksızlık yapmışlar bu nefis yemeğe, zira kendisi ana yemek olarak balıklarla yarışır vaziyette. Mevsim balıkları, 10 çeşit mezesi ile dört dörtlük bir balık lokantası Şişede Balık. Peki bukadarla bitiyor mu? Hayır tabi ki. Kendi spesiyalleri bir tatlı geliyor balık sonrası, adı Zarif. Sırf bu tatlıyı yemek için gelenler var, onu da ekleyeyim. Tahinli bir sigara böreği gibi düşünün, üstü çikolatalı, yanında dondurma, mutlaka denemelisiniz. Haftanın yedi günü açık olan mekan aynı zamanda kahvaltı servisi de veriyor. Hafta sonları mutlaka rezervasyon yapmak gerek, zira masa sayısı az, yer bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Eğer bir akşam gün batımını deniz kenarında izleyip birbirinden lezzetli balıkları, yemekleri mezeleri tadarak günü bitirmek isterseniz, ajandanızın en tepesine yazabileceğiniz bir mekan Şişede Balık, tavsiye ederiz. Mezeler 7 TL Ara sıcaklar 20 - 30 TL Sardalya 12 TL Barbun pors. 30 TL Levrek 500 gr. 30 TL Şişede Balık Mithatpaşa Caddesi Maltepe Mahallesi 6/2, Güzelbahçe Telefon 232.234-0050
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.