AGUSTOS2016
Tiryaki Kedi
Bazı mekânlar vardır, lüks, albenisi çok, iç mimar eli değmiş, para saçılmış olduğu belli, haliyle hesapları da ona göre kabarık gelen. Bir de emekle derlenip toplanmış, dayanışmayla dizayn edilmiş, müşteri yerine dost bekleyen mekânlar vardır, ruhu olan… İşte Tiryaki Kedi, ikinci tür mekânların arasında olanlardan, bir çay evi. 3 kadının işlettiği, eş dosttan bulup buluşturdukları eşyalarla dekore ettikleri sımsıcak bir çay evi. Şubatta resmi açılışı yapılmış, Pazar hariç her gün 9-23 arası açık olan Tiryaki Kedi öyle sadece çay içilen bir mekân değil. Felsefe toplantıları, cemseyşın (birbirinden bağımsız müzisyenlerin beraber doğaçlama yaptıkları bir müzik çalışması), fotoğraf etkinlikleri de yapılıyor. Mahallenin iki dişi kedisi de buranın müdavimi olmuş, Müjgân ve Cevriye adını almışlar, mekândan ayrılmıyorlar. Kedi maması için bir kumbaraları var, bağışlarla temin ediliyor bu kedilerin mamaları. Bir de mekânın önündeki panoya her gün içinde çay geçen özlü sözler, şiirler, şarkılardan parçalar yazıyor ki, mekânı ısıtan özelliklerden biri de bu sanki. Dayanışma: Askıda Çay Tiryaki Kedi’nin yaratıcıları ve çalışanları kadın. “Her alanda erkekler var, bari burayı kuran da işleten de sadece kadınlar olsun” demişler. Esin, Yesra ve Hazal’ın kadın dayanışmasıyla işlettikleri mekânda bir de askıda çay uygulaması var, atlamak olmaz. Para üstünü bu uygulama için bırakanların sayesinde, biriken bir para var, adına askıda çay demişler. Özellikle öğrenciler, parası olmayanlar, o gün parasızlık çekenler ama çay içmek, iki lokma tost yemek isteyenlerin kullanımına yönelik. Geliyorsunuz, çay içeceğim ama askıdan derseniz, o askı boşalmadıysa geri çevrilmiyor. Mekânı ev, dernek, arkadaş ortamına çeviren harika uygulamalarından belki de en önemlisi bu; dayanışmanın yarattığı güzellik. Menüsüne gelince, menüsünde çay var tabi ki. Soğuk içecekler de elbet. Esin’in kendi üretimi cadıkazanı’nı mutlaka tadın derim. Yiyecek olarak sadece vejetaryen tost. Evet, burası vejetaryen bir mekân aynı zamanda. İzmir’de çıkan birçok fanzini okuyabileceğiniz, el yapımı takı vs yapıyorsanız satış için buraya bırakabileceğiniz bir vaha noktası Tiryaki Kedi. Eğer bir gün soluklanmak ister, bir yudum muhabbet dolu çay içmek isterseniz, Tiryaki Kedi’ye uğrayın, 1.5 TL çayınızın parasını ödeyin, para üstünü de askıda çay’a bırakın. Çünkü dayanışmak güzeldir… Tiryaki Kedi 1448 Sokak Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde İş Bankası’nın hemen yanındaki sokakta Tayfa Balık var, onun yanından sağ sokağa girdiğinizde hemen sol kolda Tiryaki Kedi'yi göreceksiniz Telefon 543.483 5143
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.