MARTNISAN2024 Pınar Tekeş
Duygularla Temas
Duygularla Temas Duygulardan kaçmak erken dönem çocukluk yaralarımızın bir uzantısı olarak hayat algoritmamız haline gelebiliyor. Negatif olanlarla başa çıkmak adına bilinçaltımızın çeşitli katmanları belki de bir koruma mekanizması oluşturuyor. Hayatta kalma benliğimiz, alt akımımız yaşadıklarımızla başa çıkabileceğimizi bize gösterebilmek için çırpınıp duruyor. Bunu kanıtlamak için de sürekli benzer olaylar ve döngüleri yaşatıyor. Yaşatıyor ki karşı karşıya kaldığımız durumlarla ne kadar şahane ayakta kalabildiğimizi görelim... Böylelikle tanıdık acılara karşı direnç mekanizması geliştiriyoruz. Bu da negatif duygularla temas yeteneğimiz haline getiriyor. Halbuki pozitif duygularla teması gelenek haline getirebilsek hayat akışımız çok daha mutlu olabilir. Aynı frekanstaki enerjilerle de eşleşmek bir kuantum kuralı olduğu için “Daha İyi Bir Ben” e (o bizim için ne ise; daha sağlıklı, huzurlu, rahat...) bir adım daha yaklaşmış oluruz. Bugün bu pozitif duygularla temas pratiğimizi başlatalım. Her hafta yeni bir pozitif duyguyla çalışmaya başlayalım. İlk haftanın konusu “kendimle gurur duymak” olsun. - Öncelikle nöronlarımıza “Duygularla temas etmenin güvenli olduğunu biliyorum” hissini tanıtalım. Bunu his yükleme tekniklerini bilmeyenler olumlama tekrarıyla yapabilir. - Kendinle en son ne zaman gurur duydun? - Bu sana farklı hangi duyguları hissettirdi? - Bu duygularla bağını en son ne zaman kestin? - O sıralar hayatında farklı neler olmuştu? - Hayatında ilk ne zaman kendinle guru duydun? - Sonrasında neler oldu? - Gurur duyulacak neler yapmak isterdin? Başarı listende neler olurdu? - Bunlara ulaşmak için ilk hangi adımı atman gerek? - Bu adım için neye ihtiyacın var? - Bu başarılara ulaşsan en kötü ne olur? Bu soruları rahat, rahatsız edilmediğiniz, sessiz bir ortamda kendinle baş başa kalarak cevapla! Bak bakalım duygularla temas etmek nasıl hissettiriyor? Belki onlarla bağ kurabildiğini göreceksin. Belki kendine ne kadar acımasız davrandığını, şefkat göstermediğini... Belki iltifat alamadığını, ama buna rağmen “Diğerlerinden takdir görürsem değerliyim” inancını sürdürdüğünü. Öz şefkat kendine karşı nazik olma, kendini eleştirirken bile anlayışlı ve şefkatli olma yeteneğidir. Öz farkındalık kendi duygularımızı, bunun doğurduğu davranışlarımızı ve motivasyonlarımızı anlama halidir. Kendi değerini takdir etme, kendine saygı duyma ve kendiyle barışık olma durumudur. Bu, sağlıklı bir benlik algısı ve pozitif bir öz saygı geliştirmek için önemlidir. Bu çalışmalar, stresle başa çıkmak, zorluklarla mücadele etmek ve duygusal iyilik halini arttırmak için oldukça kritiktir. Sizin diğer haftalar çalışacağınız duygular neler olacak? Şimdi önce onları listeleyelim. Yeter ki başla, öncelik vermek istediğin farklı bir duygu olursa, sonra değiştirirsin. Yeter ki şimdi şimdi başlayalım. Denemeye değer.Fark et, dönüştür, dönüş!
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.