Bulunduğu sayı belirtilmemiş. Yayın Kurulu
Medyanın hiper-gerçek hali
Jean Baudrillard’ın hiper-gerçeklik kavramına göre “gerçeklik çökmüştür ve bugün sadece imgeden, yanılsamadan ya da simülasyondan ibarettir.” Bugün medyanın hali başka nasıl açıklanabilir? Bazı kavramlar içi boşaltıldıkça anlamından kaybeder. Öyle bir hal olur ki, anlam kaybı demek bile tam olarak söylenmek istenen söze karşılık gelmez. “Basın özgürlüğü” de öyle bir kavram işte. Kayyum ata, işten at, hapse yolla, yetmez. Barış diyeni terörist kabul edelim… Bu ay basın özgürlüğü dosyasında Yard. Doç. Dr. Zafer Yörük, anaakım medyanın durumunu anlatıyor. Habertürk'teki işine son verildikten sonra bir grup arkadaşıyla medyascope.tv'yi kuran Ruşen Çakır ve kanalın yayın yönetmen yardımcısı Sedat Pişirici ile geleneksel medyanın dönüşümünü konuşuyoruz. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Pınar Öğünç ise, Haber Nöbeti deneyimlerinden söz ediyor. Bir başka önemli mesele daha var. Rant kentlere musallat olmuşken tüketim çılgınlığı da insanları sisteme kopmaz bir zincirle bağlıyor. Kapitalizmin yeni öznesi de çocuk. Aileler süper kahramanlarla örülü bir hayal evreninde yorganından kalemine oyuncağından kıyafetine ekonomik bir batağa saplanırken, oyuncaklardaki toplumsal cinsiyet sorunu da geleceği bugünden yanlış bir biçimde şekillendiriyor. Konunun uzmanlarıyla bu mevzuyu enikonu tartıştık. İzmirli oyuncu Elifcan Ongurlar’ı Kiralık Aşk dizisinde “Fikret Gallo” karakteriyle izliyoruz. İlk oyunculuk deneyiminde, üstelik bir sinema filminde başrol oynayan ve orada canlandırdığı Ayşe karakteri ile 18. Sadri Alışık Umut Veren Oyuncu ödülünü kazan Ongurlar’ın başarı hikâyesini yazıyoruz. İzmirlilere duyurumuz var. Artık Urla’da bir golf sahası var. İzmir Golf Kulübü (İZGK), Mayıs ayından itibaren temel eğitimi başlatıyor. 16'ıncı Yüzyıl'dan bu yana sürdürülen 1 Nisan şakası geleneği, günümüzde de popülerliğini sürdürüyor. Peki geçmiş zamanlarda neler yaşanmış, merak ediyor musunuz? Bu ay İletişim Söyleşileri’nin konuğu Ege'de bölümünden mezun ilk halkla ilişkiler profesörü: Prof. Dr. Aylin Göztaş İtalyan Sokağı’nı bilirsiniz. Hiç alıcı gözle dolaştınız mı peki? Manolya ağaçlarıyla ünlü bu sokak, özel mağazaları ve mekânlarıyla yeniden keşfi hak ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli çalışmalarından biri olan Yarımada Kalkınma Projesi’ni biz de çok önemsiyoruz. Efes-Mimas Rotası’nı her ay parkurlar halinde yazmaya başladık. Nisan ayında ise “Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turu” var. Serbest Dalgıç Didem Kara, 2016'da ilk defa Türkiye’de yapılacak olan Serbest Dalış Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edebilir ama sponsora ihtiyacı var. Gerçi kendisi “İzmir başarıma sahip çıkacaktır” diyor. Bu ay daha çok konumuz var. Perküsyon örneğin. Sanatçı Sofraları’nı yazdık. Wings for Life’ı daha önce hiç duymuş muydunuz? Tek başına İran şehirlerinde dolaşan bir gezgin ilginizi çeker mi? Bisikletli Sahaf Grubuna destek sizin için de önemli olmalı. Nikola Tesla’nın hikâyesi okunmaya değer. Mekânlarımız, etkinliklerimiz sürüyor. Güzel bir bahar olması dileğiyle…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.