OCAK2017
OCAK 2017
2017'nin ilk İzmir Life'ı... Yeni bir yıla kötü günleri geride bırakmayı dileyerek başlıyoruz. Bu ay dosya konumuz 2017 öngörüleri üzerine. 2016 tam bir kaos yılıydı. Bundan olsa gerek yeni yılın ne getireceğiyle ilgili endişe içindeyiz. Bir siyaset bilimci ve bir ekonomi profesörü ile 2017’nin ekonomi ve politik gündemini konuştuk, özetle kehanetleri aldık. Gündem konuşmaya devam edelim. Geçtiğimiz aylarda kapanan Karaca Sineması İzmirlilerin desteği ve şimdiki işletmecisi Serdar Arslan'ın çabalarıyla yeniden açıldı. Ancak varlığını sürdürebilmesi için İzmirlilere büyük iş düşüyor. İzmir’de yaratıcı işler, özellikle de bağımsız sanat yapılanmaları konusunda fark edilir bir hareketlilik var. Açık Stüdyo bunu bize yeniden gösteriyor. Beden ve performans çalışmalarını merkezine alan, aslında sanatın tüm dallarına kapısını açan, kentin sanatçılarını ve izleyicilerini işin içine çeken, uluslararası bir bakışla kendi metnini yazan bir yer burası. Biraz nostalji yaşamaya ne dersiniz? Müzik dünyasının efsanevi ismi Bee Gees ve muhteşem kariyerleri ile bir müzik serüvenine davet edelim sizi... Köy keşiflerimiz sürüyor... Yılın ilk ayında Seferihisar’da dağın yamaçlarına kurulu bir Yörük köyündeyiz. Beyler Köyü... Bir tepe köy olduğu için manzarasını ve havasının güzelliğini varın siz düşünün. Yokuşlu sokakları, taş evleri, kahvehaneleri bir yana burada burnunuza gelen bir zeytinyağı kokusu var ki, kelimenin tam anlamıyla mis gibi. Erivan, yedi tepenin üstüne kurulmuş… Geniş alanlar, uzun caddeler, yeşermiş bahçelerle parklar ile pembe ve aşıboyası tüflü yapılardan oluşuyor. Nedim Atilla "Burnumuzun dibinde Erivan" diyor, İzmir’de yaşayan Eczacı Yakup Ercan öyle bir kitap yapmış ki hakikaten tam da adındaki gibi ‘Eczacılık Bu Değil, İlaç Hastaya ‘İlaç’ mı?’. Sağlıkta Dönüşüm adıyla anılan süreci tüm ayrıntılarıyla özelde eczacıları etkileyen yönlerini, genelde de hepimizi ilgilendiren boyutlarını ve tüm aklımıza takılanları sorduk. Tasarımda sınır tanımıyorlar… Endüstri mühendisi Pınar Güvenç, Mimar İnanç Eray ve Mimar-Şehir Plancısı Gonzalo Carbajo ile ödüllü endüstriyel tasarımları üzerine konuştuk. Hava soğuk dışarı çıkılmaz demeyin. Her ay köşe bucak gezdiğimiz İzmir'in bir sokağında şimdi de Plevne Bulvarı'ndayız. Alsancak'a giderken mutlaka bu sokaktan geçenler vardır. Bu uzun cadde geçerken kullanılan bir yol olmaktan çıkıp artık vakit geçirilecek bir adres oluyor. Hezarfen Film Galeri, İzmir’de Kısa Film Ajansı kurdu. Nesim Bencuya. amaçlarının, genç yönetmenlerin ve filmlerinin uluslararası festivallerde yer almasını sağlamak olduğunu söyledi. Forum Bornova 10. kuruluş yıldönümü kapsamında 10 Yılda 10 Bin Sıcak Kalp projesini hayata geçirdi. Proje ile ihtiyaç sahibi 10 bin çocuğa mont hediye edilecek. Sosyal medya üzerinden #onbinsicakkalp etiketiyle siz de projeye destek olabilirsiniz. Efes-Mimas Yolu’nda bu ay Değirmendere’den başlayıp antik Kolophon kentinden geçen 27.5 kilometrelik bir parkurdayız. Orman yolunu ve patikaları takip eden, mandalina bahçeleri arasından geçen bu rota, etkileyici manzara noktaları ve seyir alanlarıyla öne çıkıyor. Bu kadar gezdikten sonra biraz dinlenelim artık. Bu ay İzmirli bir oyuncu da dergimize konuk oldu. Birçok tiyatro, dizi ve film projesinde yer alan Laçin Ceylan 2017'ye yeni bir projeyle başlıyor. İzmirli oyuncu, Aşk ve Gurur adlı diziyle yakında ekranlarda olacağının müjdesini veriyor. Yılmaz Güney’i, hepimizin bildiği, örnek aldığımız yönlerinin dışında anlatan biriyle, kızı Elif Güney Pütün ile konuştuk. Sanatı ve davasıyla ayrılmaz iki parça olan Yılmaz Güney’i bir baba, eş ve insan olarak, bilinmeyen yönleriyle anlatıyor Elif Pütün… 7 kadından oluşan Hatunlar Stand Up ekibi, “Çok da Fifi” adlı oyunlarıyla kadınların hayatlarındaki absürtlüklere dikkat çekerek izleyicilerle “dertlenmeden” dertleşiyor. Kalem köşemizde bu ay konuğumuz Afşin Kum. Bilim kurgu türündeki “Sıcak Kafa” İzmirli yazar Afşin Kum’un ilk kitabı. İnce örülmüş bir üslupla, konuşarak geçen bir hastalığın esir aldığı bir dünya tahayyül eden roman, okuyucuya kimi yerlerde tebessüm ederek okuyacağı bir felaket senaryosu çiziyor… Keyifle okumanız dileğiyle…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN