NISAN2019
İZMİR'İN ESNAF LOKANTALARI
İzmir’in esnaf lokantaları bir başkadır. Dünden bugüne yaşayan esnaf lokantalarımızı tespitte zorlanmadım dersem yalan olur. Benim çocukluğumun Basmane İnci Lokantası, Yeşilova Paçacısı İsmet Usta, Selanik Lokantası-Süleyman Akar, Ekmekçibaşı Lokantası, Hüseyin Sabuncuoğlu, Şükran Lokantası, Turgutlu Çorbacısı, Beslen Lokantası, Cumhuriyet Lokantası, Borsa Lokantası yoklar artık. İzmir’i “avucunun içi gibi” bilen biri olarak seçtiğim tüm lokantaların mutfaklarını gördüm, müdavimleri ile hasbihal ettim. Esnaf lokantası seçimimde; en az 15 yıldır hizmet veriyor olmak şartımı tavizsiz uyguladım. Vıcık-vıcık tanıtımlardan ve görsellerden uzak durdum. “Pide/kebap/döner/köfte salonları” ile sokak lezzetçilerini tasnif dışı tuttum. Onları “es” geçmeye gönlüm razı olmamakla birlikte; söğüşçü, kokoreççi, şambalici, börekçi, ballı yoğurt-ekmekçi, sandviççi, şerbetçi, seyyar ustalarımızın da esnaf milletinin “midesi” üzerindeki haklarını teslim ve kabul ediyorum. Öngörüm şudur ki; ticari kaygılarla garson yerine self servise geçip çay ikramı koymak, yemek çeki/kartı üzerinden dejenerasyona meyletmek, AVM’lerde şube açmak, akşam servisi koymak, menüye kimliksiz (pizza, ne idiği belirsiz salata çeşitleri, dondurulmuş gıdalar) yiyecekler eklemek vb. tuzaklara düşmeden, geleneksel Türk yemekleri ile 2. ve 3 kuşaklara intikal eden esnaf lokantaları İzmir’in “yüz akı” müesseseleri olarak ilelebet yaşayacaklardır. Esnaf lokantası, ruhu olan mekândır çünkü. Şair Ahmet Haşim (1884-1933)’in patlıcan dolması uğruna öldüğü rivayettir. Hadi biraz da biz ölelim. Eski köye yeni adetleri kaldırmaz bu mevzu. Yarım ekmek arası dönere tav olanlara yer yoktur bu mekânlarda! Buyurun bakalım esnaf lokantalarımıza... Afiyetler olsun, şifalar olsun efendim!.