EYLUL2020
ACHMED TALİB
1917’de Alamancılar ve Achmed Talib 31 Ekim 1961 tarihinde Türk-Alman İşçi Alımı Anlaşması imzalanmış, Almanya’ya işçi gönderilmiştir. Halkımızın “Alamancı” olarak nitelendirdiği kişilerden bazıları ve çocukları halen Almanya’da yaşamaya devam etmektedir. Fakat benzeri bir anlaşmayla 1917’de de çocuk işçilerin Almanya’ya gönderildiği pek bilinmez. Bu çocuklardan biri de Ahmed Talib’dir. Ahmed, Konstantiniye’de 1901 yılında doğduğunda; babası Talib, ailesini ayakkabıcılık ve buz satıcılığı yaparak iyi şartlarda geçindirmektedir. Ahmed 3 yaşındayken annesi ölmüştür. 1915’de 14 yaşındayken babası Çanakkale’de şehit düşünce darüleytama (yetimhane) sığınmak zorunda kalmıştır. İslam Ansiklopedisinde yazdığına göre; darüleytam kurumları 1914’den itibaren Balkan ve 1. Dünya savaşlarında kimsesiz kalan çocukları barındırmak ve bir meslek edindirmek amacıyla kurulmuşlardı. 1. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’yi terk eden İngiliz, Fransız ve İtalyanların boşalttıkları yurt ve mekteplerde sahipsiz kalan çocuklar himaye altına alınmıştı. Boşaltılan mektep, yurt gibi binalara el konularak bunlar darüleytam haline getirilmiş ve savaşlar sebebiyle kimsesiz kalan çocuklar da İstanbul’da ve diğer bazı şehirlerde açılan bu müesseselere yerleştirilmişti. Kısa zamanda buralara alınan çocukların sayısı 16.000’e ulaşmıştı. Yetimlere tahsis edilen bazı binalar genişletildiği gibi çocuklara mesleki eğitim verme düşüncesiyle, savaş halinde bulunulan devletlerin tebaasına ait birtakım iş yerlerine de el konulmuş ve bunlar yetimlere ait atölyeler haline getirilmişti.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.