KASIM2020
EŞREFPAŞA ÖYKÜSÜ
Öykü Deniz mahalle, şair sokak... “Anlat baba, doğduğun, doyduğun yeri, çocukluğunu anlat” demişsin mektubunda. Bana “Kalan ömründe hiç susma” demişsin yani. “Ben burada sen orada olsak da bizi anlattıklarınla bir araya getir” demişsin “Elimden tut bugün gezdir beni orada” Dinle o zaman… Bu anlattıklarım can kulağına… Şimdi torunuma anlatıyorum sen varmışsın gibi karşımda. O yazsın, yollasın sana. Bizim gibi mavi bir mahallede doğanlar için, yaşamlarında karşılaştıkları siyahlar, hep açık siyahtır. Baş edilir her sıkıntıyla. Orada pencereleri, kapıları “Öküzbaş Çiviti” ile maviye boyarlar ki deniz kalksın yerinden, gelsin, evlere taşınsın. Bir kenar mahallede doğanların büyümesi de hakikaten büyümektir. Taş döşeli sokaklarını, en büyüğü iki katlı ve bahçeli olan evlerini, kireç badanalı duvarlarını "Mahalle Halkı” olmayı, hayatın boyunca seversin. Böyle mahalleler hep iyidir. Bir de hiç eskimezler. Sadece insanlar eskir, insanlar eksilir. Nerede yaşıyor olursan ol ya da şartların nasılsa artık, hep oralı kalırsın. Eşrefpaşalılık diye bir şey var. Nereli olduğumuzu sorduklarında İzmirliyim demeyiz de Eşrefpaşalıyım diye cevap veririz göğsümüz kabara kabara.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.