NISAN2021
FİDAN SATIŞI PATLADI
Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkanı Hurşit Nallı: "Meyve fidanı satışı pandemiyle patladı." n Geçen yılın Ağustos-Eylül döneminde “yurt dışı kapılar açılmaz ve ürünlerimiz elde kalırsa” diye hayli endişeli günler yaşayan fidancılık sektörü, tahminlerin çok üzerinde bir taleple karşılaştı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında. Pandemi sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi daha da artınca, insanlar meyve tüketimine ağırlık vermeye başladı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına… Türkiye’deki fidan üreticilerin başkanı Hurşit Nallı, “Herkesin meyve tüketmesi lazım. Bu pandemi süreci topluma bunu öğretti” deyip ekliyor: “Sadece kendi tüketimi için 3 tane, 5 tane fidan dikmek isteyenlerin talebi gerçekten çok arttı. Sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından biri meyve tüketimi olduğundan, imkanı olanlar yiyeceği bu ürünleri kendi yetiştiriyor. Belki önümüzdeki yıl dikim alanlarında yüzde 50 artış olacak. 50 milyonluk fidan üretiminin 75 milyon sınırına ulaşacağını tahmin ediyoruz.” Adını fazla duymasanız da, Türkiye’nin geleceği için stratejik önem taşıyan kuruluşlardan bir tanesi Fidan Üreticileri Alt Birliği. Kısa adı FÜAB… Alt Birlik denmesi, Türkiye Tohumcular Birliği’nin çatı örgütü altında yer almasından kaynaklanıyor. Yoksa onların üstünde bir fidan birliği yok ülkede. 2008 yılında, kamu kuruluşu niteliğinde başlamışlar işe. O tarihten bu yana da Türkiye’nin fidan üretimi ve çeşitliliğini artırabilmek için çabalıyorlar. FÜAB’ın kurucuları arasında, daha önce bu sayfalarda yer verdiğimiz Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de var. Türkiye’deki pek çok ilk gibi, Fidan Üreticileri Birliği’nin ilk örgütlenme çalışmalarını yapan yer de burası, yani İzmir… Birliğin Başkanı Hurşit Nallı, aynı zamanda Türkiye Tohumcular Birliği’nin yönetim kurulu üyesi. Kendisiyle özellikle pandemi döneminde patlayan meyve fidanı talebini, Türkiye’nin ihracat potansiyelini, üretimdeki sorunları ve çıkış yollarını konuştuk.