KASIM2021
KIZIL ELMA
Kızıl Elma'dan İkinci Bahara Ayvalık Kızıl Elma ve Kapetan Mihali Papazi Gezimiz sırasında Ayvalık’ın 13 Nisan Caddesindeki Şeytan’ın Kahvesi’nde soluklandık. “Şeytan” çocukluğunda çok yaramaz olan Midillili Halil’in (1877-1932) lakabıymış. Çocukları ve torunları işletmede onun lakabını yaşatmaktalar. Soğuk koruk sularını yudumlarken, işletmenin şimdiki sahibi Suat Bey üzerinde elma dalı kabartması olan bir tuğla getirdi. “Bu nedir?” diye sorduğumuzda; Yunanlı turistler buna “kızıl elma dediler” diye açıkladı. Tuğla binanın alnında imiş, tadilat sırasında çıkarıp bina içinde saklamaya başlamışlar. Mora Yarımadasında Yunanların 17 Mart 1821'de Osmanlılara karşı ayaklanmasına Ayvalık Rumları da destek vermişlerdi. Ayvalık’ta 1462’den 1922’ye kadar giden sürekli ayaklanmalar ayrıca incelenmesi gereken bir konu. Yunan isyancıları için “İstanbul’un alınıp, Bizans’ın tekrar canlandırılması” büyük utkuları olan “Kızıl Elma” ile simgeleşiyordu. Kısacası Rumların “Kızıl Elma” simgeli bu binası, isyancıların bir araya geldiği merkezlerden biri olmalı... Çete başları “Kapetan” adı alırdı Ayvalık Panagia Phaneromeni Ayazması’sının 1867’de Sakız Adası'ndan “Kapetan Mihali Papazi"nin harcamalarıyla yapıldığı söyleniyor ve ona ithaf edilen bir mermer levha iç kısımda sergileniyor. Kapetan Mihali Papazi de muhtemelen Türk köylerine yaptığı baskınlarda elde ettiği altınları bu ayazmaya bağışlamış bir çete reisi olmalı..
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.