MAYIS2022
TARLADAN ÇATALA
İklim adaletsizliğinden gıda adaletsizliğine
AB’nin Tarladan Çatala stratejisine karşı endüstriyel tarım
Geçen ayın sonunda 31 Mart'ta Slow Food Europe COVID-19 salgınının patlak vermesinden bu yana Brüksel'de ilk yüz yüze etkinliklerine ev sahipliği yaptı: Slow Food başkanı Carlo Petrini ve IPES e? başkanı Olivier de Schutter harika bir söyleşi gerçekleştirdiler. Söyleşi “COVID-19, Ukrayna'daki savaş ve artan gıda fiyatları: Sürekli krizler karşısında gıda sistemlerini nasıl dönüştürebiliriz?” başlığını taşıyordu.
Gıda sistemi dediğimizde, tarımsal girdilerden başlayarak, gıdanın üretimi, işlenmesi, taşınması, paketlenmesi, depolanması, tüketimi ve bu süreçte ortaya çıkan kayıp ve atıkları içine alan bir süreçten bahsediyoruz.
Sürdürülebilir gıda sistemlerine geçiş için AB'nin "Tarladan Çatala Stratejisine" karşı endüstri lobisi, geçtiğimiz haftalarda Ukrayna'daki savaşa yoğunlaşırken, Avrupa Ortak Gıda Politikası fikrinin bu iki öncüsü arasındaki konuşma her zamankinden daha çok ilgi çekti. Slow Food Europe'da politika görevlisi olan Madeleine Coste'un moderatörlüğünü yaptığı diyalog, halkla bir soru-cevap oturumu ve Soûl'den Jules Lavergne tarafından sağlanan bitki bazlı lezzetli bir yemek izledi. Ben de bu ayki sürdürülebilir dünya yazımı fosil lobisi ve gıda tartışmalarına ayırdım.