TEMMUZAGUSTOS2025
AVRUPA MİSYON KENTLER
“Şehir Başarılarından Yararlanmak: 2030 İçin İklim Eylemini İlerletmek” Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Avrupa Misyon Kentler kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta “Şehir Başarılarından Yararlanmak: 2030 İçin İklim Eylemini İlerletmek” temalı Şehir Misyonları Yıllık Konferansı düzenlendi. Konferansa İzmir Büyükşehir Belediyesi heyeti de katıldı. İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu ve beraberindeki heyet, İzmir’i temsilen konferansta yer aldı. Konferansta, İzmir’in özel sektörle kurduğu iş birlikleri, İklim Şehir Sözleşmesi (CCC) süreci ve Avrupa’daki diğer şehirlerle yürüttüğü projeler, ikili görüşmelerle katılımcılara paylaşıldı. İzmir heyeti, konferans kapsamında üst düzey temsilcilerle temaslar kurdu. Avrupa ölçeğinde daha fazla görünürlük kazandı Avrupa Birliği Komisyonu Çevre Genel Direktörü Patrcik Child ile gerçekleştirilen görüşmede, İzmir’in öncelikleri, iklim nötr ve akıllı şehirler misyonu doğrultusunda planlanan karbon nötr olma hedefleri aktarıldı. Patrcik Child, İzmir’in iklim şehir sözleşmesi için kurulan yeni yönetişim yapısı hakkında bilgi aldı. Çeşitli uzmanlarla döngüsel ekonomi ve atık yönetimi, kıyı kentleri ve limanlar, dijital ikiz ve şehir planlaması konularında Avrupa Birliği hibe programları dahilinde görüşmeler gerçekleştirildi. İzmir iklim şehir sözleşmesi kapsamında sürdürülebilir kentsel finansman girişimi olan Capital Hub danışmanları ile İzmir’in mobilite ve enerji verimliliği odaklı fizibilite projeleri için finansman olanakları görüşüldü. Vilnius’ta düzenlenen teknik geziler, tematik oturumlar ve üst düzey temaslarla İzmir’in sürdürülebilir şehircilik ve iklim eylemi alanındaki çalışmaları Avrupa ölçeğinde daha fazla görünürlük kazandı. İzmir’in ardından İstanbul’a da “AB Şehirler Misyonu” etiketi “2025 Şehirler Misyonu Konferansı’nda, İzmir’in ardından İstanbul da 39 yeni şehirle birlikte “AB Şehirler Misyonu Etiketi”ni (EU Mission Label) almaya hak kazandı. Böylece, Ekim 2023’te düzenlenen ilk konferanstan bu yana aralarında İzmir ve İstanbul’un da bulunduğu toplam 92 şehir bu etiketi almış oldu.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.