TEMMUZ2016
Raika 1875
Nedir bu ‘tavuk pilav sanat’ dediğinizi duyar gibiyiz… Raika 1875, tavuk-pilav gibi kültürümüzün önemli bir lezzeti ile sanatı buluşturan bir mekan. Ne sadece bir galeri, ne sadece bir restoran ne de sadece bir cafe, hepsinin karması… Kendinizi iyi hissedeceğiniz bir mekan burası, pilav üstü tavuğunuzu yerken duvarlardaki resimler, masa üstündeki sanatsal objeler, duvarlardaki fotoğraflar da ruhunuzu besliyor olacak. Burcu Egene’nin açtığı bu mekanın isminin hikayesi de ilginç. Burcu Hanım’ın eşi Gökhan Bey’in çocukken evde yemekleri pişiren aşçıları Raika Hanım’ın ismini uygun görmüşler, zira çok güzel tavuk pilav yapıyormuş Raika Hanım. Böylece mekanın adıyla beraber mottosu ‘tavuk pilav sanat’ ortaya çıkmış. Raika’daki tüm sanat objeleri aynı zamanda satılık. Yani açık mutfakta, önünüzde hazırlanan tavuk pilavınızı, salatanızı yerken, evinizin bir köşesi için düşündüğünüz bir sanat eserini çıkarken alıp gidebilirsiniz. Sanatın galerilerden, müzelerden çıkarılıp toplumla, sokaktaki insanla daha çok etkileşim içine girmesi arzulanmış aslında Raika1875 projesi ile. Sanıyorum başarılı da olmuşlar. Ergin İnan, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Güngör Taner gibi tanınmış isimlerin kaliteli baskıları, Alastair Magnaldo, Olivier Tenedos ve Robert Montgomery gibi tanınmış fotoğrafçıların orijinal eserlerinin yanı sıra yerli ve yabancı henüz keşfedilmemiş pek çok sanatçının eseri de Raika1875’te satışa sunuluyor. Mükemmel tavuk-pilav eşleşmesini bulabileceğiniz nadir yerlerden olan Raika1875’te yemeğin yanı sıra genç sanatçıların kişisel sergilerini yapabilecekleri ve resimlerini satışa sunabilecekleri bir mekan olarak konumlandırmak olarak açıklayan Burcu Egene ekliyor: “Raika1875'de herkese ve her bütçeye hitap eden sanat eserleri ile sanatın ulaşılabilir olduğunu ve sanatla ilgilenmek için yüksek bütçelere ihtiyaç olmadığını göstermek istiyoruz.” Tavuk-pilav-sanat mottosuyla Raika1875’ın menüsünde kendine has tavuklu çorbası, geleneksel tavuklu pilav, tavuklu ya da sade salata, tavuklu sandviç, yoğun ve özgün cacık gibi geleneksel tatlar bulunuyor. Yüzde 100 ev yapımı ve anne eli değmiş bademli keşkülü ise kaşıklı özel kavanozda sunuluyor. İzmir Karşıyaka’daki yerinde Raika1875, her gün 12.00-20.30 arasında hizmet veriyor. Çorba 7 TL Pilav 9 TL Açık Sandviç 9 TL Salata 13 TL Cacık 5 TL Gazoz 3 TL Keşkül 7 TL Raika Fazıl Bey Caddesi 5/A, Karşıyaka İzmir Telefon 232.368 4343
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
NİSAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı
T2 Trainspotting
AYIN MEKANLARI Tekne Sahaf Cafe

Sordum, mekanın adı neden tekne diye, yanıtla girelim mekanı size tanıtmaya: Bu mekanın ismini neden mi Tekne koyduk? “Deniz burada açık bir simgedir sanıyorum. Uçsuz bucaksızlığıyla bize hem özgürlüğü esinler, hem güçlükleriyle, tehlikeleriyle vardır. Denizde olmak pek çok güç koşula katlanmayı gerektirir. Orada hem özgürlüğü yaşarsınız, hem özgürlükle gelen savaşımı. Karadaki kadar rahat değilsiniz orada. Benim yaşamım da denizdeki bir adamın yaşamı gibiydi. Ben hep kendimi özgür duydum, çünkü bilincimi özgür kılmıştım ve kendi açımdan çok özgür bir savaş yürüttüm, ama bu savaşımın koşulları hiç de kolay değildi. Küçük bir TEKNE’de bir kaptan gibi sürekli olarak dalgalarla boğuştum.” Savaşçı Türküleri / Afşar Timuçin Afşar Timuçin’den verdiler yanıtı… Peki, Tekne’nin ön plana çıkan özelliklerine gelirsek, burası yavanlıktan, basitlikten kaçanlar için bir kendi deyişleri ile “e...

[Devamını Oku...]

Yomumu

Frozen Yoğurt… Avrupa ve Amerika’da çok tutulan bir yoğurt ürünü… Light süt ve içinde yüzde 1 oranında şeker bulunan yoğurt mayası ile yapılan, başkaca katkı maddesi kullanılmayan, sağlıklı, serin... Üstüne ekleyebileceğiniz toplam 48 çeşit çerez, taze meyve ve çikolata grubu topiklerle inanılmaz lezzetli bir ürün frozen yoğurt. Yomumu da bu ürünü Alsancak’la buluşturan yeni bir mekan. 3 boy bardakta seçtiğiniz frozen yoğurdun üstüne dilediğiniz kadar topik dedikleri bu 48 çeşit malzemelerden ekletebiliyorsunuz. Geçtiğimiz Kasım ayında kapılarını açan Yomumu’ya gidince ilk iş isminin anlamını sordum, “Yoğurdun Mucizevi Mutluluğu”ymuş açılımı. Tam da ismine yakışır bir ürün çıkarmışlar ortaya. Özellikle gençler ve Kültürpark’ta spor yapanlar, okul çıkışı, spor dönüşü “take away” yani al git mantığıyla Yomumu Alsancak’a uğruyorlar, hem aperatif, hem sağlıklı ve doyurucu frozen yoğ...

[Devamını Oku...]