AGUSTOS2016
Tiryaki Kedi
Bazı mekânlar vardır, lüks, albenisi çok, iç mimar eli değmiş, para saçılmış olduğu belli, haliyle hesapları da ona göre kabarık gelen. Bir de emekle derlenip toplanmış, dayanışmayla dizayn edilmiş, müşteri yerine dost bekleyen mekânlar vardır, ruhu olan… İşte Tiryaki Kedi, ikinci tür mekânların arasında olanlardan, bir çay evi. 3 kadının işlettiği, eş dosttan bulup buluşturdukları eşyalarla dekore ettikleri sımsıcak bir çay evi. Şubatta resmi açılışı yapılmış, Pazar hariç her gün 9-23 arası açık olan Tiryaki Kedi öyle sadece çay içilen bir mekân değil. Felsefe toplantıları, cemseyşın (birbirinden bağımsız müzisyenlerin beraber doğaçlama yaptıkları bir müzik çalışması), fotoğraf etkinlikleri de yapılıyor. Mahallenin iki dişi kedisi de buranın müdavimi olmuş, Müjgân ve Cevriye adını almışlar, mekândan ayrılmıyorlar. Kedi maması için bir kumbaraları var, bağışlarla temin ediliyor bu kedilerin mamaları. Bir de mekânın önündeki panoya her gün içinde çay geçen özlü sözler, şiirler, şarkılardan parçalar yazıyor ki, mekânı ısıtan özelliklerden biri de bu sanki. Dayanışma: Askıda Çay Tiryaki Kedi’nin yaratıcıları ve çalışanları kadın. “Her alanda erkekler var, bari burayı kuran da işleten de sadece kadınlar olsun” demişler. Esin, Yesra ve Hazal’ın kadın dayanışmasıyla işlettikleri mekânda bir de askıda çay uygulaması var, atlamak olmaz. Para üstünü bu uygulama için bırakanların sayesinde, biriken bir para var, adına askıda çay demişler. Özellikle öğrenciler, parası olmayanlar, o gün parasızlık çekenler ama çay içmek, iki lokma tost yemek isteyenlerin kullanımına yönelik. Geliyorsunuz, çay içeceğim ama askıdan derseniz, o askı boşalmadıysa geri çevrilmiyor. Mekânı ev, dernek, arkadaş ortamına çeviren harika uygulamalarından belki de en önemlisi bu; dayanışmanın yarattığı güzellik. Menüsüne gelince, menüsünde çay var tabi ki. Soğuk içecekler de elbet. Esin’in kendi üretimi cadıkazanı’nı mutlaka tadın derim. Yiyecek olarak sadece vejetaryen tost. Evet, burası vejetaryen bir mekân aynı zamanda. İzmir’de çıkan birçok fanzini okuyabileceğiniz, el yapımı takı vs yapıyorsanız satış için buraya bırakabileceğiniz bir vaha noktası Tiryaki Kedi. Eğer bir gün soluklanmak ister, bir yudum muhabbet dolu çay içmek isterseniz, Tiryaki Kedi’ye uğrayın, 1.5 TL çayınızın parasını ödeyin, para üstünü de askıda çay’a bırakın. Çünkü dayanışmak güzeldir… Tiryaki Kedi 1448 Sokak Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde İş Bankası’nın hemen yanındaki sokakta Tayfa Balık var, onun yanından sağ sokağa girdiğinizde hemen sol kolda Tiryaki Kedi'yi göreceksiniz Telefon 543.483 5143
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI DOYURAN KEBAP

Kemeraltı'nda tarihi Ali Paşa Meydanı'nda şadırvanın yanında uzun yıllardır önünden geçtiğimiz bir kebapçı Doyuran Kebap. Görünüşü tam anlamıyla mütevazı bir Kemeraltı kebapçısı ama lezzetlerinin hakkını vermek lazım; çünkü lezzetler pek mütevazı değil... Menüsünde ağırlıklı olarak Manisa Kebap ve döner bulunan mekanın önemli miktarda müdavimi bulunuyor. Manisa kebap yemek isteyenlerin komşu ile gitmelerine hiç gerek yok. Manisa kebabının o kendine has lezzetini Doyuran Kebap'ta bulacaksınız. Manisa Kebap porsiyonları herkesin bildiği gibi küçük olur. Bizim tavsiyemiz 1,5 porsiyon ile başlayın sonrasında ilave isteyebilirsiniz. Mekan dönerde de iddialı... Ve kebapların yanında mutlaka kendilerinin özel yaptığı ayranı denemeyi unutmayın... Döner ve köftelerin porsiyonu 18 TL. Mevcutların biraz üstünde olsa da Doyuran'ın müdavimi olacağınızdan eminiz. Doyuran Kebap 866 S...

[Devamını Oku...]

CIZBIZ KÖFTE

Cızbız köfte Alsancak’ta köfte nerede yenir? Biz bu soruya, 1974’ten beri köfte konusunda bir usta olmuş Hüseyin Serter’in Alsancak’taki mekânı olarak yanıt veririz. Odun ateşinde köfte, tavuk ve ciğerdeki lezzete özel yaptıkları mezeler eşlik ediyor. Hüseyin Serter, Kemeraltı’nda odun ateşinde köfte yaparak başlamış işe. 6-7 yıl sonra, 2002’de şimdiki yerlerine geçmişler. Eti yıllardır aynı kasaptan, yağı Özbek’ten alıyorlar. Aldıkları yerler konusunda çok hassaslar. Hüseyin Bey, şimdi oğlu Serdar Serter birlikte işi yürütüyor. Yani nesilden nesle aktarılan bir aile geleneği söz konusu. Mekanın müdavimi çok. İzmir’in dört bir yanından, hatta şehir dışından gelenlerin olduğunu söylüyor Hüseyin Bey. Zaten siz de gidince tam müdavimlik bir mekan olduğunu anlıyorsunuz. Normalde 21.00’e kadar, yazları ise 22.00’ye kadar açık olan Cızbız Köfte ile ilgili son söylememiz gereken taklitler...

[Devamını Oku...]