Bulunduğu sayı belirtilmemiş. Arzu Berk
Hayallerimizi Gerçeğe Dönüştürme Uğraşı: Hobiler
Çok sarsıcı bir Temmuz ayı idi. Üstelik küslerin barıştığı, ellerin öpüldüğü, hoşgörünün, sevginin, nefsin kudreti ile başlamıştı. Yürek burukluğu, kırgınlık, öfke, aymazlık dolu devam ediyor... Hala anlaşılamayan. Hala yürekleri dağlayan. Çok çok üzgünüm. Bu ayki içerik biraz kendimizin farkına varmak, hayallerimizin peşinden gitmek ve değişime kendimizle başlamak üzerine. Umarım bu belirsiz ve umutların yok olduğunu hissettiğimiz dönemde kısa bir mola olur, umut olur hepimize. Ayşe Kulin’in “Füreya” adlı romanını okuduğum zaman başladı seramik tutkum. Füreyya Koral idi rol model. Onun eserlerinden, tutkusundan, coşkusundan ve hayallerinin peşinden koşmasından etkilendim. Nerede seramikten bir duvar pano, kaftan, form, çanak, çerçeve, eser görsem depreşiverdi tutkum. Hadi diyordu, hadi! Başla artık! Öteleme! Ancak oğlum küçük, İstanbul büyük, günler kısa, iş çok mesai uzun yani mazeret çoktu hayale dalmak için… Derken İzmir’de devam etti yaşam. Ben İzmir’e, İzmir bana yabancı! Ne yapılır? Nerelere gidilir? Aktiviteler nelerdir? soruları sıralandı. Ve nihayet bir haftasonu seramik ile kesişti yolum. İçim kıpır kıpır! Bir cumartesi günü kendimizi seramik atölyesinde bulduk. Bende bir heyecan, tatlı bir telaş, yeni bir öğrencinin çekingenliği, heyecanı… Tarifi mümkün değil. Şimdi yazarken bile aynı heyecanı hissedebiliyorum. Üstelik seramik ile uğraşacak olan ben değilim, oğlum Ege! Ege’yi ve diğer çocukları izlerken, bir yanım al şu çamuru eline ve yıllardır hayalini kurduğun seramik çalışmasına ilk adımı at diyor, diğer yanım yapabilir miyim diye düşüncelerimi kemirerek cesaret kırıyor. Bu arada devreye seramik öğretmenimiz sevgili Özlem Okatan giriyor ve neden oğlunuzla birlikte denemiyorsunuz diye o can alıcı soruyu soruyor. Acaba o kadar belli mi ettim duygularımı diye sorgulamadan edemiyorum ve tüm tedirginliğime rağmen yeni oyuncak alınmış bir çocuk gibi büyük bir heyecanla alıyorum çamuru elime… Üzerinden yıllar geçti artık… Çamura her dokunuşta aldığım, yaşadığım mutluluk. Tüketmenin değil, üretmenin mutluluğu. Hayata kendi ellerinle verdiğin şeklin mutluluğu. Hayalini gerçekleştirebiliyor olmanın verdiği mutluluk. Ve en önemlisi bu keşfi anlamanın mutluluğu. Çamur bana çok şey öğretti. Sabretmeyi, dinlemeyi, görmeyi, anlamayı… Çamurun üzerindeki çatlak, birbirine tutunsun diye attığın çentik, fırından çıktıktan sonra aldığı şekil ya da haftalarca uğraştıktan sonra içinde hava kaldığı için paramparça çıkmış ve tuzla buz olmuş hayaliniz! Hayal kırıklığınız. Veya boyadığınız çanağın, lalenin, çınar yaprağının fırından çıktıktan sonraki o muhteşem görüntüsü. İnişler, çıkışlar… Hayatın ta kendisiydi. Ve gelelim bir diğer muhteşem ana! Sevgili Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın öğrencisi olmaya. Yolumun Sevgili Kızılcan’ın atölyesi ile kesişmesindeki duyduğum gurura. Sevgili Kızılcan’ın tüm öğrencilerinin eserlerini anlatmaya, onları teker teker tanıştırma ve paylaşma anına! Yüzündeki gururu ve mutluluğu görmeye! Yaptığı işe olan saygısına tanıklık etmeye. Benim için çok ama çok değerli olan bu güzeltecrübeye. Ben hala çaylağıyım. Çıraklık devam ediyor. Şimdilik! Yiyecek daha çok fırın ekmek var. Emek istiyor, hem de çok! Seramik ile uğraşmak, bir hobisi olmalı insanın dedirtti . Ürettiği, kendini, nefsini, gelişimini disipline ettiği. Hayata ve hayallerimize verdiğimiz şekli, dokunuşlarımızı, ilişkilerimizde kenetlenmek için attığımız o çentikleri. Kontrolü ele alıp, farkındalığımızı artırıp, hayal kurup o hayalin peşinden koşmak için zaman kaybetmemeli. Aynı, çamura şekil verip ruh kattığımız gibi hayatımıza verdiğimiz şeklin de farkına varmalı. Bir diğeri fotoğraf çekmek mesela. Hayatı karelemek, anıları, manzaraları, insanları, kısacası canlı cansız her şeyi ölümsüz kılmak. Kim bilir? Anı yakalamak ve yakalanan anı paylaşmak. Görsel estetik yaratmak. Deklanşöre basarken, öz çekim yaparken doğal olsun, hisler yansısın istiyoruz karelerde. O duygu yansısın ki anlaşılsın gerçek. Miras bırakabildiğimiz gerçek tek şeyin anılar, deneyimler olduğunu daha iyi anlıyoruz her denklanşöre bastığımızda. İster kurumsal bir yapının içinde olalım, ister o kuruma hayat veren ve bugünlere getiren kişi olalım. Hayal kurarak, peşinden koşarak, korkmadan, mazeretler üretmeden, kendimiz için vazgeçmeden devam etmek. Gerekiyorsa hata yaparak, hatalarımızdan ders alarak, öğrenerek, deneyerek ilerlemek. Ne yaparsak yapalım severek ve isteyerek yapıldıktan sonra sonuç hep aynı. Ben çamur ile başladım, sizinki yelken, dans, yemek, fotoğraf çekmek, gezmek adı ne olursa olsun. Tüm bunları sevdiklerimizle yapmak ise daha da anlam katıyor. Ne kendimizden ne de sevdiklerimizden vazgeçmiyoruz. Sadece işin dışında da bir hayat olduğu gerçeğini de hatırlayarak yaşanması gereken anları ıskalamaladan.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
MAYIS 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI SADE

Burası çok tatlı bir aile işletmesi, iki kız kardeşin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü bir yer. Ama benim her gittiğimde gördüğüm aile ve arkadaşların da etrafa yayılan olumlu etkileri oldukça fazla. Gelelim mühim konuya, evet ne yiyoruz? Ben ilk geldiğimde rejimimin ilk günleriydi. Kırmadılar, menüde olmamasına rağmen meyvelerle dolu bir tabak hazırladılar, istediğim kiloya inip geldiğimde ise meşhur kahvaltılarını tadabildim. İsterseniz ortaya 2 kişilik kahvaltı söyleyelim. Minik tabaklarda baya çeşit geliyor. Muhammara, Antep-Tulum-Ezine-Çeçil peyniri, zeytinler, domates, salatalık, tahin-pekmez, göçmen sosu, kaymak-bal, ayva-fıstık-lorlu karadut reçeli, tereyağ, haşlanmış yumurta, zahter & zeytinyağı... ortaya geldikten sonra arıştırmalık bir şeyler de söyleyelim. Antep'ten getirttikleri Fıstıklı Antep Katmerini kesinlikle söyleyelim. Bir de daha önce tattığım kanepe vardı, onu ...

[Devamını Oku...]

CELİLE

Karşıyaka Aksoy'da Raika'yı bilirsiniz. Raika'ya komşu geldi, hem de yine aynı aileden. Yine 2 konsept bir arada; hem ikinci el eşyaların satıldığı bir dükkan, hem de bir şeyler atıştırabileceğiniz bir cafe. İsterseniz önce sandviçlerin siparişini verelim. Onlar olurken de etraftakilere bakarız. Ispanaklı Tulum Peynirli Lavaş, Sloppy Joe's ve Kaşarlı, Osmanlı Sucuk Tost... Ooo! Çok iyi seçimler. Ben biraz farklı bir seçim yapacağım. 3 öğün kahvaltı edebilen bir insan olarak, bütün gün kahvaltı veren yerlere bayılıyorum. Ondan "Celile Usulü Serpme" yiyeceğim. Ha öyle düşündüğünüz gibi masa donanan kahvaltılardan değil, minimal ekmek üstü hali. Hadi biraz etrafı karıştıralım. Elbiseler, ayakkabılar, aksesuarlar hepsi tek tek seçilmiş, özel parçalar. Sergilemeye ve almaya değecek parçalar ile dolu burası değil mi? Dekorasyonu oturup seyretmek bile bir başka zevk. Fazıl Bey Caddesi 5...

[Devamını Oku...]

TUCK COFFEE

Panda eli değmiş bir kahve keyfine var mısınız? Son zamanlarda açılan kahve dükkanlarından dekorasyon ve servis olarak ayrılan Tuck Coffee, aslında sadece kahve ile değil smoothie ve tatlıları ile de öne çıkıyor. Hadi herkes rahat edeceği bir yere kurulsun. Self servis kısmını ben hallederim. Buraya bilerek sizi akşamüstü getirdim çünkü esas hareketlenme akşama doğru başlıyor. Ekip de çok samimi ve eğlenceli. Kendinizi her akşam burada takılırken bulabilirsiniz. Ohooo, köşede muhabbet koyulaşmış bile. Grubun dışında kalmak istemem, hemen aralarına katılmalıyım. Bestekar Sadi Hoşses Caddesi 40B Bostanlı @tuckcoffee

ALAÇATI BAZEN

Bazen Alaçatı, bu yaz da Alaçatı'nın nabzını tutmaya devam ediyor. Bazen; tasarım, moda, sanat ve dekorasyon konularında evsahipligi yaptığı birbirinden farklı konuk ve söyleşilerine şimdi de lezzeti ekledi. Bu sezon Bazen'i Hacımemiş Dutlu Meydan 41 numaraya taşıyan Banu Maga, yeni mekanındaki açık mutfakta yapacağı workshoplar ve söyleşilere ünlü şefler ve yemek kitabı yazarları katılacak. Hacımemiş'in kalbi Dutlu Meydan'a taşınan Bazen’in bir de süprizi var; begonvillerle kaplı, doğallığı bozulmadan dekore edilmiş gizli arka bahçesinde, Alaçatı'nın kalabalığından uzak, uzun masalarda keyifli sohbetler ve kaliteli müzik eşliğinde özel menüler, kokteyller, gün boyu ev yapımı lezzetler, pastalar ve nefis kahve çeşitlerini deneyimleyebilirsiniz. Bazen Alaçatı’nın kurucusu Banu Maga "Biz Alaçatı’ya gönül verenler, Alaçatı'nın sadece gece hayatı ile değil, iyi ve kaliteli yaşama dai...

[Devamını Oku...]