Bulunduğu sayı belirtilmemiş. Ayse Perin (Tatari)
İzmir'e doyamayalım...
Birkaç yazdır Alaçatı’da şöyle bir gezmek, sokaklarda yavaş yavaş bakınarak yürümek ve -adeta sokaktaki- mekânlarda yemek yemek çok moda… Sokakların da modaları var; bu yazki “in” sokak, gelecek yaza değerini kaybedebiliyor ve yerine hemen bir başkası geçip oturuyor. Tüketen bir toplumuz… Sokakları bile birkaç ayda tüketebiliyoruz. Nedenlerine gelince, mevcut kalitenin sürdürülememesi mi yoksa hercai gönüllü oluşumuzdan mı bilemiyorum… Vefa duygusu ve başka durumların incelenmesi bir, Alaçatı’daki mağaza ve mekânlara dikkati çekmek istiyorum. Hacı Memiş’in eskisi ve yenisinde toplanıyor son zamanlarda seçkin ve havalı mekânlar. Eski harap bir ahır ya da dam iken sihirli bir değnek ile son derece rafine bir zevk ürünü bir mekana dönüşüyorlar ve sundukları hizmet ya da ürün kalitesi ile de bir o kadar üst seviyedeler. İş edinip tek tek geziyorum… Mükemmel detaylar var, hangisini anlatsam hangisinden başlasam bilemiyorum. Akşamların birinde dikkatimi çeken bir tabelaya bakarken adeta büyüleniyor ve kendimi mekânın içinde buluyorum. Mekanın sahibi Can Jarna Öztürk… Dünyanın çeşitli ülkelerini gezmiş, kabilelerin arasında zaman geçirip incelemelerde bulunmuş, onların giysilerini, aksesuar ve takılarını biriktirmiş… Kendisi antropolog ve yaratıcı direktör. Mağaza sizi öyle bir yolculuğa çıkarıyor ki Alaçatı’da olduğunuzu unutuyorsunuz. Teşhir ilginç ve rafine… Ortam ilkel kabilelere ait eşyalar ile dolu olmasına rağmen etnik duruş sizi zamansızlığa taşıyor. Geçmiş ve gelecek bir arada… Bir köşede giysiler var, onlar da satılık. İpek, keten gibi has doğal malzemelerin kullanıldığı, bugünün hayatına uyarlanmış kılıklar ama gezilen yerlerden esinlenilerek tasarlanmış. Az ilerde Bazen Atölye, Banu Maga’nın mekanı… İçinde minik bir bahçe, değişen sergiler, dinletiler ve şimdilerde Günseli Kato’nun sergisi. Günseli Kato’nun Uzak Doğu- Orta Asya Türk kültürü sentezi ürünleri yer alıyor bu sergisinde. Kimonolar, saç süsleri, yastıklar, duvar panoları, fil objeler… Sonrasında canınız canlı müzik isterse Yeni Memiş’te Take Five’a takılın. Biraz caz dinler, salınırsınız. Haftada bir-iki akşam herkese açık ücretsiz dans dersleri var; salsa, samba yaparak mutlu olabilirsiniz. Hacı Memiş’in baş köşesinde bir sanat galerisi Art Shop; resim ve heykel sanatının seçkin eserlerini sunuyor… Galeri sahibi Melih Balcıoğlu gece ve gündüz mekanda meraklılara bilgi veriyor. Bu sokaklar herkesin ilgisini çekiyor. Ama sıcak, ama kalabalık, ama nefes alınmıyor, ama gene de herkes oralara takılıyor. Yerli ve yabancı insanlar akın akın yürüyorlar… Buradan varılacak nokta nedir? İnsanlar bu tür bir ortam istiyorlar, bunu seviyorlar… İzmir büyük bir kent; şimdilerde “İzmir’e Doyamazsınız” sloganı ile bir kampanya başlatıldı. Amaç turizmi canlandırmak. İzmir, harika gün batımı, balık- rakısı ve uluslararası festivali ile sevdiğimiz, gönülden bağlı olduğumuz bir kent. Ancak acaba İzmir, İzmirliler için doyumsuz bir kent midir? Alaçatı’da, yazları nüfus yoğunluğunun arttığı kentin sokaklarında güzel mekanları müze gezer gibi gezen bizler, İzmir’de hasretiz bu tür mekanlara… İzmir önce içinde yaşayanları doyurmalıdır.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI DOYURAN KEBAP

Kemeraltı'nda tarihi Ali Paşa Meydanı'nda şadırvanın yanında uzun yıllardır önünden geçtiğimiz bir kebapçı Doyuran Kebap. Görünüşü tam anlamıyla mütevazı bir Kemeraltı kebapçısı ama lezzetlerinin hakkını vermek lazım; çünkü lezzetler pek mütevazı değil... Menüsünde ağırlıklı olarak Manisa Kebap ve döner bulunan mekanın önemli miktarda müdavimi bulunuyor. Manisa kebap yemek isteyenlerin komşu ile gitmelerine hiç gerek yok. Manisa kebabının o kendine has lezzetini Doyuran Kebap'ta bulacaksınız. Manisa Kebap porsiyonları herkesin bildiği gibi küçük olur. Bizim tavsiyemiz 1,5 porsiyon ile başlayın sonrasında ilave isteyebilirsiniz. Mekan dönerde de iddialı... Ve kebapların yanında mutlaka kendilerinin özel yaptığı ayranı denemeyi unutmayın... Döner ve köftelerin porsiyonu 18 TL. Mevcutların biraz üstünde olsa da Doyuran'ın müdavimi olacağınızdan eminiz. Doyuran Kebap 866 S...

[Devamını Oku...]

CIZBIZ KÖFTE

Cızbız köfte Alsancak’ta köfte nerede yenir? Biz bu soruya, 1974’ten beri köfte konusunda bir usta olmuş Hüseyin Serter’in Alsancak’taki mekânı olarak yanıt veririz. Odun ateşinde köfte, tavuk ve ciğerdeki lezzete özel yaptıkları mezeler eşlik ediyor. Hüseyin Serter, Kemeraltı’nda odun ateşinde köfte yaparak başlamış işe. 6-7 yıl sonra, 2002’de şimdiki yerlerine geçmişler. Eti yıllardır aynı kasaptan, yağı Özbek’ten alıyorlar. Aldıkları yerler konusunda çok hassaslar. Hüseyin Bey, şimdi oğlu Serdar Serter birlikte işi yürütüyor. Yani nesilden nesle aktarılan bir aile geleneği söz konusu. Mekanın müdavimi çok. İzmir’in dört bir yanından, hatta şehir dışından gelenlerin olduğunu söylüyor Hüseyin Bey. Zaten siz de gidince tam müdavimlik bir mekan olduğunu anlıyorsunuz. Normalde 21.00’e kadar, yazları ise 22.00’ye kadar açık olan Cızbız Köfte ile ilgili son söylememiz gereken taklitler...

[Devamını Oku...]