SUBAT2017 Ayse Perin (Tatari)
John Berger
Ocak’ta yaşama veda eden John Berger anısına… Dünyaca ünlü sanat eleştirmeni ve yazar John Berger, 90 yaşında Paris’teki evinde hayatını kaybetti (5 Kasım 1926–2 Ocak 2017) John Berger ile ilk tanışmam “Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı” adlı kitapla oldu. Picasso’ya olan ilgim beni John Berger ile tanıştırdı. Uzun yıllar resim çalıştığımdan mı bilemiyorum ama oldum olası Picasso’nun eserleri ile ilgilenmişimdir. Lise çağlarında bile değilken resimlerinden çok etkilenmiş, bir kitabın sahifelerinden kesip çerçeveletmiştim Palyaçolar’ını, Cambazlar Ailesini, Mavi Dönem’ini… Yurt dışına gittiğim zamanlarda, müzelerde özellikle onun resimlerini görme ve inceleme arzusunda olmuşumdur. O nedenle kitabın yazarı Berger’in adından önce dikkatimi çeken; kitabın Picasso ile ilgili olmasıdır. Picasso’nun başarısı hepimizce malum. Yazarın söz ettiği Picasso’nun başarısızlığı elbette merak konusu… Öyle ya böyle bir kitabı yazabilmek, büyük sanatçıyı eleştirebilmek için resmi ve ressamlığı iyi bilmek gerekir. En etkili sanat eleştirmenlerinden biri olan Berger yazarlığının yanı sıra ressamlığı ile de tanınır.1940 ların sonunda Londra’da çeşitli galerilerde sergiler açmıştır.Kitabın öz sözünde şöyle der John Berger; Bu kitabı yazmamın üstünden yirmi yılı aşkın bir süre geçti.1965’te ilk yayınlandığında, her yere değilse bile pek çok yerde kitaba saygısız, duyarsız, doktriner ve sapkın gibi suçlamalar yöneltildi… O zamanlar Picasso sağ ve ününün doruğundaydı ve hakkında övgü dolu kitaplar ve makaleler yayınlanıyordu. John Berger bu kitabı 1965 yılında yayınladığında pek çok eleştiri aldı. “Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı” adlı kitabı, Picasso’ya duyduğu sevgiden kaynaklanan bir inceleme için yazdığını ifade eder Berger… Bir İspanyol, bir sürgün, yalnız ve yalıtılmış bir insan olarak Picasso, diye tanımlar ve resimleri üzerinden farklı bir bakış açısıyla analiz eder Picasso’yu. Sanatını ve kişiliğini analiz ederken de Picasso’nun yaşadığı dönemin usta ressamlarını, sanat akımlarını ve dünyadaki politik gidişi, iç ve dış savaşları da inceler. İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Picasso Fransa’nın güneyinde bir ev satın alır ve karşılığında bir natürmort verir… Sahip olduğu her şeyi o şeyin resmini çizerek elde edebilirdi diyor Berger kitabında. 20 yüzyılın en ünlü resmi Guernica’yı analiz ederken şöyle der; Guernica, Picasso’nun acı çekmeyi nasıl imgelediğini anlatan bir resimdir… Picasso bu resimde kendi ülkesinden gelen haberleri dinlerken kendi çektiği acıları resmetmektedir. Resim çok derinden öznellik taşır, gücü de buradan kaynaklanır. Kent yoktur,uçaklar yoktur,patlama yoktur,İspanya’da olayın geçtiği kesime bir gönderme yoktur. Suçlanacak düşman yoktur. Kahramanlık da yoktur.Gene de yapıt bir protestodur…Guernica’da figürlerin analizleri, ifadeleri incelenir ve okuyucuya aktarılır Berger tarafından. Picasso’nun hayatı üzerinden, çağdaşı ressamlar, edebiyatçı ve sanatçılardan söz edilir, bir yandan bilgi kaynağıdır öte yandan sorgulamalar yolculuğudur “Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı” adlı kitap. Yazarın başka güzel bir kitabı da“ Fotokopiler” dir… Kapak resmi Abidin Dino’nun Eller’inden…29 adet küçük hikâyeden oluşan “Fotokopiler”de kendisinde sevgi dolu bir iz bırakmış kişileri anlatır. “O Ana Adanmış” adlı kitabında da Berger on dokuz yazısını bir araya getirir. Kitap, bakma ve gördüğü üzerine düşünme tutkusu olan okura sunulmuştur… Yazar kent sokaklarından Rodin heykellerine, gazete fotoğraflarından kalabalıkların çeşitli görüntülerine kadar uzanıp giden yeni ve şaşırtıcı bir bakış açısı getirir. John Berger’i sevmemin sebebi sanata ve sanatçılara olan müşterek sevgimizden olsa gerek
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN