Bulunduğu sayı belirtilmemiş. Gülhan Berkman Yakar
Kıdemli Stajyer
Rahmetli dedem ve anneannem, son derece aydın insanlardı; aynı zamanda İslam dinine de gönülden bağlıydılar. Beş vakit namaz kılar, dini vecibelerini ellerinden geldiğince yerine getirirlerdi. Dedem ayrıca; zamanı geldiğinde, iki katlı evin merdivenlerini çıkar, holü aydınlatan pencerenin önünde oturup kısık sesle ezan okurdu. Ben pek anlam veremezdim bu duruma, bir gün dayanamayıp sordum anneanneme: - Dedem neden üst kata çıkıp ezan okuyor? - Çünkü O bir imam. Sorudan pek hoşlanmadığını hissetmiştim anneannemin, bir şekilde konuyu geçiştiriyor gibiydi. Aklıma yatan bir yanıt da alamamıştım. Dedem, bir subay ve imamdı ama çoktan emekli olmuştu. Son derece aklı başında olan bu kişinin, hiç kimse duymadığı halde ezan okuması anlamlı gelmiyordu bana. Sanırım anneanneme de… Geçen yıl gösterimde olan bir filmi yeni izledim. Kendisi, yıllardır zihnimde dolaşan bu sorumun anlamlı bir yanıtı oldu adeta. Filmin adı “ The Intern” Türkçe ’ye “Kıdemli Stajyer” olarak çevrilmiş. Konusu kısaca şöyle : (“Ben” –(Robert de Niro ) Bir kurumda 40 yıla yakın çalışarak, orada başkan yardımcısı iken, emekli olmuş, yetmiş yaşında bir adam… Emeklilik ve yalnızlık onu farklı deneyimler yaşamaya itmiş; seyahat, golf, yoga vb. ama hiçbiri yaşamındaki boşluğu dolduramamış. Derken, emeklilere özel bir stajyerlik ilanı görüp işe başvuruyor ve kabul edilince; kendisine verilen en basit işleri bile büyük bir saygı ve özenle, en iyi şekilde yapıyor kurum içerisinde fark yaratıp yıldızlaşıyor…)“ diyerek konusunu kısaca özetleyebiliriz. Keyifli bir film, izlemenizi tavsiye ederim. Filmde, günümüz iş dünyasına, genç çalışanlara, emekli olmayı tasarlayanlara, çok güzel göndermeler ve yeni fikirler var. Filmi izlerken bir anda kafamda dedemle ilgili taşlar yerine oturdu bu arada. Dedem kendisi için en önemli kimliklerinden biri olan “ iş kimliğini “ hiçbir zaman bırakmak istememişti. Bence iyi hissetmek için kendine pratik bir çözüm bulmuştu. Eskiden olduğu gibi, yukarıya çıkıyor pencerenin önündeki yerine oturup ezanını okuyordu. Böylece yaşamını bütünleyen o iş kimliğini ( tabii ki kutsal da bir görevdi ) hiçbir zaman üzerinden çıkartmasına gerek kalmıyordu. Biz bunu neden yaptığına anlam veremezken, belki de o, akıl ve ruh sağlığını böylece korumaya çalışıyordu. Yaşamımızda pek çok kimliği üzerimizde taşıyoruz; çocuk, eş, baba, anne, öğrenci, iş adamı, iş kadını… vb . Bu kimliklerin bazıları ömür boyu devam ederken, bazıları da bir anda sona erebiliyor. Kimlikler yok olduğunda ise boşluk ve değersizlik hissi, kişileri depresyona bile sürükleyebiliyor. Özellikle erkeklerin iş kimlikleri onlar için çok önemli oluyor; gerçekten yapmaktan zevk aldıkları hobileri veya emeklilik sonrası için bir hazırlıkları yoksa evde işleri çok zor. Kariyer bitiminde ” emeklilik kariyeri “ için önceden kolları sıvamak ve ciddiyetle hazırlanmak gerek, benden söylemesi. Sevgiyle Kalın.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN