ARALIK2016 Gülhan Berkman Yakar
Zeigarnik etkisi
Git... Git... Gitme dur ne olursun Gitme kal yalan söyledim Doğru değil ayrılığa daha hiç hazır değilim Aramızda yaşanacak yarım kalan bir şeyler var Gitme dur daha şimdiden deliler gibi özledim… Bilmem hatırladınız mı? Yıl 1986, benim ilk gençlik yıllarıma denk geli yor. Eylül ayı, yaz bitmiş, ama aşklar bitmemiş, yarım kalmış. Bizi öyle bir yakalamış ki Sezen Aksu. En derinden, ilinçaltımızın, duygularla buluştuğu yerden. İşte o yüzden bu albüm de patladı gitti, o dönem. Bir şeylerin yarım kalması yorar bizi, merak ederiz ve sonunu mutlaka öğrenmek isteriz. Bu durum yalnızca aşk için mi geçerli dersiniz? Günlük koşuşturmalar, süregelen işler devam ederken bizim bilinçaltımız yarım kalan her şey için açık defterlerle dolu aslında. Bitirmeden bıraktığımız tabaktaki tatlı, garsonun masadan el çabukluğuyla aldığı bardaktaki çay, yarım kalan bir kitap… Başlayıp daha sonra yaparım diye ertelediğimiz her şeyin bir şekilde tamamlanmasını ister bilinçaltımız. Bazen gün içerisindeki huzursuzluğumuz, kimi zaman nedeni belirsiz uykusuzluğumuz, mutsuzluğumuz, yarım kalmış pek çok şeyin bileşkesidir. Bir şeyler eksiktir, ötelenmiştir, bitmemiştir zihnimizde. Farkında olma dan yaşantımıza devam ederiz ama enerjimizin büyük bir kısmı, zihni mizin bu karmaşasında tükenir, yeni bir şeylere başlamak ve sürdür mek bizim için çok daha güçleşir. lk kez Rus Psikolog Bluma Zeigarnik tarafından ortaya atıldığı için “Zeigarnik Etkisi” olarak bilinen durumun açıklaması şöyle, zihnin bilinçaltı çalışan kısmı, başka bir işe daha rahat geçebilmesi için, bir önceki işin bitirilmesi doğrultusunda, bilinç üstü zihine plan yapması için baskı uygulamaktadır. Aksi halde, sonraki işler (belki de bütün bir hayat) negatif olarak etkilenebilir. Bu nedenle henüz tamamlanmamış olan konuları her zaman hatırlarız. Bittiğinde artık konu yerine yerleş miş olur. Aslında bu bilgi, eğitimde sanatta reklamcılık ve medyada bilinçli ve etkin olarak kullanılır. Kimi zaman eğitimlerimde ben de bu etkiden yararlanmak için bir öykü ile açılış yaparım sonra yarım bırakır, ana konuyu anlatmaya başlarım. Katılımcıların merakı tetiklendiğinden eğitim boyunca algıları açıktır. Eğitim bittiğinde öykünün sonunu anla tırım ve kapanış gerçekleşir. Öğrencilerin çalışırken sık molalar vere rek daha çok şey hatırlayabilmeleri de bir “Zeigarnik Etkisi”dir. Televizyondaki diziler neden en heyecanlı yerinde son bulur ? Tabii ki merakı artan izleyicinin bir sonraki bölümü iple çekmesi için. Aslında zihnimiz, mutlaka bizim iyiliğimiz için çalışır. İşin sırrı, bu iyili ğin ne olduğunu anlamak ve zihnimizin çalışma sistemine uyumlu hareket etmek. Bunu yaptığımızda çok daha keyifli bir hayatımız ola cağı kesin. Öncelikle anlamamız gereken şu; ertelemek yerine, plan yapıp küçük adımlarla da olsa, ilerlemek ve işleri bitirmek… Bilirsiniz, Aralık ayında işletmelerde bilançolar çıkarılır ve tüm hesaplar iyisiyle kötüsüyle kapatılır. Şimdiye kadar zihnimizde açık kalmış tüm defterleri biz de kapatalım gitsin. Yeni hedefler koyalım kendimize, zihnimize dost planlar yapalım. Planları gerçeğe dönüştürecek küçük adımları da tasarladık mı tamam dır; işte yolculuk hazır. … Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol; Git gidebildiğin yere. Sevgiler...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
MAYIS 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI SADE

Burası çok tatlı bir aile işletmesi, iki kız kardeşin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü bir yer. Ama benim her gittiğimde gördüğüm aile ve arkadaşların da etrafa yayılan olumlu etkileri oldukça fazla. Gelelim mühim konuya, evet ne yiyoruz? Ben ilk geldiğimde rejimimin ilk günleriydi. Kırmadılar, menüde olmamasına rağmen meyvelerle dolu bir tabak hazırladılar, istediğim kiloya inip geldiğimde ise meşhur kahvaltılarını tadabildim. İsterseniz ortaya 2 kişilik kahvaltı söyleyelim. Minik tabaklarda baya çeşit geliyor. Muhammara, Antep-Tulum-Ezine-Çeçil peyniri, zeytinler, domates, salatalık, tahin-pekmez, göçmen sosu, kaymak-bal, ayva-fıstık-lorlu karadut reçeli, tereyağ, haşlanmış yumurta, zahter & zeytinyağı... ortaya geldikten sonra arıştırmalık bir şeyler de söyleyelim. Antep'ten getirttikleri Fıstıklı Antep Katmerini kesinlikle söyleyelim. Bir de daha önce tattığım kanepe vardı, onu ...

[Devamını Oku...]

CELİLE

Karşıyaka Aksoy'da Raika'yı bilirsiniz. Raika'ya komşu geldi, hem de yine aynı aileden. Yine 2 konsept bir arada; hem ikinci el eşyaların satıldığı bir dükkan, hem de bir şeyler atıştırabileceğiniz bir cafe. İsterseniz önce sandviçlerin siparişini verelim. Onlar olurken de etraftakilere bakarız. Ispanaklı Tulum Peynirli Lavaş, Sloppy Joe's ve Kaşarlı, Osmanlı Sucuk Tost... Ooo! Çok iyi seçimler. Ben biraz farklı bir seçim yapacağım. 3 öğün kahvaltı edebilen bir insan olarak, bütün gün kahvaltı veren yerlere bayılıyorum. Ondan "Celile Usulü Serpme" yiyeceğim. Ha öyle düşündüğünüz gibi masa donanan kahvaltılardan değil, minimal ekmek üstü hali. Hadi biraz etrafı karıştıralım. Elbiseler, ayakkabılar, aksesuarlar hepsi tek tek seçilmiş, özel parçalar. Sergilemeye ve almaya değecek parçalar ile dolu burası değil mi? Dekorasyonu oturup seyretmek bile bir başka zevk. Fazıl Bey Caddesi 5...

[Devamını Oku...]

TUCK COFFEE

Panda eli değmiş bir kahve keyfine var mısınız? Son zamanlarda açılan kahve dükkanlarından dekorasyon ve servis olarak ayrılan Tuck Coffee, aslında sadece kahve ile değil smoothie ve tatlıları ile de öne çıkıyor. Hadi herkes rahat edeceği bir yere kurulsun. Self servis kısmını ben hallederim. Buraya bilerek sizi akşamüstü getirdim çünkü esas hareketlenme akşama doğru başlıyor. Ekip de çok samimi ve eğlenceli. Kendinizi her akşam burada takılırken bulabilirsiniz. Ohooo, köşede muhabbet koyulaşmış bile. Grubun dışında kalmak istemem, hemen aralarına katılmalıyım. Bestekar Sadi Hoşses Caddesi 40B Bostanlı @tuckcoffee

ALAÇATI BAZEN

Bazen Alaçatı, bu yaz da Alaçatı'nın nabzını tutmaya devam ediyor. Bazen; tasarım, moda, sanat ve dekorasyon konularında evsahipligi yaptığı birbirinden farklı konuk ve söyleşilerine şimdi de lezzeti ekledi. Bu sezon Bazen'i Hacımemiş Dutlu Meydan 41 numaraya taşıyan Banu Maga, yeni mekanındaki açık mutfakta yapacağı workshoplar ve söyleşilere ünlü şefler ve yemek kitabı yazarları katılacak. Hacımemiş'in kalbi Dutlu Meydan'a taşınan Bazen’in bir de süprizi var; begonvillerle kaplı, doğallığı bozulmadan dekore edilmiş gizli arka bahçesinde, Alaçatı'nın kalabalığından uzak, uzun masalarda keyifli sohbetler ve kaliteli müzik eşliğinde özel menüler, kokteyller, gün boyu ev yapımı lezzetler, pastalar ve nefis kahve çeşitlerini deneyimleyebilirsiniz. Bazen Alaçatı’nın kurucusu Banu Maga "Biz Alaçatı’ya gönül verenler, Alaçatı'nın sadece gece hayatı ile değil, iyi ve kaliteli yaşama dai...

[Devamını Oku...]