SUBAT2017 Reşat Kutucular
İktidar diline karşı muhalif iletişim
Bu yazıda küçük meselelerden bahsetmek niyetindeydim. Ocağın soğuğundan Urla'daki kardan dem vurabilirdim. Olmadı susam yağından çörek otundan falan girip zeytine kadar uzanabilirdim. Ya da dün akşam evde pişen o şahane levreği yazabilirdim. Heyhat an itibariyle dolar 3,89 ve memlekete ağır bir referandum havası hakim. Mesele büyük. Saflar netleştikçe tansiyon da artıyor. Belli ki Nisan'a kadar böyle şeyler yazmak durumunda kalacağız. İsterseniz gördüğüm kadarıyla tarafların analiziyle başlayalım: Erdoğancılar: Cumhurbaşkanına güveniyorlar, inanıyorlar. %100 evetçiler. Akp’liler: Partiyi önde tutuyorlar ancak doğal lidere de bağlılar. Verirlerse az fire verirler. İktidarcılar: Konjonktür gereği, istikrar adına, alternatif göremedikleri için Akp'ye oy vermiş olanlar. Hayır diyenleri olacaktır. Yüzdesi mi? Zor soru. Mhp'liler: Referandumun kaderi onların elinde. Tahmin yapması en zor grup. Hayır diyecek olanlar da vardır sandığa gitmeyecek olanlar da... CHP'liler: Net hayırcı olsalar da devletin bekası adına az miktarda evet diyenleri olabilir. HDP'liler: Sandığa gitmeyecekler, gidemeyecekler dışında çoklukla hayır diyeceklerdir. Daha önce Akp'ye oy vermiş Kürtlerin son yaşananlardan sonra iktidarı protesto edecekler mi göreceğiz. Kararsızlar: Anlaması en zor grup. Siyah mı beyaz mı gibi çok keskin bir soru bu. Tabii bu insanlar anket mahcubu da olabilirler. Net renk belli etmek istemiyor olabilirler. Zaten seçimler referandumlar öncesi yapılan kamuoyu araştırmaları çok güvenilir sonuçlar vermiyor. İstatistik bilimine sonuna kadar güvenen biri olarak sorunun deneklerde olduğunu düşünüyorum. Sosyal psikologlar bunu daha iyi yorumlayabilirler. Benim fikrim daha radikal düşünen tarafın hem anketlerde kendini sakladığı hem de sandığa mutlaka gittiği yönünde. Peki, bu süreçte ”evet”i besleyecek faktörler hangileri olacak: • Mevcut seçmen yapısı • İktidarda olmanın sağladığı her türlü olanağın sonuna kadar kullanılacak olması • Bölgesel ve yerel güvenlik kaygıların ”Hayır” çıkması durumunda ortaya çıkacak belirsizlik • Yanlış, eksik, çarpık bilgilendirmenin tüm şiddetiyle devam edecek olması Gelelim ”hayır”ı besleyecek olan etkenlere: • Anayasanın sadece iki partinin mutabakatıyla aceleyle hazırlanmış olması • Önerilen modelin parlamenter sistemin alışkanlıklarını, hafızasını, deneyimini büyük ölçüde siliyor olması • Ekonomik gidiş (etkili biçimde dillendirilmesi kaydıyla) • Paketin içeriğindeki kaygı verici maddeler • Güvenlik kaygıları (iletişimi sağlıklı kurulduğu takdirde) • Hayır çıkması durumunda toplumun kazanacakları • Evetçilerin aşırı özgüveni (15 yıldır ne yapmak istediniz de yapamadınız sorusuna karşı bile gayet kırılgan) Görünen o ki iktidar dili ve olanaklarına karşı muhalefetin dili ve iletişim kanallarının mücadelesi oldukça sert geçecek. Hayır, pekala mümkün. Hatta ülkedeki iklim iktidara 7 Haziran'dan sonra ikinci uyarıyı vermek hiç bu kadar uygun olmamıştı. Siyasetteki hoyratlık ve dengesizlik sonunda ekonomiye de bulaştı. Az ya da çok herkese dokunuyor artık.
E-DERGÄ° Ä°zmir Life ÅŸimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
MART 2019 sayısında neler vardı göz atın!
SÄ°NEMALAR
AYIN MEKANLARI BLUEBELL GASTROPUB

BlueBell GastroPub: Mutfağı mükemmel bir pub İzmirli genç girişimci Pınar Yazıcı, tasarladığı “BlueBell GastroPub" İzmir Bostanlı’da açıldı. Mekan mutfağı sağlam bir Pub olarak öne çıkıyor. Menüsünde "Blue's Kitchen", "Ortaya", "Ekmek Arasında", "Salatalar" ve "Tatlılar" bölümlerinde özel lezzetler bulunan BlueBell GastroıPub'da; "Tabaklarımızdaki malzemeleri geleneksel yöntemler dışında kullanmaya devam ediyoruz. Pancarı turşu yapmak yerine, tarçın ile fırınlıyoruz" diyen şef Ercan Aydın kendine özgü ekmek ve sıcak sunumlarını misafirleriyle buluşturuyor. Blue Bell’de Barmen Can Güneli, orijinal tütsülenmiş kokteylleriyle misafirlerine keyifli sürprizler hazırlıyor. Gece 02.00'a kadar açık olan BluBell, kısa zamanda bir müdavim kitlesi yaratmış görünüyor. Bostanlı takılmak için keyifli bir mekana daha kavuştu. Ekmek arası kokoreçten Mac&Cheese'e kadar değişik lezzetler sunan me...

[Devamını Oku...]

SOİREE

Soirée; Deniz kenarında çiçek bahçesi Çoğunlukla yeme içme mekanlarının bulunduğu Konak Pier AVM'de deniz kenarında bir çiçek bahçesi olan Soirée Restoran konuklarına lezzetlerin yanı sıra huzur vaat ediyor. Soirée'nin deneyimli şefleri menüyü dünya ve Türk mutfağının lezzetleri ile donatmış. Kahvaltıdan soğuk ve sıcak başlangıçlara, salatalardan pizzalara, beyaz ve kırmızı et yemeklerinden balık çeşitlerine kadar neredeyse yok yok bu menüde... Soirée, kendisini "şehrin en iyisi" söylemiyle tanımlayarak iddiasını ortaya koyuyor. Kahvaltı 37 TL (Tek kişilik) Otlu Omlet 20 TL Sürk Mezesi 15 TL Geyik Başı Mezesi 15 TL Mütebbel 18 TL Paşa Mezesi 15 TL Soğuk Et Tabağı 70 TL Mozarella Domates Tabağı 25 TL Kırmızı Soğan Çorbası 19 TL Bouillabaise Balık Çorbası 25 TL. Karadeniz Usulü Yaprak Sarma 21 TL Keçi PeynirliGirit Salata 37 TL 5 Peynirli Pizza...

[Devamını Oku...]
SOİREE

zala balayage hair extensions balmain hair extensions clip in hair extensions uk best hair mask for fine hair how to make a ponytail wig cap hair extensions uk tresemme hair dryer boots black bridesmaids hairstyles hair extensions selena gomez hair clips 2018 vine mink brazilian hair 9a real hair wigs uk