SUBAT2017 Reşat Kutucular
İktidar diline karşı muhalif iletişim
Bu yazıda küçük meselelerden bahsetmek niyetindeydim. Ocağın soğuğundan Urla'daki kardan dem vurabilirdim. Olmadı susam yağından çörek otundan falan girip zeytine kadar uzanabilirdim. Ya da dün akşam evde pişen o şahane levreği yazabilirdim. Heyhat an itibariyle dolar 3,89 ve memlekete ağır bir referandum havası hakim. Mesele büyük. Saflar netleştikçe tansiyon da artıyor. Belli ki Nisan'a kadar böyle şeyler yazmak durumunda kalacağız. İsterseniz gördüğüm kadarıyla tarafların analiziyle başlayalım: Erdoğancılar: Cumhurbaşkanına güveniyorlar, inanıyorlar. %100 evetçiler. Akp’liler: Partiyi önde tutuyorlar ancak doğal lidere de bağlılar. Verirlerse az fire verirler. İktidarcılar: Konjonktür gereği, istikrar adına, alternatif göremedikleri için Akp'ye oy vermiş olanlar. Hayır diyenleri olacaktır. Yüzdesi mi? Zor soru. Mhp'liler: Referandumun kaderi onların elinde. Tahmin yapması en zor grup. Hayır diyecek olanlar da vardır sandığa gitmeyecek olanlar da... CHP'liler: Net hayırcı olsalar da devletin bekası adına az miktarda evet diyenleri olabilir. HDP'liler: Sandığa gitmeyecekler, gidemeyecekler dışında çoklukla hayır diyeceklerdir. Daha önce Akp'ye oy vermiş Kürtlerin son yaşananlardan sonra iktidarı protesto edecekler mi göreceğiz. Kararsızlar: Anlaması en zor grup. Siyah mı beyaz mı gibi çok keskin bir soru bu. Tabii bu insanlar anket mahcubu da olabilirler. Net renk belli etmek istemiyor olabilirler. Zaten seçimler referandumlar öncesi yapılan kamuoyu araştırmaları çok güvenilir sonuçlar vermiyor. İstatistik bilimine sonuna kadar güvenen biri olarak sorunun deneklerde olduğunu düşünüyorum. Sosyal psikologlar bunu daha iyi yorumlayabilirler. Benim fikrim daha radikal düşünen tarafın hem anketlerde kendini sakladığı hem de sandığa mutlaka gittiği yönünde. Peki, bu süreçte ”evet”i besleyecek faktörler hangileri olacak: • Mevcut seçmen yapısı • İktidarda olmanın sağladığı her türlü olanağın sonuna kadar kullanılacak olması • Bölgesel ve yerel güvenlik kaygıların ”Hayır” çıkması durumunda ortaya çıkacak belirsizlik • Yanlış, eksik, çarpık bilgilendirmenin tüm şiddetiyle devam edecek olması Gelelim ”hayır”ı besleyecek olan etkenlere: • Anayasanın sadece iki partinin mutabakatıyla aceleyle hazırlanmış olması • Önerilen modelin parlamenter sistemin alışkanlıklarını, hafızasını, deneyimini büyük ölçüde siliyor olması • Ekonomik gidiş (etkili biçimde dillendirilmesi kaydıyla) • Paketin içeriğindeki kaygı verici maddeler • Güvenlik kaygıları (iletişimi sağlıklı kurulduğu takdirde) • Hayır çıkması durumunda toplumun kazanacakları • Evetçilerin aşırı özgüveni (15 yıldır ne yapmak istediniz de yapamadınız sorusuna karşı bile gayet kırılgan) Görünen o ki iktidar dili ve olanaklarına karşı muhalefetin dili ve iletişim kanallarının mücadelesi oldukça sert geçecek. Hayır, pekala mümkün. Hatta ülkedeki iklim iktidara 7 Haziran'dan sonra ikinci uyarıyı vermek hiç bu kadar uygun olmamıştı. Siyasetteki hoyratlık ve dengesizlik sonunda ekonomiye de bulaştı. Az ya da çok herkese dokunuyor artık.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN