SUBAT2017 Şükran Yücel
Onat Kutlar'a mektup var
Hülya Uçansu, Bir Uzun Mesafe Festivalcisinin Anıları ve Nisan, Ayların En Güzeli kitaplarından sonra üçüncü kitabı Onat Kutlar'a Mektup Var kitabıyla değerli yazar Onat Kutlar'ın anısını bir kez daha hatırlatıyor. Kitabın Onat Kutlar'ın anısına düzenlenen Sinematek Yaşıyor projesiyle aynı zamanda çıkması anlamlı bir buluşma oldu. Hülya Uçansu, çeyrek yüzyılı geçen festivalcilik deneyiminde olduğu gibi gene çok dikkatli, özenli ve titiz bir araştırmacı olduğunu bu kitapta da gösteriyor. Beni en çok etkileyen de onun derin vefa duygusu. Bugünlerde hep vefanın sadece bir semt adı olarak kaldığını, onun da unutulmak üzere olduğunu sık sık tekrarlar olduk. Vefalı, sadık ve hakikatli dostlukların önemi günümüzün hızlı akan teknik dünyasında geçerliliğini yitiriyor gibi. Ya da 140 vuruşluk bir mesaja sığdırılmaya çalışılıyor tüm duygular. “Onat Kutlar'a Dostlarından 80. Yaş Armağanı” olarak hazırlanan bu kitabı okuyunca, hatırlamanın ve hatırlatmanın ne kadar değerli olduğunu düşündüm. Biliyorsunuz, artık mektup da yazmaz olduk. Üzeri pullu zarfların içinde mektup da almıyoruz. Yılbaşı, bayram kartları da çoktan tedavülden kalktı. Biz de alıştık mektup almamaya, daha birçok şeye alıştığımız gibi. Hülya Uçansu, Onat Kutlar'ın hayatının değişik evrelerini öyle dikkatli kurgulamış ki, onun yazdığı bölümlerle birlikte dostlarından mektuplarla Onat Kutlar'ın hayatına bir yolculuk yapıyoruz. Çocukluğundaki Antep günlerinden başlayarak, memleketine, halkına karşı sorumluluk duyan bir aydının nasıl yetiştiğine tanıklık ediyoruz. İlk şiirlerini çocukluk yıllarında, fıstık ağaçlarının gölgesinde, portakal çiçeği kokan bahçelerde yazmıştı. Antep'in ünlü sinemacısı Nakip Ali'nin sinemasında düşmüştü yüreğine sinema sevdası. Arkadaşı Ülkü Tamer'le bütün filmleri izliyorlardı. 1953'te Güzel Sanatlar Akademisi'nin Mimarlık bölümünü kazanarak İstanbul'a geliyor. İstanbul'un genç edebiyat çevrelerine giriyor. Dostlarıyla edebiyat, sanat, felsefe ve politika gibi konuları tartışıyor. Birlikte a dergisini çıkarıyorlar. Aralarında kimler yok ki? Edip Cansever, Demir Özlü, Erdal Öz, Doğan Hızlan, Ülkü Tamer, Konur Ertop ve daha birçok önemli isim. Onat Kutlar'ın yıllar içinde gittikçe daha çok kıymeti bilinen öykü kitabı İshak 1959'da yayımlanıyor. Onat Kutlar, daha sonra sinemateğe tüm emeğini harcamasaydı, öyküye ve edebiyata devam etseydi, edebiyatımızın önde gelen isimlerinden biri olurdu kuşkusuz. Ama o hayatın önüne açtığı yeni yollardan önce Paris'e gidince sinemanın büyüsüne kapılarak edebiyattan uzaklaştı ama her zaman nice güzel şiirler ve denemeler yazmaya devam etti. “Sinema Bir Şenliktir” adlı kitabındaki bir denemesinde, “...yaşamıma görüntünün bitmez tükenmez şeridini sokan sinema paris...” diye başladığı bölümde 1961 yılının güneşli bir kasım sabahında elinde bavuluyla Paris garında duruşunu anlatır. Elinde ne bir adres ne de telefon numarası vardır. Sadece Türk sanatçıların Vavin metrosunun yanında Select Kahvesi'ne devam ettiklerini duymuştur. Mütevazı kahveye girdiğinde kalabalık bir grubun Türkçe konuştuklarını işitir. Onlara Demir Özlü'yü sorar. Fikret Mualla, Selim Turan, Mübin Orhon, Hakkı Anlı gibi ünlü sanatçıların olduğu grup pek ilgilenmezler. Tam kahveden çıkarken sonradan yakın dost olacakları Hüseyin Baş seslenir. Hüseyin Baş ona Paris'i tanıtır, Fransız Sinematek'iyle tanışması da böyle gerçekleşir. O günden sonra Sinematek'teki bütün filmleri izler. Sinematek'in kurucusu Henri Langlois ile konuşur ve İstanbul'da bir sinematek kurma fikrinden söz eder. Kendisinden önce başkalarının da ona başvurduğunu öğrenir. O günden çok değil üç yıl sonra 1965 yılının Ağustos ayında Türk Sinematek Derneği'ni, fotoğraf sanatçısı ve işadamı Şakir Eczacıbaşı ile birlikte kurar. Langlois açılış için İstanbul'a gelir ve onur üyesi olarak açılış filmini sunar. Sonrası Sinematek için verilen zorlu mücadele ile geçer. Sinematek bir sinema okulu gibi pek çok sanatçının ve yazarın sinemanın başyapıtlarıyla tanıştığı, sinemanın, edebiyatın ve siyasetin sorunlarını tartıştığı bir merkez olur. Kutlar, sinemateki sadece özgün filmler seyredilen bir mekân olmaktan öteye taşır, yaşayan, nefes alan, araştıran, tartışan insanların mekânı yapar. Mart 1966'da kapsamlı ve nitelikli bir sinema dergisi olan Yeni Sinema'yı yayımlamaya başlar. Pek çok değerli isim bu dergiye yazılarla katkıda bulunuyor, çeviriler yapıyordu. Onat Kutlar derginin editörlüğünü üstlenmiş, başyazılarını yazıyordu. Onat Kutlar, çok yönlü bir aydındı. Denemeleriyle, eleştirileriyle olduğu kadar imza attığı önemli senaryolarla da sinemamıza değerli katkılarda bulundu. Onda bir “öncü” niteliği vardı, sinematekle pek çok gencin hayatını değiştirdi. Birçok usta sinemacının yetişmesine yol açtı. Bu kitapta yer alan mektuplar, onun hayatını sinemaya adamakla sanat dünyamızda ne büyük bir gelişme ve ilerlemeye sebep olduğunu gösteriyor. Onat Kutlar Sinematek Başkanlığı'ndan ayrıldıktan altı yıl sonra İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nda (İKSV) kısa zamanda büyüyüp serpilecek olan İstanbul Film Festivali'nin kurulmasına öncülük etti.1982 yazında Konak Sineması'nda gerçekleştirilen Sanat Filmleri Haftası, büyük ilgiyle karşılandı. 1983'de o zamanki adıyla Sinema Günleri'nin yönetiminde yer aldı. 1982'den 1995'e kadar İstanbul Film Festivali'nin Düzenleme Kurulu'nda danışman olarak görev yaptı. Aynı zamanda ölümüne kadar İKSV'nin Başkan Yardımcılığı'nı da başarıyla sürdürdü. İstanbul Film Festivali'nin ülkemizin yalnız sanat hayatına değil, tüm yaşamına katkıları saymakla bitmez. Onat Kutlar festivalin sadece danışmanı değil, her bakımdan yol göstericisi, her türlü görevi üstlenen bir emekçisiydi aynı zamanda. 30 Aralık 1994'te Marmara Oteli'nin girişindeki Opera Pastanesi'nde saat 18:00'de patlayan uğursuz bomba, ortalığı kan gölüne çevirdi. Onat Kutlar evlilik yıldönümünü kutlamak üzere eşi Filiz Kutlar'ı bekliyordu. Pastanede bulunan Yasemin Cebenoyan o anda hayatını kaybetti. Başka bir parça Onat Kutlar'ın belkemiğine isabet etti. Hastaneye kaldırılan Kutlar, ameliyata alındı. Bütün dostları hastanenin kapısında günlerce kaygıyla ve umutla beklediler. 11 Ocak 1995 günü hayata veda ettiğinde 59 yaşındaydı. Daha yapacak çok işi, yaratacak çok eseri vardı. Her öldülenle bir evren yok edilir. Hiçbir kutsal amaç, hiçbir ideoloji, hiçbir hak, hiçbir öfke, hiçbir yetki doğrulamaz öldürmeyi. Onat Kutlar öldürüleli 22 yıl oldu. Yazık ki, hâlâ terör ve şiddet günlerini korku, acı ve endişe içinde yaşıyoruz. Bitsin artık bu karanlık terör ve şiddet. Onat Kutlar'ı saygıyla, şükranla ve kendi dizeleriyle anıyoruz. Ondan geriye çok şey kaldı. Şarkısı, şiirleri, öyküleri, eserleri unutulmadı, unutulmayacak. “Akşamüstü oturdum yol kıyısına Düşündüm ne kalacak bizden geriye Bu güzel şarkı da unutulacak Kıyımlar acılar kanlar içinde Savrulurken yaşadığımız günler Bu soruyu mutlaka soracaksın Ne kaldı ne kaldı bizden geriye?”
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN