SUBAT2017 Tutku Konuk Altındal
Mutluluk nerede
Günümüzde hangi dergi ya da gazeteyi elimize alsak mutluluk hakkında ipucu veren yazılarla karşılaşıyoruz. Özellikle yeni yıl geldiği zaman bu yazıların sayısı artıyor. Anlaşılan o ki, binaların yükseldiği, tüketimin hızlandığı, ailelerin küçüldüğü ama harcamaların arttığı bu dünyada hepimiz mutluluğu daha çok arar olduk. Hele ki bulunduğunuz yerde toplumsal huzursuzlukların ardı arkası kesilmiyorsa stresten arınma, öfke kontrolü ve daha mutlu bir yaşamın yolları gibi başlıklar ana haber bültenlerinde bile baş gündem konusu. Mutluluğun tek bir anlamı yok, dolayısıyla herkese göre farklı şekilde yorumlanıyor. Kimisi mutluluğu başarılı bir iş yaşamında ararken kimisine göre mutluluk yan gelip yatmak olabiliyor. İnsanoğlu her geçen gün duygu ve davranışları ölçmek amacıyla alternatif teknikler geliştiriyor, insan olmanın basit formlarını araştırıyor ama mutluluğun gerçek anlamını henüz bulabilmiş değil. Öyle ki Harvard Business Review’de yayınlanan bir makaleye göre “mutluluk” ve “üretkenlik” arasında çelişkili sonuçlar var. Araştırmalar gösteriyor ki, çalışanların kendini çaresiz hissettiği zamanlarda kurumsal üretkenlilik ve dolayısıyla karlılık artıyor. Diğer bir araştırmaya göre ise, mutluluğu aramak yoruyor ve mutluluk peşinde koşmak bizi daha az mutlu yapıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir deney bu yaklaşımı kanıtlar nitelikte. Deneklerden kendilerini mutlu eden bir film izlemeleri isteniyor (filmin konusu bir başarı hikayesi). Ancak filmi izlemeden önce deneklerin yarısına mutluluğun önemi hakkında bir yazı okutuluyor, diğer yarısına ise okutulmuyor. Film bittiğinde yazıyı okuyan grubun filmi izlemekten daha az mutlu olduğu görülüyor. Sonuç olarak; konu mutlu olmak bile olsa başarma korkusu yaşayan grup her zaman daha mutsuz kalıyor. Buradan hareketle mutsuzluk ise, mutlu olmayı başaramamak olarak yorumlanıyor. Başka bir araştırmaya göre; mutlu olan çalışanlar her zaman iyi performans gösteremiyor. Örneğin satış elemanlarının sinirliyken daha iyi pazarlık yaptığı gözlemlenmiş. Dolayısıyla yapılan işe göre mutluluğun etkileri değişiyor ve bu güzel duygu bazı yeteneklerin kaybedilmesine yol açabiliyor. “Mutluluk sahip olmayı istediklerinizin sahip olduklarınıza bölünmesidir.” diye düşünenler var. Bu yaklaşım bana fazla materyalist geliyor. Sonuçta sahip olmadığım şeyler de beni mutlu edebiliyor. Ya da onlarla mutlu olurken acaba sahip olmayı ister miydim diye düşünmüyorum. Ama şöyle de bir gerçek var ki, mutlu olmak için hepimizin önce kendini kanıtlamaya ihtiyacı var. Kişinin kendi yaptığı işle ilgili (bu iş profesyonel bir meslek olabildiği gibi yemek yapmak ya da çocuk bakmak gibi bir iş de olabilir) manevi tatminini sağlaması ve sonra da çevresiyle bunu paylaşması şart. Bunun için; psikolojik açıdan sağlıklı olmak, kendini güvende hissetmek, yaşadığı yere aidiyet duymak ve bulunduğu çevrede saygı duyulan bir kişi olmak gerekiyor. Böylece herkes amaçlarının peşinden gidip, yaptığı işte anlam bulabiliyor. Şu anda benim için mutluluk bir bebeğin gülüşünde. Siz de mutlu olmak için öncelikle kendinize hayattaki amacınızın ne olduğunu sorun. Bu amaç; zamanla değişkenlik gösterebilir ama en azından bunu bilmek ve ona göre hareket etmek sizi mutlu ederek yaşadığınız hayata anlam katacaktır.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI DOYURAN KEBAP

Kemeraltı'nda tarihi Ali Paşa Meydanı'nda şadırvanın yanında uzun yıllardır önünden geçtiğimiz bir kebapçı Doyuran Kebap. Görünüşü tam anlamıyla mütevazı bir Kemeraltı kebapçısı ama lezzetlerinin hakkını vermek lazım; çünkü lezzetler pek mütevazı değil... Menüsünde ağırlıklı olarak Manisa Kebap ve döner bulunan mekanın önemli miktarda müdavimi bulunuyor. Manisa kebap yemek isteyenlerin komşu ile gitmelerine hiç gerek yok. Manisa kebabının o kendine has lezzetini Doyuran Kebap'ta bulacaksınız. Manisa Kebap porsiyonları herkesin bildiği gibi küçük olur. Bizim tavsiyemiz 1,5 porsiyon ile başlayın sonrasında ilave isteyebilirsiniz. Mekan dönerde de iddialı... Ve kebapların yanında mutlaka kendilerinin özel yaptığı ayranı denemeyi unutmayın... Döner ve köftelerin porsiyonu 18 TL. Mevcutların biraz üstünde olsa da Doyuran'ın müdavimi olacağınızdan eminiz. Doyuran Kebap 866 S...

[Devamını Oku...]

CIZBIZ KÖFTE

Cızbız köfte Alsancak’ta köfte nerede yenir? Biz bu soruya, 1974’ten beri köfte konusunda bir usta olmuş Hüseyin Serter’in Alsancak’taki mekânı olarak yanıt veririz. Odun ateşinde köfte, tavuk ve ciğerdeki lezzete özel yaptıkları mezeler eşlik ediyor. Hüseyin Serter, Kemeraltı’nda odun ateşinde köfte yaparak başlamış işe. 6-7 yıl sonra, 2002’de şimdiki yerlerine geçmişler. Eti yıllardır aynı kasaptan, yağı Özbek’ten alıyorlar. Aldıkları yerler konusunda çok hassaslar. Hüseyin Bey, şimdi oğlu Serdar Serter birlikte işi yürütüyor. Yani nesilden nesle aktarılan bir aile geleneği söz konusu. Mekanın müdavimi çok. İzmir’in dört bir yanından, hatta şehir dışından gelenlerin olduğunu söylüyor Hüseyin Bey. Zaten siz de gidince tam müdavimlik bir mekan olduğunu anlıyorsunuz. Normalde 21.00’e kadar, yazları ise 22.00’ye kadar açık olan Cızbız Köfte ile ilgili son söylememiz gereken taklitler...

[Devamını Oku...]