Bulunduğu sayı belirtilmemiş. Tutku Konuk Altındal
Nedir Bu Şeylerin İnterneti?
Şeylerin İnterneti (Internet of Things = IoT) ne demek? Hiç duydunuz mu? Kısa bir tanım yapmak gerekirse gündelik yaşamda kullanılan eşyalara dijital kimlik verilmesi, kablosuz (wireless/bluethooth) teknolojilerle onların da sürekli internete ve de birbirlerine bağlanabilmesi anlamına geliyor. Herşeyin İnterneti (Internet of Everthing) olarak da anılan bu yeni terim, herşeyin (biyolojik bilgilerim ve geçmişteki deneyimlerimiz/anılarımız dahil olmak üzere) dijitalleşmesi gibi de düşünülebilir. On sene önce, dünya çapında 5 milyara yakın internete bağlı akıllı cihaz olduğu söyleniyordu. Günümüzde ise, 23 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2020 yılında –sadece 4 sene sonra– 50 milyarları bulacağı öngörülüyor. Şimdiye kadar internete bağlı olmayan birçok cihazın da bu ağa eklenmesiyle, IoT hızla artan bir pazar haline gelecek. Internete bağlı sensörlerle ilk etapta otomobillerin, giyilebilir nesnelerin, ev/ofis/okul makinalarının (buzdolabı, fırın, küçük ev aletleri, çamaşır makinası, kombi, okul tahtası, otopark kapısı, güvenlik kamerası ve televizyon gibi cihazların) da bağlanması bekleniyor. Peki bu yeni dünya düzenine hazır mıyız? Buzdolabındaki tüm ürünlerin tek tek internete bağlı olduğunu düşünün. Dolabı açtığınızda gıdaların son kullanım tarihleri, miktarı, kalorisi, yağ oranı, içeriği, vb. herşey dijital olarak önümüzde beliriyor. Bir adım daha götürüyorum ve dolabın içine giriyorum. Dolabımız bize mevcut malzemeleri kullanarak akşama ne yemek yapacağımızı yemek tarifiyle beraber anlatabilir. Ya da diyet yapıyoruz diyelim. Diyetisyemiz, hazırladığı beslenme programına göre evimizdeki dolapta eksik olanları tespit edip bize bir alışveriş listesi yapabilir. Mutfaklarımızda çok kullanışlı olacağını düşündüğüm bu uygulama, özellikle depo yönetimi veya stok kontrolü yapan büyük işletmelerin son derece hoşuna gidebilir. Hatta bu sayede bir departman personel maliyetinden kar edilebilir. Buzdolabı, azalan/son tüketim tarihi geçen ürünler hakkında uyarı veriyor. Ya da bize sormadan köşedeki marketle iletişime geçip biten ürünler için sipariş verebilir. Otomobilimizdeki akıllı navigasyon cihazı, akıllı gözlüğümüz, akıllı ceketimiz ya da akıllı bilekliğimizden gelen sinyallerle eve gitmekte olduğumuzu anlayıp, evdeki akıllı kombimize açılması için talimat verebilir. Hatta aynı mantıktan hareketle, Sirimiz* kahve makinasına ‘yarım saat sonra az şekerli, badem aromalı filtre kahveyi hazırlaması’nı söyleyebilir… Bununla kalmayıp, müzik setine de ‘şu şu şu şarkıları çalmak için hazırda bekle, kapıyı açtığında şu ses seviyesinde çalmaya başla. Bugün biraz yorgun, volume çok yüksek olmasın!’ diye emirler yağdırmaya devam edebilir… Peki ya giysilerimizdeki nanoteknoloji sayesinde yürürken elektrik üretmeye ne dersiniz? Etrafımızdaki herhangi bir cam yüzeyi telefon/tablet ekranı olarak kullanabileceğimiz söyleniyor. O zaman telefon taşımaya gerek kalacak mı? Konuyu sağlık sektöründen bir örnek ile noktalayacak olursak iş tamamen vazgeçilemez bir boyuta ulaşıyor. Sevdiğiniz, değer verdiğiniz birisini düşünelim. Bu kişi sabah okula bıraktığımız çocuğumuz ya da yalnız yaşamakta ısrarcı olan yaşlı annemiz olabilir… Kolundaki akıllı saatin yaptığı otomatik ölçümlerde olumsuz bir değişiklik ya da kan değerlerinde bir düşüş olduğunda doğrudan en yakındaki ambulansa lokasyon gönderebilir. Ya da daha fazlası… Sonu olmayan ya da sınırları zorlayan bu listeyi çoğaltmak mümkün. İşe bir de şu taraftan bakalım; birşeyleri farklı yapıyor olmaktan çıkıp gerçekten farklı birşeyler yapıyor olacağız. Bugünün deneyimleri bize ne derece yardımcı olur bilemiyorum ama IoT dünyasında mevcut senaryolarla yol alamayacağımız bir gerçek. Çünkü farklı uğraşlar bize farklı sorunlar getirecek ve biz bu sorunları çözmek için çok daha farklı yöntemler bulmak zorunda kalacağız. O günler geldiğinde IoT nimetlerinden yararlanabilmek için bugünden teknoloji ile aranızı sıkı tutun derim. Malum ipin ucu bir kere kaçtı mı, sonra yakalamak pek kolay olmuyor.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN