KASIM2016 Yayın Kurulu
Sen De Çık Gel!
İzmir’deki ilk ve en kapsamlı tasarım etkinliği olan “İyi Tasarım İzmir” 17-19 Kasım tarihleri arasında şehri tasarımla hareketlendirecek. Tasarımla ilgili sektörleri, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını, tasarımcı ve sanatçıları biraraya getiren organizasyon sayesinde şehrin tasarım çıktı’larını görme şansına sahip olacağız. Daha önemlisi tasarım kenti olma yolunda kendine vizyon çizen İzmir, tasarım kültürünü tartışmaya açarak, şehrin rekabet gücünü arttırmaya hazırlanıyor. Peki, şehrinin tasarımla ilgili bu en büyük etkinliğine katılmaya ne dersin? Etkinliğin manifestosunda da “Sen De Çık Gel” diyor zaten. İzmir bir tasarım kenti olacaksa buna sen de şahit olmalısın. Üstelik İyi Tasarım İzmir (Good Design İzmir), İstanbul Tasarım Bienali ya da Design Week ile rekabet edebilecek düzeyde bir konumlandırma ile yola çıkıyor. Köy keşiflerimiz sürüyor... İlk durağımız Aydın Umurlu’ya bağlı Kuyucular Köyü. 7 yıl önce köye yerleşen heykel sanatçısı Maksut Kesici ile sadece Kuyucular değil, Madran Dağı’nın eteklerine kurulu ve sadece 8 hanenin kaldığı Yağcılar Köyü’ne de gittik. Yılkı atları, kanyonu, mağaraları, göletleri, seyir alanları, köyleri derken gez gez bitmeyen bir yer Spil. Uzun süredir gitmediyseniz pek çok değişimin olduğunu söylemeliyiz. Kasım ayında yılbaşı planı yapılır mı demeyin. Yeni yıl planları yapmaya başlayanlar için harika bir önerimiz var. İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da düzenlenen Hogmanay Festivali ile unutulmaz bir yılbaşı geçirebilirsiniz. Hazırlıklara şimdiden başlamakta fayda var. Sokak keşiflerinde bu ay rotamızı Buca’ya çeviriyoruz. Öğretmenevleri Sokağı’nda villadan evrilen kafeleriyle huzurlu bir gün geçirmek ister misiniz? Grafiti değil, Grafiti Sanatı! Grafiti sanatçısı Erdem Aylı İzmir’in birçok yerinde hatta sadece İzmir de değil, ülkenin birçok yerinde grafiti yapıyor. Şehri güzelleştirmek adına, İzmir’i kapsayacak grafiti sanatı projesi için de sponsor arıyor. Gezginler… Onların hayatını ilgiyle izliyoruz, çünkü renkli hikayeler çıkıyor. Bu ay Kerimcan Akduman ile konuştuk… İzmir’den tüketim kültürüne bir dur sesi yükseliyor. Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği hayatı daha yaşanılır kılabilmek için seni de çağırıyor. Yarımada Rotaları’nda bu ay Urla Zeytin Parkuru Rotası’na göz atıyoruz. Zeytinin bu topraklardaki hikayesine tanık olmak için bu rotayı bir gün mutlaka katetmelisiniz. Gültekin Çizgen, Türk Fotoğraf Sanatı dendiğinde akla gelebilecek ilk isimlerden… Sanatçının 58. yılı onuruna Gültekin Çizgen Retrospektif Sergileri İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin tüm salonlarında açıldı. Bir ömre neler sığabilir dersiniz? İZDOF Gezginleri’nde, asırlık bir hikayenin kahramanı Sagalassos var. Çağdaş sanatın çarpıcı ismi Ali Cabbar’ın yeni sergisi ’Tipsiz’, Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’nin demokratik yapısına bakışımızı siyasi partilerin amblem ve afişleri ile bambaşka bir alan üzerinden kuruyor. Yolunuz İstanbul’a düşerse mutlaka uğramalısınız. Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal ile kente ve ekonomiye dair konuşurken yeniden şehre değer katanların hikâyesine tanık oluyoruz. İzmir’de ’FuckUp Nights’ adında bir etkinlik düzenleniyor. Türkçe’ye ’İş Batırdım Geceleri’ olarak tercüme edilen bu etkinlikte adı üstünde insanlar nasıl iş batıklarını anlatıyor. Yazar söyleşilerinde bu ay konuğumuz Bülent Çallı. Çallı ile ilk romanı Simsiyah üzerine konuştuk. Av yasağının kalkmasıyla tezgâhlar şenlendi. Bu yıl balık bol, herkesin yüzü gülüyor. Havra Sokağı’nın en eskilerinden Balıkçı Asker ile konuştuk. Söylediklerine bakılırsa sofralarda uzun süre taze balık olacak. Malum kent hareketlendi. Bu ay pek çok etkinlik var. Sinemadan tiyatroya, konserden sergilere şehrin nabzını tuttuk. Sözün kısası bu ay şehrin sokaklarındayız. Keyifle okumanız dileğiyle…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI DOYURAN KEBAP

Kemeraltı'nda tarihi Ali Paşa Meydanı'nda şadırvanın yanında uzun yıllardır önünden geçtiğimiz bir kebapçı Doyuran Kebap. Görünüşü tam anlamıyla mütevazı bir Kemeraltı kebapçısı ama lezzetlerinin hakkını vermek lazım; çünkü lezzetler pek mütevazı değil... Menüsünde ağırlıklı olarak Manisa Kebap ve döner bulunan mekanın önemli miktarda müdavimi bulunuyor. Manisa kebap yemek isteyenlerin komşu ile gitmelerine hiç gerek yok. Manisa kebabının o kendine has lezzetini Doyuran Kebap'ta bulacaksınız. Manisa Kebap porsiyonları herkesin bildiği gibi küçük olur. Bizim tavsiyemiz 1,5 porsiyon ile başlayın sonrasında ilave isteyebilirsiniz. Mekan dönerde de iddialı... Ve kebapların yanında mutlaka kendilerinin özel yaptığı ayranı denemeyi unutmayın... Döner ve köftelerin porsiyonu 18 TL. Mevcutların biraz üstünde olsa da Doyuran'ın müdavimi olacağınızdan eminiz. Doyuran Kebap 866 S...

[Devamını Oku...]

CIZBIZ KÖFTE

Cızbız köfte Alsancak’ta köfte nerede yenir? Biz bu soruya, 1974’ten beri köfte konusunda bir usta olmuş Hüseyin Serter’in Alsancak’taki mekânı olarak yanıt veririz. Odun ateşinde köfte, tavuk ve ciğerdeki lezzete özel yaptıkları mezeler eşlik ediyor. Hüseyin Serter, Kemeraltı’nda odun ateşinde köfte yaparak başlamış işe. 6-7 yıl sonra, 2002’de şimdiki yerlerine geçmişler. Eti yıllardır aynı kasaptan, yağı Özbek’ten alıyorlar. Aldıkları yerler konusunda çok hassaslar. Hüseyin Bey, şimdi oğlu Serdar Serter birlikte işi yürütüyor. Yani nesilden nesle aktarılan bir aile geleneği söz konusu. Mekanın müdavimi çok. İzmir’in dört bir yanından, hatta şehir dışından gelenlerin olduğunu söylüyor Hüseyin Bey. Zaten siz de gidince tam müdavimlik bir mekan olduğunu anlıyorsunuz. Normalde 21.00’e kadar, yazları ise 22.00’ye kadar açık olan Cızbız Köfte ile ilgili son söylememiz gereken taklitler...

[Devamını Oku...]