Bulunduğu sayı belirtilmemiş. Yayın Kurulu
Bu yıl 8 Mart’ta yine şiddeti konuşuyoruz. Başka çare yok!
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü… Ancak bu yıl da yine kadın emeğini konuşacak durumda değiliz. Çünkü can derdimiz var. Başka konularda mücadele edebilmek için önce hayatta kalabilmemiz lazım. Kadın cinayetleri, tacizleri, tecavüzleriyle ilgili istatistiki veriler, üçüncü sayfa haberleri toplumsal anlam haritasında yerleşik bir konum alsa da durum çok trajik. Erkek şiddeti yetmiyormuş gibi üstüne devlet terörü ekleniyor. Kadın ölse bile yetmiyor; çırılçıplak soyulup fotoğrafları çekiliyor, yayınlanıyor. Politik bir kadınsanız zaten hem cinsiyetçi bakış hem de karşı cephede olmanız nedeniyle doğrudan şiddetin odağındasınız… Ciddi bir eşikteyiz. Sesimizi yükseltmemiz gerek. “Kadın”, bu yüzden Mart sayımızın dosya konusu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav, Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden, İzmirli avukat Hülya Gülbahar ve hayatı “bir direniş öyküsü” olan yapımcı-yönetmen Melek Ulagay Taylan ile konuştuk. Bu zorlu yolda İzmir’in etkinliğini de tartıştık. “Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması’nın” sonuçlarına göre Türkiye’de farklı siyasi parti seçmenlerinin yaşamdan ekonominin gidişatına dair çok sayıda konuda tamamen farklı görüşlere sahip oldukları ortaya çıktı. Peki, bu ne anlama geliyor? Araştırma önemli bir yol haritası sunuyor. Instagram ve Facebook’da onbinlerce takipçisi olan İzmirli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Operatör Doktor Banu Çiftçi ile özel bir röportaj… Kendisi İstanbul’da ama bu kente hala tutkuyla bağlı. “Doya Doya İzmir” adıyla günübirlik bir kent gezimiz var artık. Kemeraltı Tarih ve Lezzet Turu, sadece dışarıdan gelenleri değil, bilhassa İzmirlileri keşfe çağırıyor. “Kemeraltı işte, bildiğimiz yer” demeyin. Ara sokaklarda görmedikleriniz, bilip de unuttuklarınız mutlaka vardır. Rehber Serdar Çelenk ile tarihi çarşıda İzmir’e has lezzetlerin tadına bakın. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yarımada Projesi kapsamındaki gezi rotalarını bu aydan itibaren tanıtmaya başlıyoruz. Yarımadada orman kampları, ören yerleri, müzeler, zeytinlikler, bağlar ve masmavi plajlardan geçen, herkese uygun zorluk derecesine göre hazırlanmış yürüyüş ve bisiklet yolları sizi bekliyor. İlk rotamız ise 15 kilometrelik Belevi-Mozelium-Şirince. Türk edebiyatının en çok ürün vermiş yazarlarından biri. Romanlarının bir ikisi hariç hemen hepsi sinemaya aktarılmış. Bizim bildiğimiz 41 kitabı var. Kerime Nadir’den söz ediyoruz. Yazarın yeğeni Prof. Dr. Nejat Güney ile Kerime Nadir üzerine konuşmak üzere bir araya geldik. 43 yıldır sahnede durmaksızın çalışan, tiyatro sanatçılarından Orhan Aydın ile siyaset ve sanat üzerine konuştuk. “Sistem artık sanat-sanatçı düşmanlığını gizlemiyor, o zaman yapılması gereken ortaya çıkmaktır” diyor Aydın. Bu ay Yedigöller’e gidiyoruz. Bolu’nun manzarası ve huzuru bol cennet mekânına… Bir de gezginimiz var. İzmirli Hale Sargın işi-gücü geride bırakıp dünyayı keşfe çıkanlardan. Şöyle diyor bugün: “Bir adım atın özgürleşin!” İsmini dünyanın En Başarılı 50 Türk Yöneticisi listesine yazdıran, ardından her şeyi bırakıp Alaçatı’ya yerleşen işadamı Cihangir Koşu da hayatın anlamını yakalamış olanlardan. İşte stresten uzak, sörfe adanmış yeni bir yaşam… İletişim Sohbetleri’nde bu ay İzmirlilerin ressam kimliği ile tanıdığı Çetin Erokay var. Nedim Atilla, “İşte Anadolu Lezzet Envanteri” dedi. Bu ay İzmir’de çok yer dolaştık. Hem mekân tanıtımlarımız var, hem arka sokak keşiflerimiz. Alsancak’ın gözde yerlerinden Meksika Sokağı’nı ise baştan sona keşfettik, yazdık. İnsan elinin değdiği özel tasarım ürünleri tek bir çatı altında toplayan bir marka var. Online alışveriş yapabileceğiniz Puuku, İzmirli iki genç girişimci tarafından kuruldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi, İzmir Ticaret Odası Kadınlar Konseyi Başkanı Asuman Nardalı ile iş dünyası ve kariyer üzerine bir sohbet… Tıbbın doğduğu topraklarda uluslararası düzeyde bilim insanlarını bir araya getirecek “Altın Yılan Tıp Ödülleri” Bergama’yı dünyaya tanıtabilir. Ahmet Kandemir, projeyi anlattı. Odak Müzik Grubu, İzmir yazar Avram Ventura da bu ay konuğumuzdu. Sinema, etkinlikler, yine dolu bir sayı hazırlamaya çalıştık. Keyifle okumanız dileğiyle…
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
HAZİRAN 2017 sayısında neler vardı göz atın!
SİNEMALAR
AYIN MEKANLARI KUMDA KAHVE

kumda kahve Kızlarağası deyince akla enfes Türk kahveleri geliyor. Sokak müzisyenleri eşliğinde içilen bol köpüklü kahvelerin tadı belki İzmir’in hiçbir yerinde bulamayacağınız türden. Aynı düşüncedeyseniz bir de Kumda Kahve isimli mekana uğramanızı öneririz. Kızlarağası Hanı’nın hemen yan sokağından girince yüz metre kadar ileride yer alan Kumda Kahve 2009’dan bu yana aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. Aslı ve İsam Gültekin’in işlettiği mekan, İzmir’de kumda pişen ilk Türk kahvesinin yapıldı yer. Kızlarağası deyince akla çay ve kahve gelse de burada daha fazlası var. Dünya kahvelerinden sütlü tatlılara, kahvaltı menüsünden tostlara kadar birçok şeyi bulabileceğiniz mekan aynı zamanda şerbetleriyle de ünlü. Peki, nedir bu şerbetlerin özelliği? Öncelikle Kumda Kahve’de yapılan birçok şey gibi şerbetler de el yapımı. Demirhindi ve reyhan başta olmak üzere beş çeşit şerbet ...

[Devamını Oku...]

KOTİ BRASSERİE

Koti Brasserie Şıklığı ve gurme mutfağıyla Balçova’nın çehresini değiştirecek olan Koti Brasserie, uzun bir hazırlık sürecinden sonra kapılarını açtı. İzmir Ekonomi Üniversitesi mezunu olan Cemal Darıcı’nın dekorasyondan menüye kadar titizlikle tasarladığı mekân, İzmirlilere yeni bir deneyim yaşatmak için kurgulanmış. Dünya mutfaklarından seçme lezzetlerin bulunduğu, açık mutfakta yemeğinizin nasıl hazırlandığını görebildiğiniz mekânda özel tatlara da hazır olun. Et menüsünde iddialı olan Koti’de Dana Antrikot, ilik ile servis ediliyor. Burgerleri, pizzaları, makarnaları da farklı malzeme ve pişirme teknikleriyle gurme bir lezzete dönüşmüş. Salatalar ise ayrı bir deneyim hattı. Örneğin hellim ve kızarmış şeftali ile yapılan, yeşilliklerle sunulan salatayı mutlaka denemelisiniz. Mekân, kahvaltıda da dünya mutfağından tatlar sunuyor. Serpme kahvaltının yanı sıra Granola, İspanyol...

[Devamını Oku...]

MOMO ALAÇATI

Momo Alaçatı Alaçatı’nın keyifli İtalyanı Ayrıcalıklı ambiyansı, damaklarda iz bırakan lezzetleri, keyifli müzikleri, eğlence dünyasında ses getiren renkli geceleri ile geçen sene kapılarını açan ve kısa bir sürede Alaçatı’nın yıldızı olan MOMO, 2017 yazında da seçilen mekan olma özelliğini sürdürüyor. İtalyan şef Lorenzo Pellechia tarafından titizlikle oluşturulan menüsüyle Alaçatı’nın heyecanla beklenen adreslerinin başında gelen MOMO, ev sahipliği yaptığı DJ ve canlı müzik performanslarıyla da oldukça iddialı… İsminin ilhamını ünlü yazar Michael Ende’nin kültleşmiş, fantastik romanı Momo’dan alan mekan, hikayenin özünde yer alan “Zamanı değerli kullanma ve anlamlı kılma” felsefesini tüm detaylarıyla konseptinde yaşatıyor! MOMO, 100 kişi kapasiteli restoran tarafında, Akdeniz ve Ege mutfağının özel lezzetlerini sunuyor. Avokado içinde kokteyl soslu karides, parmesan peyn...

[Devamını Oku...]
MOMO ALAÇATI

1453 OSMANLI

"Şehzadeler kentinden Türkiye’ye” sloganıyla Manisa’da başlayan ve kısa sürede Manisa merkez, Buca, Mersin, Akhisar’da açılan 1453 Osmanlı, Manisa Uncubozköy’de yeni şubesiyle hizmete girdi. Şubelerinin marka değerinin artması konusunda Towerlife Perakende Lokasyon ve Marka Danışmanlık firması ile çalışan 1453 Osmanlı, yakında İstanbul'da, İzmir Bornova ve Gaziemir'de şubeler açacak. Ayrıca Birleşik Arap Emirliklerinde de bir şubenin açılması için çalışmalar sürüyor. Konsepti ve menüleriyle dikkat çeken 1453 Osmanlı kalite ve iyi hizmet anlayışından taviz vermeden hizmete devam ediyor. Menülerini sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere dört farklı lezzete bölen 1453 Osmanlı’da 7’den 70’e hitap edebilecek menüleri adeta damak tadı yarattı. Osmanlı kültürünü yansıtan yemek isimlerinin sunulduğu menü konuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Kafe bölümünde ise Nargile keyfi ile sohb...

[Devamını Oku...]

VARUNA GEZGİN

13 yıl önce Eskişehir'de matematik öğretmeni Mehmet Murat Fıçıcı tarafından başlatılan bir başarı hikayesi... Dinlemek ve denemek isteyenler buyursunlar, Varuna Gezgin karşınızda... Eskişehir'de gezmek için yaşayan, yaşamak için gezen bir grup gönüllü seyyah var. Coşkun Aral'ın belgesellerini seyrederek büyümüş, dünya atlasına bakarak hayallere dalmış ve bir gün bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için yollara düşmüş bir grup gezgin. Gezmek için zengin olmak gerektiğine inanmayan, imkansızı mümkün kılan bir grup gerçekçi hayalperest. Bir çok ülkeye yaptıkları yolculuklarda gördükleri değişik yemek, eğlence, işletmecilik kültürlerini Eskişehir'e taşımışlar. Bugün kafe ve restoran işletmeciliğinde bir çok konuda Türkiye'ye ilkleri getirip öncülük yapıyorlar. Eskişehir'de doğan, İzmir, Ankara, İstanbul ve yakında Antalya'da açılacak dokuzuncu şubesi ile büyüyen bu gezginler tecrü...

[Devamını Oku...]
VARUNA GEZGİN