OCAK2021 Yayın Kurulu
İzmir serbest şehir olursa...
İzmir serbest şehir olursa... 1990'lı yıllarda gündeme gelen ama çeşitli nedenlerle uygulamaya konamayan İzmir'in "Serbest Şehir" olması meselesi yeniden ısıtılabilir mi? Bu soruyu dosyamızla gündeme taşıma gayretindeyiz. Bu sayıda İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüce, İzmir İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Serbest Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler'e konuya ilişkin sorular yönelttik. Bir hayli umutlu cevaplar da aldık. İzmir'in sivil toplum kuruluşları 2021 yılında konuyu iyi bir ilişki yönetimiyle yeniden alevlendirebilir diye düşünüyoruz. Konu aslında sadece İzmir ile ilgili değil Türkiye ekonomisinin de bir çıkış yolu... Kibrin aslında bir hastalık belirtisi olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kibirli kişilerin sıradan olma korkusu yaşadıklarını ve narsistik yaralanma yaşadıklarına dikkat çekti. İzmir'in Damlacık gibi bir değerini zırttırık bir tünel için harcayanlar şimdi kurtarma operasyonu yapıyorlar... Önerimiz fırsat bulduğunuzda Damlacık sokaklarına gidin, az sayıda da olsa güzellikleri keşfedin... Kısa adı KİTVAK olan Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı’nın yeni Başkanı İklil Ulueren’le İzmir’deki yardımlaşma, dayanışma iklimini ve bunların insanda yarattığı duygu selini konuştuk. Eczacılık ne de¤erli meslekti, eskiden. Mehmet Esat Kipman İzmir'in saygıdeğer isimleri arasındaydı. O, İzmir'in ilk Müslüman-Türk eczanesini kurarak, hafızalara kazınmıştı. Kökler dizimizde bu ayın konuğu Kipman Ailesi... Seyyahların kaleminden İzmir dizisinde 20 Aralık 1856 Cumartesi gününden başlayın Herman Merville'in İzmir günlüğü yer alıyor. İzmir Mekteb-i İdadisi günümüzdeki adıyla Atatürk Lisesi, 23 Temmuz 1886 tarihinde açıldı. İlk müdürü Burhanzade Abdurrahman Hilmi Beyi, Orhan Beşikçi'nin kaleminden tanıtıyoruz sizlere. Japonya, Nisan 1920’de Rus uzak doğusundaki Vladivostok bölgesini tamamen kontrol altına aldığından, bölgede bulunan Türk esirlerin sorumluluğu Japonlara geçmişti. 1921 yılının Şubat ayında Japon askeri yetkilileri, esir Türkleri ülkelerine taşımak için Heimei Maru isimli gemiyi göndermişlerdi. Uz. Dr. Metin Özer yazdı. Nedim Atilla'nın "Ustam Bellediklerim" dizisinde yeni yılın ilk konuğu Britanyalı filozof, matematikçi, tarihçi ve toplum eleştirmeni Bertrand Arthur William Russell. Sanat eseri biriktirmek dünyanın her yerinde zor bir iştir. Bu ay dünya çapında önemli bir koleksiyoner olan ve İzmir için değeri ölçülemez yatırımlar yapan Lucien Arkas ile buluştuk. Zeynep Omay sordu ve aldığımız cevaplarla keyiflendik. Okuyunca siz de keyifleneceksiniz... Işık Teoman Ayvalık dolaylarındaki keşiflerine devam ediyor. Sualtı Ressamı Süleyman Sırrı Yeşilce'nin Küçükköy'deki atölyesine konuk olduk. Sanat eleştirmeni John Berger, “Görme Biçimleri” adlı kitabında bir açık hava resmi gördüğümüzde, kendimizi onun içine koyduğumuzdan söz eder. Eğer, “gördüğünüz” resim, geçmişte yapılmış bir resimse, o zaman da kendimizi tarihin içine koymuş oluruz. John Berger’in bu sözünden hareket eden Raşel Rakella Asal, Pablo Picasso’nun ilk sanat yıllarına odaklanıyor. Yılın bu ilk sayısında salgın günlerinin sıkıntısını biraz üstünüzden atabilirsiniz. İzmir Life sizinle... Kovid 19'un dünyadan yok olması ve sağlık dileklerimizle yeni yılınız kutlarız...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.