AGUSTOS2021 Yayın Kurulu
30 Ağustos'u coşkuyla kutlamak
30 Ağustos'u coşkuyla kutlamak... Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu tekrar tekrar hatırlamakta fayda var. 30 Ağustos'a giden süreçte sadece yaşananları hatırlamak da yeterli değil, coşkuyla kutlamak, bu mücadelenin geçtiği yerleri görmek de gerekiyor. Bugün Dumlupınar, Afyon, Şuhut ve Kocatepe’de, yani savaşın geçtiği alanlardaki şehitlikler ve karargâhlarda bu büyük mücadeleye film gibi tanık olabiliyorsunuz. Dosyamız sizi Kocatepe'ye çıkmaya davet ediyor. Uluslararası İzmir Festivali pandemi arasından sonra 34. kez izleyicisi ile buluşuyor. 6 etkinliğin yer aldığı Festival, 11. Ulusal Beste Yarışması’nın finalist viyolonsel konçertolarının icra edileceği İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konseri ile başlıyor. The Walk – Yürüyüş Projesi küresel mülteci krizi, iklim değişikliği, kadın ve çocuklar özelinde insan hakları üzerine farkındalığı artırmayı hedefliyor. Küçük Amal, tüm dünyaya mültecilerin ama özellikle çocukların, “Bizi Unutmayın!” acil mesajını iletmek için Suriye'den İngiltere'ye yürüyor. Ut çalan Achilleas Poulos da 1913 yılında Bandırma'dan New York’a gitmişti. İlk plak kayıtlarını 1918’de yapan Poulos'un "Neden geldim Amerika'ya" şarkısının hikayesi... Yunanistan’ın Kavala şehrinden başlayıp İstanbul’a ve Karşıyaka’ya uzanan, Balkan Savaşları döneminde çıktıkları Kavala’da silinmez izler bırakan bir ecdadın torunları Karşıyaka’nın ünlü ailelerinden İşçimenler ve Akkumlar, "Yeniden Kökler" dizimizde bu ayın konukları... Plant Factory, İstanbul Dragos’ta bulunan üretim tesisinde insanı ve doğayı birlikte düşünerek geliştirdiği tarım teknolojisi ile topraktan ve güneşten bağımsız 365 gün boyunca maksimum verimlilikle, yüksek besin değerine sahip temiz gıda üretiyor. Nedim Atilla "Ustam Bellediklerim" dizisinde; "20. yüzyılda Türkiye topraklarında yaşayıp evrensel düşünceye en üst düzeyde katkıda bulunmuş kişi belki Hans Reichenbach’tır” diyor. Türkiye genelinde Atatürk’ün ziyaret ettiği veya kaldığı yerler müze olarak korunmaktadır. Atatürk’ün ziyaret ettiği bir yer olmasına karşın, müzeye çevrilmemiş olan İzmir'deki Reşadiye Köşkü’nün müze olması için çağrı yapıyor Celal Öcal... Her yıl haziran ayının son günlerinde Türkiye'nin her yanından dağcılık ve doğa sporları toplulukları Toroslarda 4 - 5 gece kamp yaparak 2500 metreye çıkan rotalarda yürüyüş yapıyor. Urlalı Yörüvecez grubu sizi zorlu parkurlara davet ediyor. Fark Yaratanlar dizisinde İzmir’in simge isimlerinden, Atatürk ve İzmir sevdalısı Dr. İ.Eren Akçiçek’le tanıştırıyor bizi Sibel Önbaş... Ümit Ünal… Yazıp yönettiği filmlerle Yeşilçam’dan bugüne Türk sinemasında önemli yere sahip bir yönetmen… Yazdığı her satırda, çektiği filmlerde en belirgin ortak tema, 'haksızlığa itiraz’ duygusu...Selin Tekin'in söyleşisi... Sanat eserinde sanatçı önemli bir faktördür, çünkü kendi dünyasının kurgusal düzenini gösteren bir dil yaratan kişidir. Kurguladığı eseri yarattığı mekan algısı üzerinden gösterme imkanı bulur. Raşel Rakella Asal'ın "Resim sanatında mekan algısı" incelemesi. Kitap seçkilerimiz üretken yazarlardan... İzmir Life elinizde tuttuğunuz Ağustos 2021 sayısıyla 20. yayın yılını bitiriyor ve 20 yıllık bir kent kültürü dergisi olarak Eylül ayında 21. yayın yılına yelken açıyor. Sevgiler herkese... Teşekkürrler desteklere...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.