OCAK2017 Gülhan Berkman Yakar
Seçimler
Dünyaya bir daha gelseniz nasıl biri olmak isterdiniz? - Zengin biri olmaya ne dersiniz? Ya da çok yakışıklı veya çok güzel mi? Peki, çok bilgili olup herkesin danışacağı biri mi daha cazip olur sizin için? Danışman Fazıl Oral EMCC Positive Psychology konuşmasında bu soruya yıllar içerisinde cevap aradığını ve en sonunda dünyaya tekrar gelse “doğru seçimler yapabilme kabiliyetine sahip olmak” istediğine karar vermiş. Hiç de haksız değil. İnsanların yaşadığı problemleri incelediğinizde, pek çoğunun kendi seçimleri veya seçememeleri ile ilgili olduğunu görebilirsiniz. Aslında seçmek biraz da vazgeçmek ve diğer olasılıkları yok etmek demektir. Bildiğiniz bir tek yaşamınız olduğuna göre, yaptığınız seçimlerin önemi bu durumda tam olarak ortaya çıkıyor. Hayatınızda hangi seçimleri yaptığınızı düşündüğünüzde en kritik iki seçimi fark edeceksiniz: “İş ve eş” Bu seçimleri doğru yapmanın bir yolu var mı? Bu konuda benim ilk söyleyeceğim “önce kendinizi yakından tanıyın!” olacaktır. Bunca yıldır kendisiyle yaşayıp en çok da kendisine yabancı kalıyor insan. Karakteriniz bireysel değerlerinizi, kişiliğiniz ise bu değerlerin nasıl ifade edildiğini belirliyor. Değerler çok önemli çünkü seçim yaparken dayanak noktalarını oluşturuyor. İşyerinde çalışırken kendinizi kısıtlanmış, zorlanmış hissediyorsanız ve özellikle de gelir elde edebilmek adına tüm bunlara dayanmak durumunda kaldığınızı fark ediyorsanız, dikkat edin sizin değerleriniz ile işinizdeki değerler birbirini tutmuyor olabilir. Bu durumda mutlu olmayı da unutun! Neden mi? Yaşamınızın çok büyük bir bölümü işyerlerinde geçiyor. Bunun yanı sıra eş seçiminde de kendini tanımadan yapılan bir seçim söz konusuysa… Üzgünüm, çünkü başka bir yaşam şansı görünmüyor. Pek çok kişi ne yazık ki seçimlerini, yaşamda büyük bir duvara çarpınca sorguluyor. Örneğin aniden işsiz kalmak, ölümcül bir hastalıkla karşılaşmak , aileden birinin çok büyük bir sağlık sorununun ortaya çıkması ya da bir yakınının hayatını kaybetmesi vb… Tüm bunlarla karşılaşmadan belki de bu yılın ilk ayında durup şu sorulara yanıt aramak iyi olabilir: - Ben kimim? Nereye koşuyorum? Bu yaşamda ne istiyorum? Seçim yapmak aynı zamanda vazgeçmekse, bu gün vazgeçmek durumunda olduğumuz şeyler neler? Sakın bunların en başında “Mutluluk” olmasın. Sevgiyle Kalın
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.