MAYISHAZIRAN2023 Yayın Kurulu
İlk dijital sayı
İlk dijital sayı Yaşadığımız ekonomik fırtına bizi de dijital sokaklara sürükledi. Umarız fırtına dindiğinde, özgürlükler ülkesinde yepyeni bir İzmir Life ile sizi buluşturabiliriz. Karpuzun iyisi tok ses verir diye, tezgahın başında şap şap vuranlar, ne kadar başarılı seçim yapar dersiniz? Oysa ki bir bilene sormuşlar, "Dibi sarı, sapı kuru olsun. Çatlak izleri ve sarı lekeleri bol olsun. İri değil orta boy, yuvarlak ve ağır olsun" demiş. Karpuz seçerken bile iyisi için beş-altı kriter varken, ülkeyi yöneteceklerin becerilerini sorup, sorgulamadan oy verilmesini nasıl değerlendireceğiz. Gelin, bir bakalım... Demokrasilerde temsilcileri seçerken kullanılan seçim sistemi de sonuçları bir hayli etkiler. Temsilcileri nasıl seçiyoruz, seçim sistemlerinin avantajları ve dezavantajları nedir, ideal bir seçim sistemi olabilir mi gibi benzeri soruları soran ve son seçimde baraj olmasaydı, sonuçların nasıl olacağını gösteren bir incelemeyi Prof. Dr. Levent Kırılmaz yazdı. Yeniden yayınladığımız "kökler" dizimizde bu ayın konuğu Egeli Ailesi. Egelilerin manifaturacılık ve toptan gıda ticareti ile başlayan iş yaşamında odak noktası ise, İzmir'in sanayi tarihine kazandırılan Altınyağ, Altın Kiremit, Ege Pirina gibi fabrikalar... Yapay zekânın insanoğlunun sonu olabileceği korkusu giderek yayılıyor. Kontrol edilmesi güç boyutlara ulaşan yapay zekânın insan nesli için "en büyük tehdit" olduğu, önümüzdeki yüzyılda yapay zekâ yönetiminde bir kıyamet yaşayabileceğimiz kaydediliyor. Okunması elzem bir inceleme... 1740 yılında İzmir’den bir Ermeni tüccar Osmanlı yönetiminden kumaş ve yazmalara çiçekli desenler basma işleriyle ilgili izin çıkarmıştı. “Aya Konstantina” semti de burada kurulan basma fabrikasından dolayı “Basmane” adını almıştı. 1866 yılında aynı yere tren garı inşa edilince, 600 kişinin çalıştığı basma fabrikası yok olmuştu. “Basmane” adı günümüze kadar yaşarken, çevredeki bazı atölyeler çalışmaya devam etmişti. İzmir'deki son yemeni baskıcısını Uz. Dr. Metin Özer yazdı. Kemeraltı gezilerinde, Memleket Hastanesinin arka taraflarını dolaşmayı yeğleyen Mehmet Gülümser, Ali Ağa camisinin ve haziresindeki o güzel mezar taşlarını inceledi. Ahmet Nuri Yıldırım, hamurundan, fırınına kadar her şeyi toplayıp, bir süper kahraman gibi size pizza yapmaya geliyor. İşini aşkla yapan mobil bir pizza şefi o, ve size konfor alanınızdan çıkmadan muhteşem bir pizza partisi vadediyor Didem Kanca'nın söyleşisi... Urla'ya iskan edilen Giritli mübadil bir ailenin 4. kuşak torunu Dilek Yetkiner ile yemek stilistliği, danışmanlık sonrası çıktığı lezzet yolculuğuna ilişkin keyifli bir sohbet yaptık. Okurken sizin de keyif alacağınızı umuyoruz. Maji Atelier, harika sofraların ipuçlarını veren tasarımlara sahip. Heykelsi formların öne çıktığı markanın yaratıcıları, 24 ayar altın ile dekorlanmış porselen tabak ve fincanlarını farklı sofralar kurmak isteyenlerle buluşturan iki kardeş; Rana Durak ve Eda Durak Yüksel ile konuştuk. "Ayşe Tatari’nin Hayali Kentler sergisini gezerken, eserlerin sandığımdan da çok yorumlara açık olduğunu gördüm. Sorular soruları getirdi. Beni Calvino’nun Görünmez Kentler’ine götürdü" diyor, Raşel Rakella Asal... Kitap seçkimize göz atmayı unutmayın. Dijital sevgiler hepinize...